Kesä houkutteli rettelöitsijät kävelykadulle – "Aluksi huutelu huolestutti, nyt olen jo melkein tottunut"

Kesä tuo mukanaan rentoa fiilistä, mutta myös ikäviä lieveilmöitä. Mitä sinä ajattelet huutelijoista? Vastaa kyselyyn tämän jutun lopussa. Tero Vähämäki

Tero Vähämäki

Vantaan Tikkurilan keskustan kävelykatu Tikkuraitti on herännyt kesäiseen kukoistukseensa. Kadun turvallisuus on puhuttanut jo useana vuonna eikä alkanut kesä tee poikkeusta.

Häiriökäyttäytyminen on arkipäivää ja partioiva poliisi tuttu näky ravintoloiden ja kauppojen täyttämällä Tikkuraitilla.

Kävelykadulla kultasepänliikkeessä työskentelevä Anneli Tidenberg kertoo, että Tikkuraitin elämän makuinen tunnelma välittyy myös liikkeen ikkunoista katseltaessa.

– Kyllähän tästä näkee monenlaisia toikkaroijia ja häiriökäyttäytymisiä, Tidenberg myöntää.

– Minua ei varsinaisesti pelota, mutta asiakkaille on ikävää, jos meidän rappusille pissataan ja niillä istuskellaan tukkien sisäänkäynti.

Myös työmatkallaan kadun läpi kulkeva Ina-Maria Laakso kertoo näkevänsä lähes päivittäin kadun huonoimmat puolet.

– Kyllähän tässä näkee porukkaa laidasta laitaan. Itse kuitenkin pidän Itäkeskusta vielä pahempana, Laakso naurahtaa.

Nuori nainen ei ole kuitenkaan tuntenut oloansa uhatuksi.

– Muutaman kerran minulle on huudeltu jotain ja aluksi se huolestuttikin. Nyt olen jo melkein tottunut tähän.

Suurin osa Tikkuraitin rellestyksestä tapahtuu itse kadulla. Kävelykadun varrella sijaitsevassa urheiluravintola Old Storyn Tommi Kölsö kertoo, ettei rötöstelijöillä ole asiaa sisälle.

– Häiriökäytös on kadun joka kesäinen ongelma. Päivisin on kaikkein pahinta. En tiedä, mihin häiriköijät kömpivät iltaisin, Kölsö ihmettelee.

– Sen verran sanon, että meille heillä ei ole kuitenkaan mitään asiaa, eikä sen kanssa olekaan ollut ongelmia vähään aikaan.

KomisarioJarmo Ojala Itä-Uudenmaan poliisista tuntee kadun maineen. Hänen mukaansa Tikkuraitti on kuitenkin rikostilastollisesti varsin rauhallinen.

– Kesä tuo tullessaan erilaiset lieveilmiöt. Niin tänäkin vuonna. Kyse on ehkä henkilöiden epämieluisasta ulkonäöstä, sillä kadulle ei tule hirveästi partiokutsuja verrattaessa esimerkiksi Tikkurilan asemaan.

Ojala kertoo, että keskustelut ja ihmisten huoli on herättänyt myös poliisin mielenkiinnon.

– Totta kai pitää ottaa alue tehovalvontaan, jos ihmisiä huolestuttaa ja asiasta keskustellaan. Poliisiin kannattaa muutenkin ottaa yhteyttä aina, kun jotain tapahtuu.

Tikkuraitin turvallisuus

Tikkuraitti on useita kauppoja ja ravintoloita sisältävä kävelykatu Tikkurilan keskustassa.

Poliisilla on ollut yhteensä 192 tehtävää Tikkuraitilla kevään aikana. 34 tehtävää liittyy epäiltyyn häiriökäyttäytymiseen, loput ovat lähinnä partiokäyntejä. Lukemat ovat lähes samat kuin viime vuonna, jolloin poliisi vieraili kadulla 212 kertaa kevään aikana.

Alue on poliisin yleisvalvonnassa. Komisario Jarmo Ojalan mukaan poliisi harkitsee kadun ottamista erityisvalvontaan.

Suurin osa rötöstelijöistä poistetaan kadulta, osaa sakotetaan.

Paikan maineesta huolimatta varkauksia tai ryöstöjä tapahtuu verrattain vähän. Suurin osa poliisin tehtävistä liittyy juopotteluun julkisella paikalla tai häiriökäyttäytymiseen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut