Sosiaalituista apu kesän vuokrarästien maksuun? – Vantaan ilmiötä ei ole havaittu Helsingissä

VUOKRA Vantaalla paljastunutta ilmiötä ei ole havaittu Helsingissä.

Kuvituskuva Tanja Kuisma

Jussi Vehkasalo

Vantaalla on havahduttu ilmiöön, jossa asuntojen vuokria jätetään kesällä maksamatta ja lomien jälkeen vuokrarästeihin haetaan rahaa sosiaalitoimesta (Vantaan Sanomat 3.–4. kesäkuuta).

– Kesän jälkeen avuntarvitsijoita on iso määrä, kertoo Vantaan sosiaalitoimen sosiaalityön esimies Kati Villgren uutisessa.

Hän puhuu yli sadasta vuokrien kanssa maksuvaikeuksiin joutuneesta henkilöistä. Ilmiö on näkynyt jo muutamia vuosia.

– Monesta varmasti tuntuu, että kesällä täytyy tehdä jotain erityistä.

Asiakaspiikkiä ei ole havaittavissa."

Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön vs. johtaja Leena Luhtaselan mukaan vastaavaa ilmiötä ei ole havaittu Helsingissä.

– Mitään erityistä asiakaspiikkiä lomien jälkeen ei ole havaittavissa. Vuokravelkoihin haetaan tukea pitkin vuotta. Meillä ei tehdä tilastoja rästivuokriin liittyvistä hakemuksista, Luhtasela kertoo.

Perustoimeentulotukihakemusten kohtalosta päättää nykyään Kela. Vuokramenot sisältyvät perustoimeentulotukeen.

– Asiakas voi hakea tukea rästivuokraan Kelasta. Joissakin tapauksissa Kela voi myöntää niihin tukea, jos asiakas on tulojen ja varojen perusteella siihen oikeutettu.

Joskus on tullut esiin, että rahaa on käytetty kesällä esimerkiksi lomamatkoihin vuokranmaksun kustannuksella.

– Ilmiön laajuudesta ei ole tietoa, Luhtasela jatkaa.

Jos asiakkaalle on tehty päätös perustoimeentulotuesta, hän voi hakea kunnasta täydentävää toimeentulotukea vuokravelkaan. Jos asiakkaalla on ollut riittävät tulot ja varat vuokran maksuun, niin hakemus hylätään pääsääntöisesti.

– Suurin osa toimeentulotuen hakijoista on yksin asuvia. Viime vuonna kaikkia toimeentulotukihakemuksia yhteensä saapui 283 000 kappaletta, Luhtasela jatkaa.

Kelan maksamaa perustoimeentulotukea sai Helsingissä toukokuussa 28 000 taloutta ja kunnan maksamaa täydentävää toimeentulotukea sai 3 900 taloutta.

Luhtasela näkee, että vuokrarästit liittyvät korkeisiin asumismenoihin, yleensä velkaantumiseen, pieniin tuloihin tai tulottomuuteen sekä talouden hallinnan ongelmiin.

Perustoimeentulotuki

Perustoimeentulotukea on vuoden 2017 alusta lukien haettu Kelasta.

Perustoimeentulotukea voi saada henkilö tai perhe, jonka tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin.

Kyseessä on niin sanottu viimesijainen tuki, jonka hakemista ennen hakijan pitää selvittää, voiko hän saada muita etuuksia tai tuloja.

Ensisijaisia Kelan etuuksia ovat esimerkiksi työttömyysturva, perustulo, asumisen tuet, eläkkeet, opintotuki, vanhempainpäivärahat, sairauspäiväraha, lastenhoidon tuet ja elatustuki.

Perustoimeentulotuen määrään vaikuttavat kaikki hakijan käytettävissä olevat tulot ja varat. Tuloiksi lasketaan myös muut sosiaalietuudet.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut