Pitääkö vanhempien maksaa Helsingin miljoonapalon vahingot? – Asiantuntija: "Yhtiöt pääsevät nyt olemaan hyviksiä"

Siltamäen tulipalon vahingot voivat nousta jopa miljoonaluokkaan. Lukijan kuva / Arja-Riikka Nikkilä

Don Lehtinen

Siltamäen tuhoisan tulipalon sytyttämisestä epäillyt 9–10-vuotiaat lapset eivät suurella todennäköisyydellä joudu vahingonkorvausvastuuseen, vaikka tulipalon syttyminen olisi johtunut lasten tulitikkuleikeistä. Helsingin poliisi on vahvistanut, että lapset ovat itse kertoneet asiasta.

Lain mukaan alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa, mutta he voivat silti joutua korvausvastuuseen. Tällä hetkellä vaikuttaa, siltä, että tulipalosta aiheutui miljoonaluoka vahingot.

Finanssialan keskusliiton johtavan lakimiehen Kirsi Suopellon mukaan tapauksessa pitää ensin tarkastella lasten vanhempien kotivakuutuksia. Kotivakuutukseen kuuluu lähes aina vastuuvakuutus, joka kattaa ulkopuolisille sattuneita vahinkoja. Yleensä alle 12-vuotiaiden tekemät vahingot korvataan, vaikka ne olisivat olleet tahallisesti aiheutettuja.

–Siinä mielessä vakuutusyhtiöt pääsevät nyt olemaan hyviksiä, Suopelto sanoo.

Oikeus arvioi ensin, kuinka suuren osan vahingoista lapset joutuvat korvaamaan. Summaan vaikuttavat muun muassa tekijöiden ikä ja kehitystaso. Myös osapuolten varallisuus vaikuttaa korvauksen määrään. Lapsilla on harvoin omaisuutta, mikä vaikuttaa korvaussummaan.

Tämän jälkeen oikeuden määräämä kohtuullinen korvaussumma haetaan vastuuvakuutuksesta. Suopellon mukaan vastuuvakuutuksissakin on useimmiten maksimikorvaussumma, mutta yleensä se on satoja tuhansia euroja. Jos tekijöitä on useamp kuin yksi, ovat kaikki yhteisesti korvausvastuussa.

Jos lasten vanhemmilla ei ole kotivakuutusta, aletaan katsoa kiinteistön omistajan kiinteistö- ja irtaimistovakuutuksia. On erittäin epätodennäköistä, että lapset tai heidän vanhempansa joutuvat maksamaan satojen tuhansien korvauksia itse.

–Korvausten maksaja kyllä löytyy, Suopelto vakuuttaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut