Tällainen on jättimäinen uuden ajan terveyskeskus Helsingissä – "Noin kuusi jalkapallokenttää päällekkäin"

TERVEYDENHOITO Kalasataman uusi terveys- ja hyvinvointikeskus avataan helmikuussa.

Ensi vuoden alussa avattavassa Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa on neliöitä reilusti enemmän kuin millään muulla asemalla.

– Jos leikkisästi sanoo, niin tässä on noin kuusi jalkapallokentällistä päällekkäin, havainnollistaa projektipäällikkö, johtava ylilääkäri Lars Rosengren noin 18 000-neliöistä jättikeskusta.

Vielä uuden ajan terveyskeskus on yhtä suurta työmaata, mutta sen toimintaidea alkaa keskuksen aulassa olevista toiminnoista jo hyvin hahmottua.

Ilman ajanvarausta tulleet asiakkaat ilmoittautuvat tulokerroksessa olevissa asiointipisteissä. Ajan varanneet kirjautuvat aulan ilmoittautumisautomaatilla, joka ohjaa asiakkaan oikeaan paikkaan keskuksen kuudesta kerroksesta.

–Järjestelmä ohjaa asiakkaan oikeaan tilaan, sillä ammattilaisella ei ole omaa työhuonetta. Huonetta käytetään silloin kun on tarvetta olla asiakkaan kanssa kasvotusten, Rosengren kertoo.

Vastaanottotilan edellinen käyttäjä on saattanut olla fysioterapeutti ja sitä edellinen ehkä päihdehoitaja, terveydenhoitaja tai sosiaalityöntekijä, sillä tilat halutaan saada mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön.

Potilas saapuu helmikuussa avattavaan keskukseen ilmoittautumisen jälkeen hissillä oikeaan kerrokseen ja kulkee lasiseinäistä asiakaskäytävää pitkin vastaanottotilaan. Vastaanoton ulkopuoliset työt tehdään taustatyöskentelytiloissa, jotka ovat vastaanottohuoneiden takana. Henkilöstön käytössä on jokaisessa kerroksessa 80 työskentely- ja vetäytymispistettä, puhelintilaa ja ryhmähuonetta.

Potilashuoneita on kerrosta kohden yhteensä 48.

Kalasatamassa asiakkaan avun tarve pyritään ratkaisemaan mahdollisimman pitkälle ensikontaktin yhteydessä.

–Arviointi tehdään sähköisesti, puhelimitse tai paikan päälle. Sitten lähdetään miettimään, mikä on se kokonaisuus, mitä tämä asiakas tarvitsee. Uutta on se, että asiakkaalle nimetään yhteyshenkilö, joka koordinoi palveluita, kertoo Rosengren.

Ongelmaksi on aikaisemmin koettu, että ihminen ei löydä tarvitsemiaan palveluita.

Kalasatamassa on pitkät aukioloajat. Asema on avoinna arkisin kello 7–20.

Kalasatamaan keskitetään muista tulevista terveys- ja hyvinvointikeskuksista poiketen ainoana Dagmarinkadulta Kalasatamaan siirrettävät maahanmuuttajayksikön palvelut.

Kalasatamaan tulevaa uutta toimintamallia kokeillaan parhaillaan Töölön, Vallilan ja Vuosaaren terveysasemilla. Syksyllä sen ottavat käyttöön myös Kallion ja Herttoniemen terveysasemat. Saatuja kokemuksia hyödynnetään Kalasatamassa.

–Haluamme hyödyntää kaiken saadun kokemuksen. Kalasatama on ensimmäinen tähän tarkoitukseen varta vasten suunniteltu rakennus, kertoo projektisuunnittelija Hilkka Kulmala

Keskuksen avaamisen myötä Vallilan, Kallion ja Herttoniemen terveysasemat suljetaan ja asemien toiminnot siirtyvät Kalasatamaan.

Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksen rakentamisesta vastaa SRV, joka luovuttaa tilat kaupungin tilakeskukselle lokakuussa. Kaupunki on rakennuksessa vuokralaisena.

Aseman seinänkokoisista ikkunoista näkyy viereen rakennettava kauppakeskus Redi sekä uudet tornitalot. Valoa asemalle tulvii kahdesta kattoikkunasta.

Kaikki saman katon alla

Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus avataan maanantaina 5. helmikuuta.

Saman katon alle on tulossa nuorten ja aikuisten sosiaali- ja terveyspalveluja.

Tarjolla on terveysasemapalveluja, psykiatria- ja päihdepalveluja, sosiaalipalveluja, kuntoutuspalveluja, suun terveydenhuollon palveluja, vammaispalveluja, palveluja maahanmuuttajille ja ikääntyneille palveluohjausta.

Keskukseen ei tule neuvolapalveluita, jotka sijoitetaan perhekeskuksiin.

Tilat ovat monikäyttöisiä ja muunneltavia.

Työntekijöitä uuteen asemaan on tulossa yli 500.

Päivittäinen asiakasmäärä tulee olemaan arviolta 1 000–1 500.

Keskus avaaminen on osa Helsingin uudistuvia sosiaali- ja terveyspalveluita.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut