19-vuotiaan Touko Aallon sanomiset kommunistinuorten lehdessä leviävät netissä – näin Aalto kommentoi menneisyyttään

Vihreiden uusi puheenjohtaja ja kansanedustaja Touko Aalto. Johanna Erjonsalo

Sirkku Aalto

"Kommunistien aatteet vastaa omaakin ajatusmaailmaa, eli kansan enemmistö ja luonto ovat tärkeämpi kuin markkinat."Näin sanoi 19-vuotias Touko Aalto Kommunistisen nuorisoliiton lehdessä 2000-luvun alkuvuosina.

Vuosia vanhassa kirjoituksessa Aalto kritisoi myös vasemmistoliittoa sekä median välittämää kuvaa maailmasta. Kirjoitus kiersi verkossa viikonloppuna vihreiden puoluekokouksen aikaan.

Nykyisin 33-vuotias vihreiden puheenjohtaja ja kansanedustaja Touko Aalto hymähtää hyväntahtoisesti muistellessaan kirjoituksen aikoja. Osallistumistaan Kommunistisen nuorisoliiton opintokerhoon hän pitää sopivaan aikaan eteen tulleena paikkana "kanavoida nuoren miehen maailmantuskaa".

– Silloin heräsi yhteiskunnallinen ajattelu, kun näki ympärillään epäoikeudenmukaisuutta eikä oikein ymmärtänyt, mistä kaikesta siinä oli kyse ja mitä sille voisi tehdä, Aalto kertoo.

Nykyistä itseäänAalto kuvailee sosiaaliliberaaliksi markkinatalouden kannattajaksi.

Aalto kertoo, että hänen tietämyksensä erilaisista puolueista ja niiden ajamista asioista oli nuorena vähäistä. Aallon mukaan hänen ajatusmaailmansa alkoi muuttua lukion lopulla sekä etenkin yliopistoaikoina.

– Se on varmaan aika normaalia, että asioita osaa miettiä uudella tavalla, kun tietoa saa lisää, valtio-oppia Jyväskylän yliopistossa opiskellut Aalto miettii.

Nykyistä itseään Aalto kuvailee sosiaaliliberaaliksi markkinatalouden kannattajaksi.

– Kannatan vahvaa hyvinvointivaltiota, mutta sen pitää olla renki eikä isäntä. Olen arvoliberaali ja suvaitsevainen moneen suuntaan. Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa, Aalto sanoo.

Jyväskylän kaupunginvaltuustossa kolmatta kautta istuvan Aallon näkemystä itsestään tukevat hänen kuntavaalikonevastauksensa. Vaikka Aalto esimerkiksi piti Keskisuomalaisen vaalikoneessa veronkorotuksia parempana vaihtoehtona kuin palveluiden ja sosiaalietuuksien leikkaamista, hän muistutti, ettei juoksevia menoja voi aina paikata veronkorotuksilla.Aalto oli myös eri mieltä siitä, että työttömien ja kotona olevien lapsille pitäisi tarjota vain osapäivähoitoa.

Aalto pitää omien kokemuksiensa valossa tärkeänä demokratiakasvatusta ja sitä, että politiikkaan liittyvät aiheet olisivat enemmän esillä esimerkiksi historian ja yhteiskuntaopin tunneilla.

– Ehkä kun on joskus nuorena hapuillut identiteettinsä kanssa, niin se on tuonut viisautta jatkoa ajatellen, hän pohtii ja toteaa nykyisin vierastavansamustavalkoista ajattelua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 2. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 3. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot
 4. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 5. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 6. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 7. Kolumni: Helsinki tarvitsee luonnon monimuotoisuutta ja urbaania monimuotoisuutta
 8. Päätoimittaja Kannala: Vihreät eksyi Pirkkolan metsään
 9. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 10. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 11. Robottibussin ovet aukeavat pian matkustajille – kolme automaattikulkuneuvoa sukkuloi liikenteen seassa Pasilassa
 12. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 13. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 14. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
 15. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 2. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 3. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 4. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 7. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 8. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 9. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 10. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
 11. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 12. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 13. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 14. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 15. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.