Sakkoraivo revähti Vantaalla: Penkerepysäköinnistä rapsuja – "Tielle saa pysäyttää, jos kieltoa tai vaaraa ei ole"

PYSÄKÖINTI Vaaralassa ja Ruskeasannassa annettu kymmeniä sakkoja laittomasta maastopysäköinnistä. Autoilijat raivoissaan.

Vaaralassa asuva Ville Karhu parkkeerasi auton Vantaan pysäköinninvalvonnan vaatimalla tavalla, koska nyt sakko napsahtaa, jos auto on hiekka-alueen puolella. Naapuri Olavi Lempinen toivoo, että kaupunki tulisi järkiinsä, jo pelkästään liikenneturvallisuutta ajatellen. Marika Lumme

Marika Lumme

Vaaralassa kymmenet autoilijat ovat saaneet pysäköintivirhemaksun viimeisen viikon aikana. Sakkojen syynä on laiton maastopysäköinti. Autoilijat kummastelevat sakotuskäytäntöä, koska alueille, joissa sakkoja nyt rapsahtaa, on voinut pysäköidä huoletta jo vuosia.

– Se on ollut väärin aiemminkin. Meillä ei vain ole ollut riittävästi henkilökuntaa, jotta olisimme pystyneet puuttumaan asiaan. Olemme pystyneet hoitamaan lähinnä vilkkaimmat liikennealueet, selvittää pysäköinninvalvoja ja lakimies Tommi Hietanen Vantaan pysäköinninvalvonnasta.

Nyt tilanne on toinen. Kaupunki palkkasi kolme uutta pysäköinnintarkastajaa alkuvuonna. Laittomasta maastopysäköinnistä saadut sakot ovat kiukuttaneet autoilijoita myös Ruskeasannassa.

Autoilijat ovat saaneet sakkoja muun muassa tilanteessa, että auto on pysäköity asfaltoidun tien varteen, mutta valtaosin tienpenkalle. Oikea tapa pysäköidä on Hietasen mukaan ajoradalle, tietenkin vain, jos pysäköintiä ei ole merkein kielletty.

– Kyse on siis Vantaan kaupungin maa-alueelle pysäköidyistä autoista. Ajoradalle voi mainiosti jättää auton, jos se ei vaaranna liikennettä ja pysäköintiä ei ole kielletty, hän korostaa.

Vaaralassa Vaaralankulmassa asuva Olavi Lempinen ei niele kaupungin pysäköinninvalvonnan selityksiä.

– Siellä luetaan lakia väärin. Viime viikolla laputettiin kymmeniä autoja, koska niiden oikeanpuoleiset renkaat olivat asfaltin ulkopuolella, vaikka ne oli pysäköity tieliikennelain mukaisesti mahdollisimman kauas ajoradan keskeltä. Kun kadun asfaltoitu osuus sivusuunnassa loppuu, ei se vielä merkitse maaston alkamista. Ratkaisevaa on kuinka tietä käytetään yleisessä liikenteessä, Lempinen sanoo.

– Vantaan pysäköinninvalvonnan mukaan kysymyksessä oli kielletty maastopysäköinti, joka ilmeisesti määritellään maankäyttö- ja rakennuslainpohjalta. Koska kaupungin alue voi alkaa muualtakin kuin asfaltin reunasta, autoilijoilla pitää olla mukanaan asemakarttakaava ja metrimitta, jotta tietää milloin kaupungin alue alkaa, hän jatkaa.

Lempisen naapuri Ville Karhu on niin ikään harmissaan tilanteesta.

– Tämä koko homma on ihan pelleilyä. Taloyhtiöille ei ole rakennettu vieraspaikkoja, joten autoille ei ole täällä tilaa. Kaupungin vaatima pysäköinti vaarantaa liikennettä. Viereiseltä työmaalta kulkee jatkuvasti liikennettä, joten kuinka kaivuri, pelastus- tai jäteauto pääsee asfaltille pysäköityjen autojen ohi, Karhu ihmettelee.

Miehet toivovat kaupungilta inhimillisyyttä ja maalaisjärkeä.

Hietanen on saanut lukuisia yhteydenottoja Vaaralasta ja Ruskeasannasta. Ruskeasannan pysäköintitilanteesta on tehty vetoomus Vantaan kaupungille. Vaaralassa asukkaat ovat pyytäneet pelastuslaitoksen ajelemaan alueella, johon autot on pysäköity kuten Hietanen ohjeistaa eli ajotielle. Jos pelastuslaitoksen kalusto ei mahdu kulkemaan, voi alueella olla pian pysäköintikielto.

– Liikennemerkeistä päättää liikennesuunnittelu, mutta pysäköintikielto voi olla perusteltua, ainakin toisella puolella tietä, Hietanen sanoo.

– Ihmisillä on usein käsitys, että auton saa pysäköidä minne tahansa, jos ei ole merkkiä joka tämän kieltää. Eihän autoa voi pysäköidä pelastusteille tai vastakkaiseen ajosuuntaan, eikä näitäkään erikseen kielletä merkeillä, hän jatkaa.

Hietanen näkee maastopysäköinnissä kaupungin viheralueille useita ongelmia.

– Viheralueella voi kulkea vesijohtoverkosto ja sähkökaapeleita. Tällaiselle maalle pysäköiminen voi painaa maata ja tehdä suurta haittaa. Viheralueiden korjaaminen ei ole ilmaista, mikä tulisi myös muistaa. Myös asukasviihtyvyys paranee kun autoja ei ole pysäköity miten sattuu.

Tampereen kaupunki suunnittelee maastopysäköinnin sallimista omakotialueiden kadunvarsilla. Olisiko tämä mahdollista Vantaalla, Tommi Hietanen?

– En pidä perusteltuna, että kaupunki luovuttaa viheralueita pysäköintiin. Pysäköintiä tulisi ohjata sen sijaan kiinteistölle.

Haluaako kaupunki vain rahastaa?

– Ei halua. Haluamme puuttua jopa vaaralliseen pysäköintiin ja ehkäistä sitä. Kaupungin pysäköinnintarkastajat eivät saa provisiota, Hietanen korostaa.

Vantaan kaupungin tehokkaampi pysäköinninvalvonta tulee lisäämään oikaisuvaatimusten määrää tänä vuonna. Viime vuonna pysäköintivirhemaksuista tehtiin noin 2500 oikaisuvaatimusta. Hietanen arvioi, että tänä vuonna luku on yli 4000.

Tekniikka työvälineenä

Vantaan kaupunki palkkasi kolme uutta pysäköinnintarkastajaa. Kaupungilla työskentelee nyt kaikkiaan 11 pysäköinnintarkastajaa.

Lisäksi uudet laitteet ovat tehostaneet pysäköinnintarkastajien työtä tänä vuonna Vantaalla. Kaupungin pysäköinnintarkastajat käyttävät älypuhelimia, joilla he pystyvät kentällä tarkistamaan kenen maalle ajoneuvo on pysäköity.

Myös pysäköintivirhemaksut tehdään nykyään älypuhelimella, joka nopeuttaa toimintaa. Tarkastaja voi tehdä minuutissa kaksi pysäköintivirhemaksua.

Vantaalla osa Tikkurilan, Myyrmäen ja Kivistön alueiden pysäköintialueista muuttuvat maksullisiksi syksyllä. Pysäköinnintarkastajien määrän lisäämisellä varaudutaan myös tähän.

Lakimies Tommi Hietanen Vantaan kaupungin pysäköinninvalvonnasta kannustaa autoilijoita tutustumaan pysäköintiä rajoittaviin lain säännöksiin ja liikennemerkkeihin, erityisesti alueellinen pysäköintikielto -liikennemerkkiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 2. Rakkaus omiin kotikulmiin roihuaa Helsingissä – kun korona hellittää, nämä 70 seuraa ponkaisevat heti pystyyn
 3. Helsinki Cup toteutuu heinäkuussa – joukkueiden määrää rajataan
 4. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 5. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 6. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 7. T24: Kaksi miljoonaa suomalaista etsii lomakohdetta tälle vuodelle – Viron on suosikkikohteiden kakkonen heti kotimaan matkailun jälkeen
 8. Oulunkylän ala-asteelle 23 miljoonan euron laajennus – päiväkoti samaan taloon
 9. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 10. Kesän liikuntakurssit alkavat – näin ilmoittaudut mukaan menoihin
 11. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 12. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 13. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 14. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla
 15. Tilastot paljastavat: Matkailu pysähtyi Suomessa huhtikuussa kuin seinään

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 3. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 4. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 5. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 6. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 7. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 8. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 9. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 10. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 11. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 12. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 13. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin
 14. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 15. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.