Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ihmiset kaipaavat luontoon – kansallispuistoissa 2,8 miljoonaa kävijää

Suomen 40. kansallispuisto Hossa avataan lauantaina 17.6. Uudelle kansallispuistolle on tilausta, sillä viime vuonna Suomen kansallispuistoissa käytiin yhteensä 2,8 miljoonaa kertaa.

Kansallispuistot ovat kasvattaneet suosiotaan koko 2000-luvun ajan. Ilmiön taustalla on ihmisten kaipuu puhtaaseen ja rauhalliseen luontoon ja kiinnostus omasta hyvinvoinnista.

Käyntimäärät kansallispuistoissa kasvavat koko ajan ja viimeisen viiden vuoden aikana on avattu kaksi uutta kansallispuistoa: Etelä-Konnevesi ja Teijo. Myös olemassa olevia puistoja, kuten Selkämeren kansallispuistoa on laajennettu. Samassa ajassa käyntimäärät kansallispuistoissa ovat kasvaneet 35%.

–Sekä Etelä-Konnevedellä että Teijossa matkailun yritystoiminta on merkittävästi vilkastunut kansallispuistojen perustamisen myötä ja näiden puistojen kävijämäärät ovat kasvaneet hurjasti, sanoo luontopalvelujohtaja Timo Tanninen Metsähallituksesta.

Kansallispuistot houkuttelevat sekä suomalaisia että ulkomaalaisia matkailijoita. Eniten kävijämäärät ovatkin kasvaneet matkailukeskusten läheisyydessä sijaitsevissa kansallispuistoissa.

Esimerkiksi Kolilla käyntimäärät ovat nousseet viidessä vuodessa yli 46 000 käynnillä ja Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa yli 103 000 käynnillä.

Matkailijoiden lisäksi paikalliset asukkaat hakevat luonnosta yhä enemmän myös terveyttä ja hyvinvointia, mikä näkyy erityisesti suurten kaupunkien lähellä sijaitsevien kansallispuistojen, kuten Nuuksion ja Kurjenrahkan, käyntimäärien reippaana lisääntymisenä.

– Pyrimme jatkuvasti suuntaamaan kansallispuistojen palvelut kysyntälähtöisesti. Käyntimäärien kasvu näyttää osoittavan, että tähän tarpeeseen on onnistuttu vastaamaan, Tanninen arvioi.