Sipilä ja Orpo: Hallitus kaatui arvoihin ja puheenjohtajiin – "Ihmisoikeudet eivät ole poliittista korrektiutta tai liturgiaa"

Sipilä ja Orpo kertoivat hallituksen tilanteesta tiedotustilaisuudessa tänään maanantaina. © Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia

Don Lehtinen

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan hallituksen kaatuminen johtuu yhtenäisen arvopohjan puuttumisesta uuden perussuomalaisryhmän ja muiden hallituspuolueiden välillä.

Sipilän mukaan perussuomalaisten uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kanssa oltaisiin voitu päästä yhteisymmärrykseen maahanmuuttopolitiikasta, EU-asioista ja hallitusohjelman yksityiskohdista, mutta puolueen arvopohjaa ei hallitusneuvotteluissakaan voida muuttaa. Sipilä, Orpo ja Halla-aho neuvottelivat tänään hallitusyhteistyön jatkamisesta.

–Hallitusohjelmaan on täysin mahdotonta kirjata kaikkea, mitä eteen tulee. Pitää olla riittävän tasaisesti rakennettu arvopohja, jotta voidaan tehdä päätöksiä ja kompromisseja sekä säilyttää toimintakyky. Tässä asiassa tuli kysymysmerkki vastaan, Sipilä summaa.

Halla-ahoväitti aiemmin tänään Facebookissa, että hallitusyhteistyö kaatui maahanmuuttopoliittisiin kysymyksiin.

–Tein selväksi, että nykyinen hallitusohjelma ja turvapaikkapoliittinen toimenpideohjelma riittävät perussuomalaisille, mutta edellytämme, että yhdessä sovitusta pidetään tarkasti kiinni, Halla-aho kirjoittaa Facebookissa.

Sipilän mukaan maahanmuuttopolitiikkaan on jo Soinin johtamien perussuomalaisten kanssa jouduttu kiristämään äärimmilleen. Halla-ahon kanssa käydyissä neuvotteluissa hänelle selvisi, että päätöksenteosta tulisi kiistakysymyksissä mahdotonta. Tämä oli Sipilän mukaan kuitenkin vain yksi hallituksen kaatumiseen johtaneista syistä.

Orpo oli Sipilän kanssa samoilla linjoilla ja otti vieläkin voimakkaammin kantaa perussuomalaisten arvoihin.

–Ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaate ovat länsimaisen demokratian perusta, eivät poliittista korrektiutta tai liturgiaa. Samat asiat löytyvät YK:n perusoikeusjulistuksesta ja hallitusohjelmasta. Kokoomus ei voi olla sellaisessa mukana, joka ei tällaisia arvoja jaa, Orpo sanoo.

–Uusi perussuomalaiset on kovin erilainen puolue kuin puoluekokoukseen meni. Puolue, jota Soini rakensi 20 vuotta muuttui kahdessa vuorokaudessa sekä johdostaan että linjauksistaan. Uudet tehtävät eivät pyyhi pois sitä, mitä aiemmin on sanottu tai kirjoitettu. Paljon jäi keskusteluissa kysymyksiä auki, Orpo jatkaa.

Hallituksen kaatumisen syynä oli myös Halla-ahon päätös jatkaa Euroopan parlamentissa Brysselissä.

Hallituspuolueiden puheenjohtajien välinen yhteistyö olisi Halla-ahon suunnitelman mukaan tapahtunut suurilta osin välikäsien eli varapuheenjohtajien kautta. Perussuomalaisten varapuheenjohtajiksi valittiin viime lauantain puoluekokouksessa Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja Juha Eerola Kaikki kolme ovat puolueen sisällä niin sanottuja halla-aholaisia.

Sipilän mukaan Halla-aho olisi halunnut ministerinvaihdoksia, joita muut hallituspuolueet eivät olisi voineet hyväksyä.

–Halla-aho ei maininnut ministeriehdokkaiden nimiä, mutta hänen hyvistä vinkeistään voin päätellä, että kaikilla ministereillä ei olisi ollut sellaista luottamusta, joka täytyy olla, Sipilä summaa.

Lue lisää:

Tarvitaanko uudet eduskuntavaalit? – Tältä näyttää tulos, kun lukijat ovat antaneet 3 395 ääntä

Simon Elo: Soini olisi ansainnut puoluekokouksessa arvokkaammat jäähyväiset ja kiitokset

Vapaavuori: Kokoomus ei voi jatkaa perussuomalaisten kanssa hallituksessa – "Taktisia kuvioita voi pohdiskella päiväkausia, arvokysymyksiä ei"

Sipilä toppuuttelee puheita hallituskriisistä – "Maanantain jälkeen tiedetään"

Halla-aho: "Hallitusvastuu vaatii kompromisseja – myös muilta puolueilta"

Halla-ahon valinta hämmentaa muita – Li Andersson: Suomeen uudet eduskuntavaalit

Ville Niinistö Halla-ahon valinnasta: "Suomella ei ole varaa siihen, että tällainen puolue on hallitusvastuussa"

Paavo Väyrynen valmistautuu jo ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin – "Köyhän asiaa ajava vennamolaisuus jää kodittomaksi"

Halla-aho sai värisuoran puolueen johtoon – Huhtasaari–Hakkarainen–Eerola

Perussuomalaisten puoluesihteerikisa ratkesi vasta toisella kierroksella – Slunga-Poutsalo jatkaa

Toista kierrosta ei tarvittu – Halla-ahosta perussuomalaisten puheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 2. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 3. Energiayhtiön kilpailusta napsahti kaksi 5000 euron voittoa helsinkiläisille junnuseuroille – "Osa rahoista menee perheille, joilla tiukka taloudellinen tilanne"
 4. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 5. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 6. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 7. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 8. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 9. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 10. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 11. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 12. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 13. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia
 14. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 15. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 4. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 5. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 6. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 7. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 8. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 9. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 10. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 11. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 12. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 13. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 14. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 15. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.