Vapaavuori: Kokoomus ei voi jatkaa perussuomalaisten kanssa hallituksessa – "Taktisia kuvioita voi pohdiskella päiväkausia, arvokysymyksiä ei"

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) mielestä kokoomus ei voi jatkaa hallituksessa Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa.

–Taktisia kuvioita voi pohdiskella päiväkausia, arvokysymyksiä ei. Vastuullisen päättäjän tehtävä on kuitenkin suunnitella arvolähtöistenkin ratkaisujen jatkoaskeleet tavalla, joka minimoi turhan kaaoksen.Kokoomus ei perussuomalaisten eilisten valintojen jälkeen voi jatkaa samassa hallituksessa heidän kanssaan.

– Ihmisarvon ja vähemmistöjen puolustamisen, suvaitsevaisuuden ja sydämen sivistyksen arvot on kirjoitettu niin syvälle kokoomuksen ytimeen, että emme voi olla samassa hallituksessa näitä arvoja kyseenalaistavien tai jopa suorastaan vastakkaisia arvoja ajavien tahojen kanssa,Vapaavuori kirjoittaa blogissaan sunnuntaina.

Vapaavuori pitää linjanvetoa tärkeänä, vaikka myöntää, että "Suomessa puolueet ovat perinteisesti olleet pragmaattisempia (tai vallankipeämpiä) kuin maailmalla keskimäärin":

– Täällä käytännössä kaikki ovat mahtuneet kaikkien kanssa samaan hallitukseen. Kokoomukselle on kelvannut vasemmistoliitto ja vasemmistoliitolle on kelvannut kokoomus.

Silti hänestä johonkin on vedettävä raja.

– Maailmalla tapahtuu näinä aikoina kaikenlaista. Siksi liberaalia demokratiaa ja valistunutta länsimaista ihmiskäsitystä pitää puolustaa juuri nyt. Ellei nyt, niin koska sitten? Vapaavuori kirjoittaa.

Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi jo lauantaina, ettei Halla-ahon valinta perussuomalaisten johtoon ole yksinkertainen asia ja hallituksen jatko itsestäänselvyys.

– Tämä on vakavan pohdinnan paikka, koska johto on vaihtunut ja perussuomalaiset eivät ole sama puolue kuin ennen,Orpo myöntää Verkkouutisten haastattelussa.Verkkouutiset on kokoomuksen äänenkannattaja Nykypäivän verkkopalvelu.

Maahanmuuttoa voi vastustaa. Se on jokaisen oma mielipide. Mutta jos asettaa kyseenalaiseksi maahanmuuttajan ihmisarvon, niin se ei enää tule kysymykseen. Siinä kulkee se raja.

Myös presidentti Sauli Niinistökommentoi sunnuntai-iltana Naantalin Kultarannassa Ylelle perussuomalaisten johdon vaihtumiseen liittyviä avoimia kysymyksiä, joista yksi on perussuomalaisten uuden johdon sitoutuminen ihmisoikeuksiin.

– Maahanmuuttoa voi vastustaa. Se on jokaisen oma mielipide. Mutta jos asettaa kyseenalaiseksi maahanmuuttajan ihmisarvon, niin se ei enää tule kysymykseen. Siinä kulkee se raja. Minä en ole nähnyt, että nämä henkilöt, jotka on tuomittu nimen omaan ihmisarvoon kohdistuvasta loukkauksesta, olisivat osoittaneet tehokasta katumista, Niinistö tiivisti Ylelle.

Sekä Jussi Halla-aho että perussuomalaisten 2. varapuheenjohtajaksi valittu TeuvoHakkarainen on tuomittu sakkorangaistuksiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Hakkarainen sai tuomion tammikuussa Keski-Suomen käräjäoikeudessa. Tuomio koski Hakkaraisen muslimeja ja terrosismia koskevaa, leimaavaa Facebook-kirjoitusta. Halla-ahon tuomio on vuodelta2012. Korkein oikeus tuomitsi Halla-ahon islaminuskoa loukanneesta ja kansanryhmää halventaneesta blogikirjoittelusta. Tuomio tuli uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Perussuomalaisten uusi varapuheenjohtaja,porilainen kansanedustajaLaura Hirvisaari ja 3. varapuheenjohtaja Juha Eerola vaativat hekin tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa.

Huhtasaari, Hakkarainen ja Eerolaallekirjoittivat viime maaliskuussa tiedotteen, jossa yhdeksän perussuomalaista kansanedustajaa vaati maahanmuuttopolitiikan kiristämistä tiukentamalla perheenyhdistämistä ja luopumalla humanitaarisen suojelun perusteella myönnettävistä oleskeluluvista.

Tiedotteessaan kansanedustajat esittivät, että maanmuuttopolitiikan kiristäminen olisi "keskustalle tärkeän maakun­tau­u­dis­tuksen ja kokoomuksen ajaman sote-valin­nan­va­paus­mallin" ehto.

Muut aloitteen allekirjoittajat olivatOlli Immonen, Rami Lehto, Jani Mäkelä, Jari Ronkainen, Sami SaviojaVille Tavio.

Päivitetty 11.6. klo 20:00. Lisätty presidentti Niinistön kommentit.

Lue myös:

Halla-aho: "Hallitusvastuu vaatii kompromisseja – myös muilta puolueilta"

Sipilä toppuuttelee puheita hallituskriisistä – "Maanantain jälkeen tiedetään"

Halla-ahon valinta hämmentaa muita – Li Andersson: Suomeen uudet eduskuntavaalit

Ville Niinistö Halla-ahon valinnasta: "Suomella ei ole varaa siihen, että tällainen puolue on hallitusvastuussa"

Paavo Väyrynen valmistautuu jo ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin – "Köyhän asiaa ajava vennamolaisuus jää kodittomaksi"

Halla-aho sai värisuoran puolueen johtoon – Huhtasaari–Hakkarainen–Eerola

Perussuomalaisten puoluesihteerikisa ratkesi vasta toisella kierroksella – Slunga-Poutsalo jatkaa

Toista kierrosta ei tarvittu – Halla-ahosta perussuomalaisten puheenjohtaja

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut