Uimavalvojakaan ei huomannut elottomana kelluvaa 5-vuotiasta – Hallipäällikkö: "Olisi pitänyt huomata"

UINTI Helsinkiläisen uimahallin hallipäällikkö kertoo, että valvomatta jätettyjä lapsia tavataan allasalueella joka päivä.

MTV:n julkaisemasta valvontakameravideosta näkyy, kuinka poika kelluu altaassa elottoman oloisena useita minuutteja. Kuvakaappaus/MTV

Jussi Vehkasalo

5-vuotias poika kellui elottoman oloisena helsinkiläisen uimahallin monitoimialtaassa tammikuussa 2016. Valvontakameran videosta on nähtävissä, että uimataidoton lapsi ensin kamppaili hengestään vedessä, kunnes jäi kellumaan liikkumatta. Videon julkaisi MTV

Samassa altaassa olleet useat muut uimarit eivät huomanneet pojan hätätilaa, eivätkä poikaa huomanneet myöskään uimavalvojat. Kaikkiaan tapahtumat kestivät liki 5 minuuttia.

–Meillä on uimahallissa ruuhka-aikaan ja viikonloppuisin neljä uimavalvojaa. Kun tämä tapaus sattui, oli viikonloppu. Valvojat eivät olleet kaukana monitomialtaasta, jossa tapaus sattui, mutta kaikkia yksittäisiä tilanteita ei vaan huomaa, kyseisen uimahallin hallipäällikkö Tarja Korvenpää kertoo.

Kaikkia yksittäisiä tilanteita ei vain huomaa."

Uimahallin kahdella allasosastolla on yhteensä kahdeksan allasta.

–Kun on neljä valvojaa, niin kaksi heistä kiertää allasosastoja ja kaksi katsoo kameroista valvontakopeissa. Katvealueita kameroilla ei ole. Voi olla niin, että valvoja katsoi juuri näytöltä kuvia muista altaista, kun tämä tapaus sattui.

Yhden päivän aikana kyseisessä uimahallissa saattaa käydä pitkälti yli 2000 asiakasta.

–Olisihan asia pitänyt huomata, mutta ei huomattu, turha jossitella, Korvenpää toteaa.

Samalla hän kuitenkin toteaa, että vanhemmat ovat uimahallissa vastuussa lapsistaan.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi pojan äidin toukokuun lopulla heitteillepanosta neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja maksamaan lapselleen rahallista korvausta. Tapauksesta kertoi ensin MTV.

Lapsia päivittäin allasalueella ilman huoltajan valvontaa."

Tapaus sai alkunsa siitä, että äiti lähti saunaan jättäen lapsensa valvomatta.

–Me toitotamme uimahallissa sitä, että lapsia ei saa jättää valvomatta. Asiasta kertovat isot plakaatit viidellä eri kielellä. Päivittäin uimavalvojille tulee vastaan monta tapausta, jossa lapset ovat allasalueella ilman huoltajan valvontaa.

Uimahallin henkilökunta on katsonut valvontavideon läpi monta kertaa ja palaveerannut asiasta.

–Olemme entistä tarkemmin pohtineet, mitkä ovat merkkejä siitä, että nyt on syytä huolestua ja mennä tarkistamaan tilanne. Siis mitkä ovat hälyttäviä piirteitä. Lapsesta ei aina välttämättä huomaa, leikkiikö hän vai ei leiki.

Myöskään monet lähellä olleet muut uimarit eivät huomanneet lapsen hätätilaa useiden minuuttien aikana. Videolta näkyy, kuinka aikuisia kulkee lapsen ohi.

Lopulta eräsi kanssauimari huomasi 5-vuotiaan ja nosti tämän pois altaasta. Poika saatiin pelastettua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut