Poliisi aikoo selvittää väitteet etnisestä profiloinnista – LP: "Suomen romaneille arkea"

Poliisiylijohtaja: Valvontatoimenpide ei siis saa perustua pelkästään tai ratkaisevassa määrin henkilön todelliseen tai oletettuun etniseen alkuperään.

Long Playn jutun mukaan poliisi tekee etnistä profilointia, vaikka se on laissa kielletty. Varsinkin haastatellut Suomen romanit olivat kokeneet pysäytyksiä niin paljon, että se oli heille täysin arkista. He katsovat, että usein pysäytysten syy on heidän etninen taustansa. Samanlaisia kokemuksia on ulkomaalaistaustaisilla esimerkiksi poliisin tekemästä ulkomaalaisvalvonnasta. Arkisto/Lotta Åberg

toimitus

Poliisihallitus selvittää, ovatko ulkomaalaisvalvonnan käytännöt kaikilta osin lainmukaisia.

Selvityksen tekemisestä päätettiin lauantaina sen jälkeen, kun pitkiin juttuihin erikoistunut Long Play -verkkopalvelu julkaisi ulkomaalaisvalvontaa ja etnistä profilointia koskevan artikkelin lauantaina.

Long Playn jutun mukaanpoliisi tekee etnistä profilointia, vaikka se on laissa kielletty. Varsinkin haastatellut Suomen romanit olivat kokeneet pysäytyksiä niin paljon, että se oli heille täysin arkista. He katsovat, että usein pysäytysten syy on heidän etninen taustansa. Samanlaisia kokemuksia on ulkomaalaistaustaisilla esimerkiksi poliisin tekemästä ulkomaalaisvalvonnasta.

Jutun on kirjoittanut toimittaja Kati Pietarinen, joka on osallistunut Turun yliopiston aihetta koskevaan tutkimushankkeeseen ja haastatellut sekä profilointia kokeneita että poliiseja.

Lain mukaan poliisilla on oikeus tarkastaa, onko ulkomaalaisella henkilöllä oikeus olla maassa.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan jutun tiedot ovat niin huolestuttavia, ettei poliisi voi ohittaa niitä ilman selvitystä.

– Etnisen profiloinnin kielto on kirjattu ulkomaalaislakiin ja Poliisihallituksen ohjeeseen selkeästi. Valvontatoimenpide ei siis saa perustua pelkästään tai ratkaisevassa määrin henkilön todelliseen tai oletettuun etniseen alkuperään. Poliisin ylijohdon antamissa ulkomaalaisvalvontaohjeissa etninen profilointi on ollut nimenomaisesti kielletty ainakin vuoden 2013 alusta alkaen, Kolehmainen muistuttaa.

Etninen profilointi nousi puheenaiheeksi jo huhtikuussa, kun yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto ilmoitti aikovansa vaatia Helsingin poliisilta selvitystä sen toimista ulkomaalaisten valvonnassa.

Toimisto oli saanut useita ilmoituksia poliisin ja rajavartiolaitoksen ulkomaalaisiin kohdistuneista tarkistuksista. Moni tarkistusten kohteista oli kokenut, että heidät oli valittu tarkastettavaksi etnisin perustein.

Ilmoitukset liittyivät poliisin ja rajavartiolaitoksen huhtikuussa toteuttamiin neljään ulkomaalaisten tehovalvontaiskuun Helsingin keskustassa.

Lain mukaan poliisilla on oikeus tarkastaa, onko ulkomaalaisella henkilöllä oikeus olla maassa. Suomessa henkilöllisyyspapereita ei ole lain mukaan pakko pitää mukana. Jos tarkastettava henkilö ei pysty todistamaan henkilöllisyyttään, poliisi voi tarkistaa hänen tietonsa rekisteristään. Jos tietoa ei löydy rekistereistä, poliisi voi käydä henkilön kotona tai hotellihuoneessa nähdäkseen tämän henkilöllisyystodistuksen.

Lue myös:Näin kohu poliisien rasistisista FB-kirjoituksista eteni – "Poliisilla on sananvapaus, mutta se on lain perusteella rajoitettua"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 2. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 3. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 4. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 5. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 6. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 7. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 8. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 9. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 12. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 13. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 4. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 5. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 6. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 7. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 8. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 9. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 12. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 13. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.