Pihagrillaamisen kieltänyt taloyhtiö joutui perääntymään – Asiantuntija: "Täyskiellot eivät toimi"

ASUMINEN Laki ei kiellä grillaamista, vaan jokainen taloyhtiö määrittelee sääntönsä itse.

Grillaaminen kuuluu kesään, muttei kaikkien mielestä parvekkeelle. Kuvituskuva. Pekka Salonen / Arkistokuva

Toni Forssell

Kesän kynnyksellä moni kaivaa grillin esiin ja nauttii kesäkeittiön herkuista omalla parvekkeellaan tai terassillaan. Kiinteistöliiton lakimiehet saavat runsaasti puheluita parvekegrillaamisen pelisäännöistä.

Osa taloyhtiöiden osakkaista kokee grillaamisen niin häiritsevänä, että haluaisi kokonaan kieltää sen. Kiinteistöliitto ei kuitenkaan suosittele grillauskieltoa ratkaisuksi asiaan.

Laki ei kiellä grillaamista. Taloyhtiössä voidaan laatia omat yhtiökohtaiset järjestysmääräykset, joiden tarkoituksena on nimensä mukaisesti turvata taloyhtiön järjestystä ja luoda asumiselle viihtyisät puitteet.

Säännöt eivät kuitenkaan saa rajoittaa normaalia asumista.

– Useiden kerrostaloyhtiöiden järjestysmääräyksissä lukee, että parvekkeella grillaaminen on kielletty. Tällaisessa kiellossa on ongelmana sen valvominen, mutta myös se, minkälaisia seurauksia kiellon rikkomisella voi olla, sanoo Kiinteistöliiton vanhempi lakimies Kaisu Terkki

Huoneisto voidaan ottaa yhtiön hallintaan enintään kolmeksi vuodeksi järjestysmääräysten rikkomisen perusteella.

Hallintaanottoa ei kuitenkaan voida tehdä, jos rikkomuksella on vain vähäinen merkitys.

Grillaaminen kuuluu normaaliin elämään."

– Grillaaminen kuuluu normaaliin elämään. Huoneiston hallintaanotto on niin järeä toimenpide, että järjestysmääräyksessä olevan grillaamiskiellon rikkominen jää yleensä vaille oikeusvaikutusta, mikäli grillaaminen tehdään paloturvallisesti. Sen vuoksi parvekegrillaamista ei kannata kieltää kokonaan yhtiön järjestysmääräyksissä, Terkki sanoo.

Kiinteistöliiton mielestä tärkein grillaamiseen liittyvä seikka onkin paloturvallisuus. Myös paikallinen pelastuslaitos on voinut antaa grillausta koskevia tarkempia suosituksia.

Sen lisäksi grillatessa kannattaa huomioida naapurit niin, ettei ruuanlaitosta aiheudu toisille tarpeetonta haittaa tai häiriötä.

Viime vuonna Helsingissä herätti keskustelua tapaus, jossa rivitalossa asuva henkilö teki valituksen naapuristaan, joka grillasi ruokaa oman huoneistonsa pihalla.

Riidan yhteydessä asukkaalle selvisi, että taloa vuokraavan Helsingin kaupungin asuntojen, eli Hekan alueyhtiö Heka-Maunulan säännöt kieltävät grillaamisen rivitalojensa pihoilla. Sama käytäntö oli myös osalla muista Hekan alueyhtiöistä, jotka kaikki määrittelevät sääntönsä itse.

Lopulta Heka-Maunula perääntyi ja muutti sääntöjään sallimalla grillaamisen pihoilla.

Lue tästä, miten kävi pihagrillauksen kiellossa Helsingissä

Aiheeseen liittyvää

  1. Grillimaisteri haluaa naiset ulos keittiöstä ja grillin ääreen. Katso ihanat reseptit!
    24.5.2017 12:00
  2. Grillausennätys murskaksi Lahdessa: "Emme olisi ikinä jaksaneet tehdä tätä tyhjälle salille"
    27.2.2017 11:54
  3. Grillausgaten tulos: Helsingin vuokrataloissa sallivampi linja grillaukseen
    12.10.2016 14:42

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut