Koiviston hautajaisiin jopa 100 000 seuraajaa – Kirkossa kuullaan Veteraanin iltahuuto

Jari Pietiläinen

Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset voivat kerätä torstaina Helsingin kaduille jopa 100 000 seuraajaa.

– Tämä raja voi hyvinkin rikkoutua, jos helatorstain sää on kaunis. Joka tapauksessa yleisöä on katujen varsilla useita kymmeniätuhansia henkilöitä, arvioi ylikomisario Heikki Porola tänään Valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa.

Poliisi kuitenkin haluaa pitäytyä hautajaisten osalta sivuroolissa, mutta aikoo turvata järjestyksen koko hautajaisreitin varrella. Presidentti Koiviston arkku kuljetetaan hautajaisreitin alkupään osalta ratsupoliisien saattelemana, kunnes he vaihtuvat Mantan patsaan tienoilla moottoripyöräpoliiseiksi.

– Minkäänlaisia välikohtauksia ei päivän aikana ole odotettavissa, Porola arvioi.

Puolustusvoimat tuohautajaisjärjestelyihin kaikkiaan 800 henkilöä, josta puolet vastaa turvallisuudesta ja puolet seremonioiden sujumisesta.

Valtiolliset hautajaiset noudattavat tarkkaa protokollaa, mutta jokaisen vainajan kohdalla otetaan huomioon myös muun muassa omaisten toiveet.

– Protokollasta sovittaessa olemme päättäneet, että tällä kertaa ulkovaltoja edustavat suurlähettiläät, eivät valtionpäämiehet, kertoo ulkoministeri Timo Soini

Protokollaan kuuluu myös se, että kunnialaukauksia ei hautajaisten aikaan ammuta – sen sijaan Helsingin tuomiokirkossa kuullaan Jorma Hynnisen esittämänä koskettava Veteraanin iltahuuto. Presidentti Mauno Koivisto oli itsekin sotaveteraani, sillä hän otti osaa talvi- ja jatkosotaan. Sotilasarvoltaan hän oli alikersantti.

Yleisön kannalta parhaita paikkoja seurata hautajaissaaton kulkua on monta.

Tuomiokirkon portailta on näkyvyys kauas, samoin Suomen Pankin, Valtioneuvoston ja Presidentinlinnan edustat ovat hyviä katselupaikkoja. Myös Mannerheimin ratsastajapatsas ja Mannerheimintie soveltuvat saaton seuraamiseen.

Edellisen kerran presidentti haudattiin Suomessa syyskuussa 1986, jolloin Urho Kekkonen saateltiin viimeiselle matkalleen Helsingin Hietaniemeen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut