Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lääkärihelikopterilla hurja tilanne – miehittämätön drone-kopteri vastassa 400 metrin korkeudessa

Lääkintähelikoptereita operoiva FinnHEMS on huolissaan drone-lennättäjien varomattomuudesta.

Lentotoiminnan asiantuntija Tuomas Suominen FinnHEMSistä sanoo, että viimeisin läheltä piti -tilanne koettiin sunnuntaina Pirkkalassa, kun lääkärihelikopteri joutui vaaraan luvattomalla korkeudella lentäneen lennokin vuoksi.

FH30-lääkärihelikopteri kohtasi sunnuntai-iltana tukikohtaan palatessaan dronen yli 400 metrin korkeudessa Pirkkalan Loukonlahden kohdalla.

Suomisen mukaan lääkärihelikopterit kohtaavat työssään drone-lennokkeja yhä useammin.

Kevyet harrastelennokit aiheuttavat varomattomissa käsissä todellisen vaaran helikoptereille.

– Tapaus ei ole ainoa laatuaan. Vastaavia on viime aikoina raportoitu HEMS-toiminnassa muuallakin Suomessa, ja trendi on nouseva myös Euroopan laajuisesti, Suominen sanoo tiedotteessa.

Sunnuntaisessa tapauksessa lääkärihelikopterin miehistö selvisi arviolta 50 metrin päässä lentäneen dronen kohtaamisesta säikähdyksellä.

Varomattoman drone-lennättämisen aiheuttama vaara lääkäri- ja lääkintähelikoptereille on silti todellinen.

– Helikopterit laskeutuvat paitsi lentokentillä sijaitseviin tukikohtiinsa myös potilaiden luo. Varomaton drone-lennättäjä vaarantaa sekä miehistön turvallisuuden mutta samalla myös kriittisesti loukkaantuneen tai vammautuneen potilaan avun saamisen, muistuttaa lentotoiminnan johtaja Jouni Romppanen Skärgårdshavets Helikoptertjänstistä.

Yritys vastaa lentopalvelusta FinnHEMSin eteläisellä alueella.