Te-toimisto eväsi opiskelijalta tuen – "Väärä ala, et saa töitä"

Graafinen suunnittelu ei läpäissyt Te-toimiston seulaa, valokuvaus läpäisi. Edes pääministeri ei voi asialle mitään.

Graafista suunnittelua Pekka Halosen akatemiassa Järvenpäässä opiskeleva viisikymppinen Ulla Fallström ihmettelee, miksi te-toimisto eväsi häneltä tuen, kun samassa oppilaitoksessa valokuvausta opiskelevalle kolmekymppiselle miehelle se myönnettiin.

–Kielteistä päätöstään toimisto perusteli sillä, että valitsemani koulutus on väärä eikä alalta saa töitä. Valokuvaajilleko niitä sitten on? Ei varmasti sen enempää tai vähempää kuin graafisille suunnittelijoillekaan.

Fallström haki omaehtoista opiskelua varten myönnettävää tukea viime syksynä.

–Te-toimiston mukaan mahdollisuudet saada tukea olisivat parantuneet huomattavasti, jos olisin valinnut esimerkiksi lähihoitajan opinnot. Sitä sieltä tarjottiin joka käänteessä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Keski-Uusimaa.

Ei ole tarkoituksenmukaista sijoittaa yhteiskunnan rahoja harrastusluonteisen opiskelun tukemiseen."

Te-toimisto ei kommentoi yksittäisiä päätöksiä, mutta yleisellä tasolla sieltä kerrotaan, että työttömyysetuuksiin liittyy ehtoja. Tässä tapauksessa yksi ehdoista on, että opiskelun pitää selvästi parantaa työnhakijan työllistymismahdollisuuksia.

–Ei ole tarkoituksenmukaista sijoittaa yhteiskunnan rahoja harrastusluonteisen opiskelun tukemiseen, Te-toimiston palveluesimies Anne Hirvonen sanoo.

Tuki on harkinnanvaraista. Jos tuen hakija ja toimisto eivät pääse yksimielisyyteen siitä, mikä koulutus työllistää ja mikä ei, viimeisen sanan sanoo Te-toimiston virkailija.

– Te-toimisto on näköalapaikalla, kun katsotaan, minkä alan työpaikkoja on auki ja missä. Samoin toimistossa nähdään, mihin suuntaan työmarkkinat ovat menossa.

Halosen akatemiassa voi suorittaa kolme kuvallisen ilmaisun perustutkintoa; graafisen suunnittelun ja valokuvauksen lisäksi kuva- ja mediataiteen tutkinnon.

– Jos tukipäätökseen vaikuttaa opiskelijan valitsema ala, se asettaa ammatilliset perustutkinnot eriarvoisen asemaan, Halosen akatemian toimialajohtaja Markku Tyni harmittelee.

Akatemia seuraa myös, mihin sieltä valmistuneet opiskelijat sijoittuvat.

– Graafisen suunnittelun opiskelijat ovat löytäneet töitä mainostoimistoista tai perustaneet omia yrityksiä.

Kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) maaliskuussa vieraili Keravalla, Fallströmillä oli tilaisuus puhua asiasta hänen kanssaan. Sipilä hämmästeli päätöstä sekä Te-toimiston hakijan puolesta tekemää ammatinvalintaa ja kehoitti Fallströmiä lähettämään asiakirjat erityisavustajalleen Janika Tikkalalle (K-U 24.3.).

Tikkalan mukaan asia on selvitetty, mutta mitään ei ole tehtävissä, koska pääministerin toimivalta ei ulotu yksittäisiin, lainsäädännön ohjaamiin viranomaispäätöksiin.

Fallström on kääntynyt myös oikeusasiamiehen puoleen, mutta harkinnanvaraisuus tuntuu olevan ylittämätön muuri. Seuraavaksi postia saa tasa-arvovaltuutettu.

–Perään vastausta Te-toimiston ratkaisusta tasa-arvon kannalta. Epäilen, ettei Te-toimisto usko vanhemman naisen työllistymiseen. Millä muuten selittyy se, että samassa oppilaitoksessa opiskeleva nuori mies sai myönteisen tukipäätöksen, vaikka molemmat opiskelevat kuvallista ilmaisua?

Fallström on huolissaan, mutta ei aio heittää pyyhettä kehään.

– Meillä viisikymppisillä on vielä vaikka kuinka paljon työvuosia jäljellä.

Opinnoissa on huomioitu myös kovassa vedossa oleva peliala

Halosen akatemian sivuilla kerrotaan, että graafisen suunnittelun opinnoissa harjaannutaan muun muassa lehtien ja kirjojen taittoon, yritysilmeen sekä web-sivujen ulkoasun suunnitteluun.

Valinnaisena tutkinnon osana voi opiskella myös muun muassa pelisuunnittelua.

Opiskelussa painottuu tietokonetyöskentely ja ammattialan ohjelmien hallinta.

Vielä toistaiseksi kuvallisen ilmaisun perustutkinnot kuuluvat kulttuurin alaan, mutta ensi vuoden elokuusta alkaen ne listataan opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksellä osaksi tekniikkaa ja liikennettä.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut