Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Koulut ja asunnot valmiiksi – Helsinki myöntää kuntapaikat noin 10:lle myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneelle lapsiperheelle

TURVAPAIKAT Paikat täytetään ensisijaisesti perheillä, joiden lapset käyvät jo koulua tai päiväkotia Helsingissä ja jotka asuvat kaupungin vastaanottokeskuksessa.

Helsinki aikoo tänä vuonna myöntää kertaluontoisen kuntapaikkakiintiön enintään kymmenelle lapsiperheelle.

Kaupunginhallitus hyväksyi asian tällä viikolla.

Kuntapaikkakiintiö tarkoittaa sitä, että kaupunki hoitaa perheille asunnon ja muut käytännön järjestelyt valmiiksi jo ennen myönteisen turvapaikkapäätöksen saamista. Perheet muuttavat heille osoitettuihin asuntoihinsa vasta kun turvapaikka on myönnetty.

Normaalisti kaupunki ryhtyy järjestelemään perheiden asioita vasta turvapaikkapäätöksen ratkettua.

Kiintiö täytetään ensisijaisesti perheillä, joiden lapset käyvät jo koulua tai päiväkotia Helsingissä ja jotka asuvat kaupungin vastaanottokeskuksessa.

–Olemme haarukoineet tällä hetkellä vastaanottokeskuskissa olevat lapsiperheet. Tämä on kaikille heille riittävä, kertoo maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö Ilkka Haahtela

Helsingin kahdessa vastaanottokeskuksessa myönteistä turvapaikkapäätöstä odottaa arviolta viisi perhettä, joissa on kouluikäisiä lapsia. Loput kiintiöpaikoista täytetään vuoden aikana sen mukaan, kun tarvetta ilmenee.

Kiintiön tavoitteena turvata lasten koulupolut ja nopeuttaa lapsiperheiden kotoutumista.

–Olemme halunneet turvata jatkuvuuden erityisesti niille lapsille, jotka ovat käyneet jo pitkään koulua tai päiväkotia Helsingissä.

Helsinkiläisissä peruskouluissa on tällä hetkellä noin 40 lasta, jotka odottavat myönteistä turvapaikkapäätöstä. Oppilaiden tarkkaa määrää ei tiedetä, sillä perusopetuksessa olevien oppilaiden maassaolostatusta ei kerätä.

Joissain tapauksissa turvapaikanhakijat ovat joutuneet vaihtamaan turvapaikan saamisen jälkeen paikkakuntaa ja lapset koulua tai päiväkotia. Kiintiötapauksissa näin ei tapahdu.

Kuntapaikkoja kiintiöidään Helsingissä vain poikkeustapauksissa.

Maaliskuun loppuun mennessä Helsinkiin oli otettu kuntapaikalle viisi kansainvälistä suojelua saavaa henkilöä, joista neljä oli ilman huoltajaa saapuneita alaikäisiä lapsia.

Kaupunginhallitus kehotti lisäksi tällä viikolla Helsinkiä tekemään ehdotuksen kuntapaikkakiintiöstä yksityismajoituksessa olevien lapsiperheiden osalta. Paikkamäärää ei määritelty.