Kaupunki petti asukkaat Maunulassa – pysyväksi luvattuun puistoon tuleekin kerrostaloja

MAUNULA Puiston tilalle on suunniteltu kerrostaloja, vaikka yli kymmenen vuotta sitten talonsa rakentaneille luvattiin, että puisto säilyy. Rakentamisen syynä on raidejokeri.

Maunulalainen Aarre Matilainen on harmissaan kaupungin suunnitelmista rakentaa taustalla olevien kuusien paikalle kerrostaloja. - Meille myytiin tontti ajatuksella, että tässä on pysyvä puisto. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Maunulalaisen Aarre Matilaisen paritalo olisi reilu kymmenen vuotta sitten saattanut jäädä rakentamatta, jos Matilainen olisi silloin tiennyt kaupungin tulevista suunnitelmista.

–Olisimme harkinneet rakentamista. Myyntivaiheessa meille sanottiin, että puisto on pysyvä ja se säilyy. Ei säilynyt.

Alue kaavoitettiin ennen tonttien myymistä pientaloalueeksi.

Nyt kaupunki on parhaillaan kaavoittamassa Lampuotilantiellä asuvan Matilaisen takapihan viereen kerrostaloja. Vielä paikalla on puisto.

Matilaisen mukaan melu- ja saastesuojaa Pirkkolantieltä tuova puistolämpäre oli aikanaan monelle yhtä aikaa talonsa rakentaneelle tärkeä ja se vaikutti myös rakentamispäätökseen.

Täydennysrakentamiseen on syynsä ja sen nimi on raidejokeri.

–Raidejokerin radanvarsi edellyttää 18 000 asukkaan lisäystä, perustelee kaupunginkanslia kaupunginsihteeri Hannu Hyttinen suunnitelmia.

Uusia asukkaita Pirkkolantien, Pakilantien ja Pirjontien varsille olisi tulossa 600. Rakentamisen tieltä purettaisiin muun muassa bensa-asema.

Eniten vastustusta kaavasta on tullut Lampuotilantien asukkailta, jotka vastustavat Pirjontien varteen suunniteltujen kerrostalojen rakentamista. Uudet talot rakennettaisiin paritalojen takapihoille.

Alkuun asukkaat vastustivat rakentamista kokonaan. Sitten maunulalaiset laativat vaihtoehtoisen kaavan huomattuaan, että kaupunki jatkoi asukkaiden vastustuksesta huolimatta luonnostensa laatimista.

–Meille kävisi sekin, että talot oli edes matalia, Matilainen toteaa.

Vetoomuksen matalammasta rakentamista allekirjoitti yli 50 Lampuotilantien asukasta.

Asukkaat ovat vastustaneet myös Pirjontien sulkemista liikenteeltä. Liikenteen pelätään ohjautuvan sivukaduille kuten Lampuotilantielle.

Raidejokerin rakentamiskustannukset ovat 3 miljoonaa euroa. Kaavan myötä kaupungille on arvioitu kertyvän tonttien rakennusoikeuden myymisestä sekä vuokraamisesta noin 15 miljoonaa euroa.

Matilainen on käärmeissään siitä, että tontin hinnat alkuperäisille rakentajille nousivat korkeiksi, koska alue myytiin puistoon liittyvänä.

–Ja nyt jos kerrostalorivi tulee naapuriin, tonttiemme arvo taas laskee. Raidejokeri maksatetaan lisärakentamisella.

Myös ELY-keskus totesi lausunnossaan, että alueelle suunnitellut kerrostalot tulevat muuttamaan väljähkön pientaloalueen rakennetta ja katunäkymiä.

Rakentamisen syynä pikaratikka

Pirjontien ja Pirkkolantien varsille Maunulaan rakennetaan asuntoja noin 600 uudelle asukkaalle.

Rakentamisella luodaan edellytykset pikaraitiovaunu raidejokerin rakentamiselle Pakilantielle, Pirjontielle ja Pirkkolantielle.

Lampuotilantien pientaloalueen asukkaat ovat vastustaneet alkujaan viisikerroksisten kerrostalojen rakentamista.

Kaavasta on jätetty eri vaiheissa kymmeniä muistutuksia.

Asukkaat tekivät vaihtoehtoisen kaavan ja esittelivät sen kaupunkisuunnitteluvirastolle.

Lausuntojen ja muistutusten jälkeen asemakaavaehdotusta muutettiin Lampuotilantien ja Pirjontien välisellä tontilla.

Korkein kaavassa sallittu kerrosluku on neljä. Kaava mahdollistaa talojen rakentamisen myös matalampana.

Kaupunginhallitus jätti viime viikolla kaavan pöydälle ja käsittelee sitä uudelleen tällä viikolla.

Valtuusto päättää kaavasta kesäkuussa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut