Nosta juhlatarjoilusi trendien harjalle: Tarjoa vegaaniruokaa

RUOKA Vegejuhlat-kirjan kirjoittajat kehuva kasvipohjaisen ruuan makumaailmaa rikkaaksi ja kerrokselliseksi.

Vegejuhlat-kirjan yhdessä kirjoittaneet Sara Peltola ja Elli Laukkanen viihtyivät vegaaneina muutaman vuoden päätyen ruoka-alan yrittäjiksi saakka. - Edelleen tulee usein syötyä vegaaniruokaa, koska se on vain yksinkertaisestin niin hyvää, kaksikko kertoo. Hanna Pusa

Crista Lassfolk-Feodoroff

Kesäjuhlien kynnykselle moni tuskailee tarjoilujen kanssa. Ruokavalioita on nykyään niin moneen lähtöön, että suuremman joukon kestittämisessä riittää miettimistä.

Tuoreet ruokakirjailijat Sara Peltola ja Elli Laukkanen tarjoavat avuksi hiljattain ilmestyneen kirjansa Vegejuhlat brunsseista häihin.

–Jokainen resepti on käytännössä toimivaksi todettu: Koostimme ne ohjeista, joita käytimme sekä pitopalvelussamme että säännöllisesti järjestämällämme vegebrunssilla.

Vegaaniset tarjoilut ovat hyvä lisä juhlapöytään, koska ne istuvat valtaosaan ruokavalioista.

– Ei siis tarvitse epätoivoisena hakea sitä yhtä gluteenitonta kakkua kaupan pakastealtaasta, Peltola ja Laukkanen kannustavat.

He painottavat kasvipohjaisesta ruokavaliosta keskusteltaessa unohtuvan usein sen, että vegaaninen ruoka on myös kulinaarinen valinta.

– Kasviksista saa maukasta ja herkullista ruokaa, joka maistuu muillekin kuin vain vegaaneille, Peltola ja Laukkanen sanovat.

–Kasvisruoka on aivan oma makumaailmansa; rikas, raikas ja monikerroksinen.

Sanojensa tueksi he antavat esimerkin läheltä, eli itsensä. Molemmat noudattivat tiukasti vegaanista ruokavaliota muutaman vuoden, mutta ovat sittemmin palanneet syömään myös eläinkunnan antimia, kuten kananmunia ja kalaa.

Vegaaniset vaihtoehdot kuitenkin maistuvat heille edelleen, ennen kaikkea makunsa vuoksi. Niitä he valitsevat edelleen esimerkiksi ravintoloiden ruokalistoilta.

–Täysipäiväinen vegaanius oli turhan vaativaa, etenkin koska emme innostuneet eineksistä, jotka sinällään ovat toki tervetullut juttu, mutta me halusimme syödä mahdollisimman puhdasta ruokaa.

Takaisin juhlajärjestelyihin. Kirjaansa tehdessään Sara Peltola ja Elli Laukkanen pitivät punaisena lankana sen, että ruuat ovat helppotekoisia.

Valmistettuaan aterioita lukuisia kertoja 50–100 hengelle, he tietävät kokemuksesta, ettei suurta joukkoa kestitettäessä monimutkaisiin kikkailuihin ole aikaa, saati energiaa.

– Juhlaväelle kokkaavan kannattaa päästää itsensä mahdollisimman vähällä, niin tunnelma pysyy rentona, kaksikko neuvoo.

– Kirjassamme paljastamme löytämämme oikopolut, lopputuloksesta tinkimättä.

Vegaaniruuan trendikkyys on sekin yksi hyvä syy huomioida se juhlatarjoiluissa. Sara Peltola ja Elli Laukkanen arvelevat trendin olevan nyt huipussaan, mutta ohimeneväksi he eivät sitä usko.

–Kasvisruoka on tullut jäädäkseen, samoin kuin lähi- ja luomuruuan suosio, he veikkaavat.

– Ihmiset haluavat syödä aidosti hyvää ja puhdasta ruokaa, mutta jatkossa valintoihin saatetaan suhtautua nykyistä rennommin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Kansanmusiikkin festivaali Etno-Espa toteutuu elokuun alussa – järjestäjät rajaavat yleisömäärää
  2. 1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"
  3. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
  4. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
  5. Hietalahden kirpputori aukeaa 1. elokuuta – paikkoja voi alkaa varata heinäkuun puolivälin jälkeen
  6. Kuva: Viime talvena puretun Nosturin legendaarinen takahuone rakennettiin uusiksi Pasilaan – sisäänpääsyn hinta on "aika tyyris"
  7. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
  8. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
  9. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia
  10. Jaana Kuula astui Triplan musiikkimuseoon ja koki ylitsevuotavan tunnevyöryn – "Ei sitä soittoa voi liikuttumatta kuunnella"
  11. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
  12. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
  13. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
  14. Legendaarinen Rinneradio esiintyy tänään ilmaisella terassikeikalla Helsingissä
  15. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
  2. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
  3. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
  4. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
  5. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
  6. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
  7. T24: Nyt kannattaa mennä Tallinnaan – Koronan takia alentunut kysyntä on laskenut hotelli- ja ravintolahintoja
  8. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
  9. Kuva: Viime talvena puretun Nosturin legendaarinen takahuone rakennettiin uusiksi Pasilaan – sisäänpääsyn hinta on "aika tyyris"
  10. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
  11. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
  12. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
  13. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia
  14. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
  15. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.