Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Näissä paikoissa punkki iskee kaikkein todennäköisimmin – aivotulehdusvirus välittyy muutamassa minuutissa

SAIRAUDET Punkin puremasta voi saada puutiaisaivotulehduksen tai borrelioosin.

Borrelioosiin ei ole rokotetta, mutta puutiaisaivotulehdukselta (TBE) voi suojautua rokotuksella.

Suomessa puutiaisaivotulehdukseen sairastuu vuosittain 20–40 henkilöä. Todettujen tautitapausten määrä on kasvussa.

Puutiaisaivotulehdusta esiintyy yhä laajemmalla alueella Manner-Suomessa ja esimerkiksi Kotkan saaristossa.

Puutiaisaivotulehdus voi olla hengenvaarallinen."

Suomessa elää kaksi puutiaislajia, jotka levittävät puutiaisaivotulehdusta. Kumpikin laji voi levittää sekä eurooppalaista tautimuotoa että ärhäkämpää Siperian puutiaisaivotulehdusta.

TBE-virus kiertää luonnossa pienissä jyrsijöissä sekä villi- ja karjaeläimissä puutiaisen välityksellä.

Ihminen saa tartunnan TBE-virusta kantavan punkin syljestä jopa muutamassa minuutissa pureman alkuvaiheessa.

Siksi punkin irrottaminen ei ehdi suojata tartunnalta kuten borrelioosissa.

Punkinpureman todennäköisyys on suurin varjoisassa, kosteassa paikassa, jossa on paljon matalaa kasvillisuutta. Omassa pihassa kasvillisuus kannattaa pitää lyhyenä.

Punkkien kiinnittymisen mahdollisuutta voi vähentää käyttämällä suojaavia vaatteita, kuten saappaita, pitkälahkeisia housuja ja pitkähihaista paitaa. Housunlahkeet voi työntää sukanvarsien sisään, jotta punkit eivät pääse livahtamaan lahkeeseen.

Punkin puremaa voi ehkäistä myös käyttämällä punkkeihin tehoavia hyönteiskarkotteita iholla ja vaatteissa.

Noin kaksi kolmesta TBE-virustartunnasta on oireettomia. Oireita saavilla taudinkuva on yleensä kaksivaiheinen. Puutiaisaivotulehdus voi olla hengenvaarallinen.

Oireet alkavat 4–28 päivän kuluessa tartunnan saamisesta. Ensimmäiseen vaiheeseen voi kuulua kuumetta, päänsärkyä, väsymystä, lihassärkyä ja pahoinvointia. Oireet kestävät yleensä 2–7 päivää, ja useimmissa tapauksissa infektio päättyy tähän.

Kuumeettoman jakson (2–10 päivää) jälkeen osalla tartunnan saaneista tauti etenee toiseen vaiheeseen, johon liittyy korkea kuume ja keskushermosto-oireita. Arviolta joka kymmenennelle varsinaiseen aivotulehdukseen sairastuneelle jää pitkäkestoisia, jopa pysyviä neurologisia oireita.

Puutiaisaivotulehdukseen ei ole olemassa lääkehoitoa. Kovan kuumeen hoitamiseen voidaan käyttää esimerkiksi kipulääkkeitä.

Puutiaisaivotulehdukselta suojaava TBE-rokote soveltuu sekä aikuisille että lapsille 1-vuotiaasta alkaen.

Perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokoteannosta, joista kaksi ensimmäistä olisi hyvä ottaa jo ennen punkkikauden alkamista.

TBE-rokotteen voi hankkia oman terveysaseman kautta, yksityiseltä lääkäriasemalta tai punkkibussista ilman ajanvarausta. Kela ei korvaa rokotetta.