Pizzeria Via Tribunali palvelee vauhdilla – Näin toimii kuuma napolilaispusu

PIZZERIAT Muhkea napolilaisuuni on vihdoin tositoimissa ja paistaa vauhdilla aitoa italialaisruokaa.

Espoolaisrsepti toimii. Via Tribunali myi viikossa 2200 pizzaa. Sami Benamedin mukaan tahti oli avajaisviikolla niin kova, että pizzoja jonotettiin ja taikina loppui kesken. Johanna Erjonsalo

Marketta Karjalainen

Pizzeria Via Tribunalin syntyyn liittyy monta tarinaa ja monta päähenkilöä. Lopputulos on nyt nähtävissä Sofiankadulla, missä kaksi italialaiskokkia kiidättää pizzoja vauhdilla sisään liekehtivään uuniin ja minuutin päästä ulos.

– Tämä mörssäri ei paista, se antaa pizzalle pusun, myhäilee Sami Benamed

Aito napolilainen uuni on paikan sydän ja ravintolan perustamiseen liittyneiden ongelmien lähde.

– Oli yllättävän vaikea löytää kaksi tonnia painavalle avotuliuunille sopiva tila, Benamed kertoo. Lopulta paikka löytyi kaupungintalon vierestä Kino Engelin naapurina.

– Helsingin napolilaisimmalla kadulla, Benamed täydentää.

Jotta satapaikkaisen ravintolan pito keskellä Helsinkiä kannattaa, pizzoja pitää myydä Benamedin laskelmien mukaan päivässä pari sataa.

– Kallista tässä ei ole Napolista ostettu uuni, vaan tilan vuokra.

Ollaan pyöritty näissä ympyröissä lapsesta saakka."

Pizzerian tarina sai alkunsa jo 1980-luvulla Napolissa, missä Lenni Lehmusoksan isä rakastui sikäläiseen pizzaan.

– Hän rakensi Espooseen puulämmitteisen pizzauunin ja tartutti intohimon poikaansa. Tämä alkoi testailla pizzoja nelisen vuotta sitten Espoossa ja idea pizzeriasta alkoi itää. Kaksi vuotta sitten olimme isommalla porukalla Espoossa maistelemassa pizzoja ja päätimme ryhtyä suunnittelemaan pizzeriaa. Talvella 2016 menimme Napoliin katsomaan, mistä pizza on lähtöisin ja syömään pizzaa. Ostimme uunin ja päätimme nimetä pizzerian Via Tribunaliksi yhden Napolin pääkadun mukaan, Benamed kertoo.

Osakkaina yrityksessä on cocktailbaareistaan tuttua Son of a Punchin väkeä: Sami Benamed, Luca Bertamini, Tony Vihervaara, Mika Koivula ja Antti Kuitunen sekä keittiöpuolen taitajat Lenni Lehmusoksa ja Mikko Rantanen.

– Mun isä avasi 1980-luvulla viisi pizzeriaa ja Tonyn isällä on ollut pizzerioita. Lucan isä on italialainen – ollaan pyöritty näissä ympyröissä lapsesta saakka, Benamed kuvailee.

Via Tribunalin naapurina on kaksi aidon italialaisen pizzan nimiin vannovaa ravintolaa. Taverna Vaelsa hankki keväällä 2016 italialaisen uunin ja pizzaiolon ja tarjoilee iltaisin ja viikonloppuisin roomalaisia pizzoja. Luca Platanian Pizzarium myy roomalaista levypizzaa.

–Me uskomme yhteisöllisyyteen, ne eivät ole uhka vaan yhteistyökumppaneita. Kilpailu haastaa kaikki katsomaan peiliin ja kehittymään. Tai jos menee huonosti, mietitään yhdessä, mitä voisi tehdä paremmin.

Samoilla linjoilla tuntuu oleva pizzamestari Platania, joka kommentoi Via Tribunalin Facebookissa avajaispäivänä: "Kevyt, helposti sulava, oikea tasapaino. Hieno tuote. Rohkea projekti loistavalla sijainnilla. Rento Palvelu. Bravi tutti!"

– Ei sillä ole merkitystä, onko tämä Helsingin kaikkein paras paikka. Pääasia on, että pizzatarjontaan tulee jotain erilaista, Benamed arvioi.

Pizzeria Via Tribunali (Sofiankatu 4), avoinna ma-ti 11-22, ke-pe 11-00, la 12-00, su 12-22.

Näin syntyy napolilainen pizza

Kolme seikkaa tekee Via Tribunalin pizzasta aidosti napolilaista.

Taikina: Lepää ja kohoaa vähintään 20 tuntia. Pohjasta tulee paksu, mutta pehmeä.

Raaka-aineet: Yksinkertaista, hyvää ja harkittua. Suurin osa täytteistä tulee Italiasta, koska esimerkiksi italialainen tomaatti on erilaista kuin suomalainen.

Uuni: Paistoaika 450-asteisessa uunissa on 1 minuutti. Raaka-aineet kypsyvät toisin kuin pitkässä paistossa. Esimerkiksi tuoreyrtit voi laittaa pizzan päälle jo ennen uuniin menoa. Nykyisin napolilaisesta avotuliuunista on saatavilla myös kaasumekanismilla varustettu versio. Aiemmin lämmitettiin aina puulla.

Oikeaoppista napolilaista pizzaa valmistaville pizzerioille myönnettäviä sertifikaatteja on maailmassa kaikkiaan noin 600. Norjassa ja Ruotsissa on 2 sertifioitua paikkaa kummassakin, Via Tribunali tavoittelee Suomen ensimmäistä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut