Rikkaidenkin lapset nostavat helppoa Kela-rahaa kännykällä? – Professori: "Arvelen, että yhä useampi toimii näin"

Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo / arkisto

Mikko Välimaa

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo arvioi Etelä-Suomen Sanomiin kirjoittamassaan kolumnissa, että hyvätuloisten perheiden täysi-ikäisillä lapsilla on entistä suurempi houkutus hakea Kelasta toimeentulotukea.

Maaliskuulta olevien tuoreimpien tilastojen mukaan peräti 8,3 prosenttia 18–24-vuotiaista suomalaisnuorista sai toimeentulotukea.

Hiilamo arvelee, että tuensaajien joukon kasvu ei johdu vain pienituloisuudesta.

–Nuorten toimeentulotuen saaminen on yleistynyt erittäin nopeasti. Yksi syy yleistymiseen on, että tukea voi hakea netistä ja Kelassa asioiminen on vaivattomampaa kuin sosiaalitoimistossa. Liitteetkin voi lähettää ottamalla kännykällä kuvia dokumenteista, Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo kirjoittaa ESS:ssä.

– Toistaiseksi emme tiedä, kuinka moni uusista toimeentulotukea saavista nuorista on muutoin hyvin toimeentulevien perheiden kotona asuvia lapsia. Arvelen, että entistä useampi, professori jatkaa.

Keskustelu toimeentulotuesta on ryöpsähtänyt viime aikoina.

Viime viikolla kuohutti Helsingin Sanomien mielipideosastoon kirjoittanut opiskelija, jonka mielestä on väärin, että Kela ei maksa toimeentulotukea hänen tyttöystävälleen

Opiskelija kertoi syyksi sen, että hänellä on – osin opintotuesta ja osin kesätöistä – kerrytetty sijoitussalkku. Lisäksi Kela katsoo kolme kuukautta yhdessä asuneen pariskunnan avopariksi.

Hiilamo vahvistaa, että samaan kun kotona asuva nuori voi saada toimeentulotukea, kodista yhteen muuttaneilla nuorillakin pareilla asuinkumppanin tulot ja varallisuus vaikuttavat tuen saamiseen.

Hiilamon mukaan monelle suomalaiselle tulee ylipäätään yllätyksenä, kuinka helposti kotona asuva täysi-ikäinen nuori voi saada toimeentulotukea.

Kela ei periaatteessa maksa toimeentulotukea kotona asuville täysi-ikäisille nuorille, mikäli vanhemmat tosiasiallisesti vastaavat lapsen elatuksesta.

Vanhemmilla ei kuitenkaan ole elatusvelvollisuutta täysi-ikäisistä lapsista, eikä Kelalla ole tosiasiallisesti Hiilamon mukaan mitään keinoa selvittää, maksavatko vanhemmat lapsensa kuluja.

Vanhempien tulot vaikuttavat suoraan, jos kotona asuva lapsi saa työmarkkinatukea tai opintotukea.

Ilmiötä voi ruokkia osin sekin, että Kela mainostaa aktiivisesti erilaisia tukimuotoja sosiaalisessa mediassa. Tänä keväänä Kelan sosiaalitukien markkinointi on näkynyt voimakkaana muun muassa Twitterissä.

Kela kertoi viime joulukuussa,että se on palkannut useita mainos- ja viestintätoimistoja hoitamaan viestintäänsä. Asiasta uutisoi Markkinointi & Mainonta -lehti

Some-viestintää ostetaan siihen erikoistuneilta toimistoilta, kuten Milttonilta.

Lue tästä, mitä Kela vastaa Hiilamon väitteisiin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut