Helsinki aikoo pidentää terassikautta – ideakilpailun voittanut terassi kaupunkiin ehkä jo ensi kesänä

Jaetulle 1. sijalle kilpailussa tullut WSP Finlandin ehdotus on suunnittelualusta, jossa tarjotaan ravintolayrittäjälle mahdollisuus suunnitella itselleen sopiva terassi komponenttimalliston avulla. WSP Finland

Kaisa Paastela

Helsinki etsi kilpailulla ekotehokkaita keinoja terassikauden pidentämiseen.

Kilpailuun saatiin monipuolisia ehdotuksia ekologisen, innovatiivisen, monistettavan ja korkeatasoista kaupunkikuvaa edistävän terassin toteuttamiseksi.

–Olemme ilahtuneita kilpailun saamasta laajasta huomiosta. Saimme myös ilahduttavan monipuolisen osallistujajoukon, kun ehdotuksiaan antoivat niin suunnitteluyritykset, arkkitehtitoimistot, puutarha- ja terassiyritykset, opiskelijaryhmät kuin aktiiviset kansalaisetkin, summaa kilpailuraadin puheenjohtaja, Helsingin kaupungin muotoilujohtaja Anne Stenros.

Raadin mukaan melkein kaikissa kilpailuehdotuksissa oli elementtejä, jotka sopivat hyvin ekotehokkaan terassin konseptiin.

Energiaratkaisut olivat kuitenkin osallistujille selvästi suurin haaste: on vaikea löytää yhtä energiaratkaisua, joka sopii minne vain.

Moni ehdotus sisälsi terassiin integroidun aurinkojärjestelmän, joka on kaupunkiympäristössä usein haastava talojen varjojen takia.

Kilpailun raati suositteleekin, että terasseille hankittaisiin ensisijaisesti ympäristöystävällistä ja uusiutuvaa sähköä verkosta. Lisäksi terassille tulisi valita mahdollisimman energiatehokkaat laitteet.

Jaetulle ensimmäiselle sijalle raati valitsi maisemasuunnitteluyritys Urban Gardens Finlandin ehdotuksen ”GUT Green Urban Terrace” sekä WSP Finlandin ehdotuksen ”terassi.hel.fi”.

”GUT Green Urban Terrace” on osittain viherkatolla ja viherseinällä rajattu viihtyisä ja ympäristövastuullinen kaupunkiterassi joka sopii myös parklet-ratkaisuksi eli tilapäisesti pysäköintiruutuun.

”Terassi.hel.fi” on suunnittelualusta, jossa tarjotaan ravintolayrittäjälle mahdollisuus suunnitella itselleen sopiva terassi komponenttimalliston avulla. Yksittäisratkaisun sijaan se on systeemi, joka tuottaa räätälöityjä ekologisia ratkaisuehdotuksia.

Raati päätti myöntää myös kolmannen palkinnon, jonka sai Arkkitehtuuritoimisto IAH:n ehdotus ”TERASSI M80”. Kilpailutyössä ehdotettu kierrätysmateriaalilähtökohta on kunnianhimoinen ja kiinnostava. Tämä ehdotus oli kilpailun ainoita kiinteästi katettuja terassiratkaisuja.

Helsingin kaupunki pyrkii edistämään voittajaratkaisujen toteutumista ja tavoitteena onkin saada maailman ensimmäinen ekotehokas terassi Helsinkiin vielä kesän 2017 aikana.

Aiheeseen liittyvää

  1. Onko täällä Helsingin parhaat näkymät? Stockmannin katolle avautuu terassi 28.4.2017 8:34
  2. Helsinki saa uuden livemusiikin keitaan – joka on samalla kaupungin suurin terassi 7.4.2017 19:22
  3. Parkkiruutujen ottaminen terasseiksi tyssäsi sääntöviidakkoon 29.11.2016 18:50
  4. Tässä sitä jo rakennetaan: Suomen ensimmäinen terassi parkkiruutuun 4.7.2016 12:00
  5. Parkkiruutu kahvilan lisätilaksi – Asiakas: Hyvä jos autoista päästään kantakaupungissa eroon 4.6.2016 9:30
  6. Taloyhtiö haluaa kieltää tupruttelun Vaasankadun terassilla – teki asukaskyselyn 10.3.2017 12:10

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut