Näin ympäristöjohtaja selittää omituista ruuhkamaksukäännettä – "Emme halua ärsyttää ketään"

Ympäristölautakunta aikoo perääntyä ruuhkamaksujen käyttöönottamista ajavan lakialoitteensa kanssa.

Lautakunnan oli alkujaan tarkoitus kohdentaa alueellisia ruuhkamaksuja käsittelevä lakialoite valtiolle.

Asia saaman julkisuuden vuoksi lautakunta on tekemässä muutoksen tiistaina pidettävään kokoukseen ja tulee ehdottamaan, että aloite käsitellään ensin kaupungin omassa elimessä, tässä tapauksessa kaupunginhallituksessa.

–Kyseessä on muuten sama aloite, mutta osoite onkin kaupunginhallitus, joka voi viedä aloitteen ministeriöön, jos näin katsoo, toteaa ympäristökeskuksen ympäristöjohtaja Esa Nikunen

Asiasta virisi vilkas keskustelusosiaalisessa mediassa maanantaina, kun kaupunginhallituksen istuva puheenjohtajaTatu Rauhamäki (kok.) otti Facebook-sivuillaan asiaan voimakkaasti kantaa.

Rauhamäen mukaan ruuhkamaksuja koskevan aloitteen tekeminen lautakunnan toimesta valtiolle on "todella erikoinen episodi".

–Toimivaltaa heillä ei tällaisen esityksen tekemiseen kuitenkaan johtosäännön mukaan ole, vaan lakialoitteita valtiolle tehdään Helsingin kaupungissa kaupunginhallituksen toimesta jos tehdään. Muutoinhan virastomme tehtailisivat niitä jatkuvasti ilman minkäänlaista kokonaiskoordinaatiota kaupungin kokonaisedun kannalta, Rauhamäki kirjoitti sivuillaan..

Nikusen mukaan ympäristönsuojelulaissa on pykälä, joka antaa lautakunnalle mahdollisuuden tehdä valtiolle aloitteita.

–Emme kuitenkaan halua ärsyttää ketään asialla. Joten siksi tämä muutos. Toivon mukaan he huomaavat, että se on hyvä.

Rauhamäki arvostelilautakunnan menettelyä "vedättämiseksi" muun muassa sillä perusteella, että kyseessä on lautakunnan viimeinen kokous ennen uutta valtuustoa.

Nikunen ei allekirjoita vedätystä.

–En ole huomannut vedätysajatusta enkä usko, että sellaista olisi ollutkaan. Me ajattelimme tämän enemmänkin teknisenä kysymyksenä, että miten täyttää tietyt raja-arvot. Sekä autoiluun että sen maksullisuuteen liittyy voimakaita tunteita.

Rauhamäki on kertonut itse vastustavansa ruuhkamaksuja.

Ruuhkamaksujen ajatuksena on muun muassa ruuhkien ja ilmalaadun parantaminen erityisesti kantakaupungin alueella sekä varautuminen Helsingin seudun väestönkasvuun.

Ruuhkamaksut voisivat olla Helsingissä käytössä 2020-luvun alkupuolella, mikäli poliittista tahtoa asialle löytyy.

Lue myös: Kokoomusvaikuttaja ampuu alas lakialoitteen ruuhkamaksuista: "Ympäristövirkamiehet lähteneet keulimaan"

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut