Osaatko käyttää jo uutta hiirenloukkoa? – Älyloukko lähettää sähköpostia, kun jyrsijä on kiinni

TEKNOLOGIA Liiketunnistin ja lämpötila-anturi reagoivat laitteeseen pujahtaneeseen eläimeen.

toimitus

Haitallisten jyrsijöiden pyydystäminen on Suomessa muuttumassa.

Kun ennen jyrsijöistä yritettiin päästä eroon myrkyillä, ovat asetukset nykyään tiukentuneet.

Turvallisemmat ja myrkyttömät loukut ovat nyt suosittuja, mutta uusinta tuhoeläinmarkkinoilla ovat digitaalista älykkyyttä sisältävät tuholaistorjunnan laitteet. Suomessa markkinoiden ensimmäinen tulokas on Smart Box. 

Loukku on sähköinen sim-kortilla varustettu laite, joka toimii akkukäyttöisesti. Laite lähettää automaattisesti tietoa akun tilasta ja sähköpostiin kilahtaa reaaliaikainen viesti, kun hiiri tai rotta jää pyydykseen. 

Laitteeseen jyrsijää houkuttelee keinotekoinen hajuste.

Liiketunnistin ja lämpötila-anturi reagoivat laitteeseen pujahtaneeseen eläimeen.

Hissi siirtää uteliasta vierasta ylemmäksi ja eläin eliminoidaan sähkövirralla. Tämän jälkeen eläin siirtyy automaattisesti muovipussissa suljettuun säiliöön.  

–Laite on vaaraton kotieläimille tai ihmisille. Hissiin on rakennettu suojamekanismi, joka estää loukkaantumisen, sanoo tuholaistorjuntaan erikoistuneen Anticimexin asiantuntija Jukka Minkkinen  

Älykäs tuholaistorjunta hoitaa loukutettujen jyrsijöiden varastoinnin ja säästää huoltohenkilökunnan aikaa."

Minkkinen sanoo, että vaikka perinteisetkin loukut toimivat, on siihen syynsä, että tuhoeläintorjuntakin digitalisoituu.

Osittain kyse on euroista.

Jos taloyhtiössä on useita loukkuja, niitä pitää tyhjentää päivittäin, joskus useammankin kerran ja tämä vie huoltohenkilökunnan aikaa ja maksaa rahaa.

Älykäs tuholaistorjunta hoitaa loukutettujen jyrsijöiden varastoinnin ja säästää huoltohenkilökunnan aikaa. Asukkaan tai huoltohenkilökunnan ei tarvitse myöskään koskettaa kuolleita jyrsijöitä. 

Suomessa älykkäitä loukkuja ei voi vielä ostaa kaupasta, niitä voi hankkia ainoastaan palveluna vuokraamalla laitteita asiantuntijalta.

Minkkinen laskeskelee, että laitteita olisi käytössä nyt noin 3000 kappaletta eri puolilla Suomea, erityisesti niitä hankitaan julkisiin rakennuksiin. 

–Monelle ihmiselle tulee yllätyksenä, että jyrsijöitä on myös kaupungissa, ja että ongelma on yleinen. Jyrsijäongelmaan kannattaa aina tarttua, sillä pahimmillaan jyrsijä on syönyt kiinteistön sähköjohtoja ja talo on palanut, tai rotta on järsinyt viemärin rikki ja vedet ovat valuessaan talon alle aiheuttaneet vesivahingon. 

Kohteissa, joissa jyrsijöillä on tarjolla ruokaa aina, on jyrsijöistä vaikeampi päästä eroon lopullisesti. Tällaisiin kohteisiin älyloukku sopii hyvin, ja se voi olla kohteessa ympärivuotisesti.

–Akuuttiin ongelmaan auttaa mikä tahansa, myös kaupasta saatavat pyydykset. Tavallisesti kotitalouksissa torjunnan voi lopettaa, kun ääni ja näköhavainnot jyrsijöistä ovat loppuneet.

Kuluttajalle on tarjolla kaupoissa myös elävänä pyydystäviä loukkuja. Minkkinen muistuttaa, että eläintä pitää kohdella hyvin, ja se pitää siirtää vuorokauden sisällä pois loukusta. 

–Muuten on kyse eläinrääkkäyksestä. Pyydettävän eläimen pitää pystyä istumaan loukussa, sillä pitää olla ruokaa ja nestettä, eli olosuhteiden pitää vastata hyviä pyyntitapoja, Minkkinen sanoo. 

Teksti ja kuva: Jaana Larsson

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 2. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 3. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot
 4. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 5. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 6. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 7. Kolumni: Helsinki tarvitsee luonnon monimuotoisuutta ja urbaania monimuotoisuutta
 8. Päätoimittaja Kannala: Vihreät eksyi Pirkkolan metsään
 9. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 10. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 11. Robottibussin ovet aukeavat pian matkustajille – kolme automaattikulkuneuvoa sukkuloi liikenteen seassa Pasilassa
 12. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 13. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 14. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
 15. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 2. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 3. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 4. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 7. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 8. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 9. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 10. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
 11. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 12. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 15. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.