Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pelko korkeista kuluista pitää köyhät pois käräjiltä

Pelko jopa useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin nousevista oikeudenkäyntikuluista estää monia suomalaisia viemästä riita-asioitaan tuomioistuimiin.

Näin voi käydä esimerkiksi irtisanotun työntekijän tai vakuutuskorvauksista kiistelevän kansalaisen tapauksessa.

Satu Saarensolan oikeudenkäyntikulujen jakautumista riita-asian oikeudenkäyntimenettelyssä koskevan väitöskirjan mukaan häviäjä maksaa -periaate on vuonna 1993 tapahtuneen uudistuksen jälkeen juurtunut tiukasti suomalaiseen oikeuskulttuuriin.

Käytännössä tämä on johtanut siihen, että yksityishenkilöt eivät useiden kymmenien tuhansien eurojen kuluriskin pelossa uskalla aina tuoda asioitaan tuomioistuimen ratkaistavaksi.

Tuomioistuimella on mahdollisuus niin sanotun kohtuullisuussäännön nojalla omasta aloitteestaan alentaa taloudellisesti tai muutoin heikommassa asemassa olevan yksityishenkilön maksettavaksi tulevia oikeudenkäyntikuluja.

Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi silloin kun yksityishenkilön vastapuolena on yhtiö tai julkisyhteisö, ja kun asian merkitys yksityishenkilölle on suurempi kuin asian merkitys vastapuolena olevalle.

Sama asetelma voi syntyä, kun vastakkain ovat työpaikkansa menettänyt työntekijä ja työnantaja tai liikenneonnettomuudessa vammautunut vakuutettu ja vakuutusyhtiö.

Tuomioistuimet eivät kuitenkaan käytännössä aina alenna oikeudenkäyntikuluja tällaisissa tilanteissa.

Syynä siihen on paitsi kohtuullisuussäännön tulkinnanvaraisuus, myös tuomioistuinten kulukysymyksissä omaksuma passiivinen rooli.

Ratkaisuksi Saarensola tarjoaa kohtuullisuussäännön muotoilemista niin, että heikommassa asemassa oleva yksityishenkilö ei asian hävitessään joudu täysimääräisesti vastuuseen vahvemmassa asemassa olevan oikeudenkäyntikuluista.

OTK Satu Saarensolan väitöskirja Oikeudenkäyntikulut ja kohtuullisuus. Tutkimus kulujen jakautumisesta taloudellisesti tai muutoin eriarvoisten asianosaisten kesken tarkastetaan Turun yliopistossa lauantaina 13.5.