Poliisin haalarikamerasta hyviä kokemuksia Helsingissä: Vähentää ihmisten niskoittelua ja käytetty todisteena myös oikeudessa

Poliisi on Helsingissä koekäyttänyt puolentoista vuoden ajan virkahaalariin kiinnitettäviä kameroita. Poliisi

Sanna Jompero

Poliisi on käyttänyt niin sanottuja haalarikameroita kokeiluluonteisesti lähinnä partioinnin yhteydessä nyt puolentoista vuoden ajan.

30 kameraa on ollut koekäytössä Helsingin poliisissa ja niistä on saatu hyviä kokemuksia.

– Olemme käyttäneet kameroita puolitoista vuotta poliisipartioiden ja valvontaryhmien toimesta. Niitä ovat käyttäneet partiot, jotka valvovat yleistä turvallisuutta ydinkeskustassa, kertoo ylikomisario Jussi Huhtela Helsingin poliisista.

Kameroiden käyttöön on koulutettu sata poliisia.

– Tämä on mahdollistanut sen, että olemme pystyneet käyttämään niitä koko ajan, eivätkä ne ole notkuneet hyllyssä, toteaa Huhtela.

Poliisit ovat antaneet kameroista erittäin hyvää palautetta. Haalareihin kiinnitettävillä kameroilla on ollut ympäristöä rauhoittava vaikutus.

– Kameroilla on pysytty ohjaamaan ihmisten käyttäytymistä. Kun poliisi kuvaa, niin ihminen käyttäytyy hieman eri tavalla. Väkivaltaisuuksia on pystytty vähentämään.

Kamerat ovat kooltaan pieniä, noin kymmenen kertaa kymmenen senttimetriä kanttiinsa, ja ne kiinnitetään poliisin virkahaalariin.

– Olemme ehdottoman avoimesti olleet sitä mieltä, että nämä ovat olleet hyviä laitteita. Niillä voidaan ylläpitää yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Tekniikka menee eteenpäin. Sitä eivät pääse pakoon viranomaisetkaan, Huhtela hymähtää.

Kameraa kantava poliisi päättää, missä tilanteissa kamera on vuoron aikana päällä ja milloin ei.

Poliisi on käyttänyt haalarikameralla kuvattua materiaalia jälkikäteen todisteena esimerkiksi epäselvissä kiinniottotilanteissa.

– Poliisimiestä on vastustettu esimerkiksi yksittäisessä kiinniottotilanteessa ja kansalainen on kokenut, että poliisi on käyttänyt liikaa voimaa, kuvailee Huhtela.

Kameralla kuvattu materiaali on ollut todisteena jo myös oikeudessa, jossa ratkottiin Helsingin keskustassa sijaitsevassa yksityisasunnossa tapahtunutta henkirikosta. Poliisilla oli kamera päällä partion saapuessa asunnolle.

Työvuoron päätteeksi kameraa kantanut poliisi päättää, säilytetäänkö materiaali vai ei.

– Varmaan 98 prosenttia tallennetusta materiaalista ei päädy mihinkään. Aika moni on kysynyt, miksi emme tallenna materiaalia pidemmän aikaa. Suhtautuminen on hyvin positiivista.

Poliisihallitus harkitsee parhaillaan virkapukuun kiinnitettävien kameroiden pysyvää käyttöönottoa. Työryhmä pohtii parhaillaan asiaa. Kameroita voitaisiin ottaa laajemmin käyttöön aikaisintaan ensi vuoden lopussa.

Kameroita on ollut käytössä jo ainakin Britanniassa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut