Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

140 000 helsinkiläistä saa yhteisen jättiterveysaseman – uudisrakennus Kampin metroaseman päälle

Helsingin ydinkeskustaan on tulossa jättimäinen terveys- ja hyvinvointikeskus, joka vastaa kooltaan 3–4 terveysasemaa.

Uudisrakennus sijoittuisi Kampin metroaseman sisäänkäynnin päälle Sähkö- ja Autotalon väliin. Tavoitteena on ottaa keskus käyttöön vuonna 2023.

Keskustan terveysasemapalvelut on mitoitettu noin 140 000 asukkaan väestömäärälle, mikä tarkoittaa, että uutta keskusta käyttäviä peruspiirejä olisivat Vironniemi, Ullanlinna, Kampinmalmi, Taka-Töölö, Lauttasaari ja Reijola.

Näiden alueiden väestöennuste on 138300 asukasta vuoteen 2026 mennessä. Helsinki aikoo keskittää koko kaupungin terveyskeskuspalvelut viiteen terveys- ja hyvinvointikeskukseen, joista Kampin uusi keskus olisi yksi.

Huoneistoalaa uudessa keskuksessa on reilut 10 000 neliötä ja keskuksessa työskentelee yhteensä noin 56 lääkäri–hoitaja-paria. Sosiaali- ja terveysvirasto luopuu keskuksen valmistuessa samasta määrästä muita tilojaan.

Keskustan terveys- ja hyvinvointikeskukseen aiotaan sijoittaa terveysasematoimintaa, psykiatria- ja päihdevastaanottotyötä, nuorten- ja aikuisten sosiaalityötä sekä fysioterapiapalveluja. Tavoitteena on yhdistää nyt hajallaan olevia aikuisväestön palveluja.

Keskukselle suunnitellaan pitkää aukioloaikaa, arkisin kello 7–20, jolloin asiakkaat voisivat hakeutua palveluihin virka-ajan ulkopuolellakin.

Toiminta sijoittuu viiteen maanpäälliseen kerrokseen. Terveys- ja hyvinvointikeskuksen sisäänkäyntikerroksessa (2.kerros) sijaitsevat yhteiset aulapalvelut, ilmoittautumisautomaatit sekä vastaanotto- ja toimenpidetiloja.

Metron sisäänkäynti- ja lippuaulataso tulee puolestaan osaksi uudisrakennuksen 1. eli katutason kerrosta.

Talon 3.−6. kerrokseen sijoittuvat vastaanottohuoneet, ryhmä- ja kokoustilat, keskitetyt toimenpidetilat ja taustatyöskentelytilat. Kellarikerroksessa on pukutiloja, teknisiä tiloja ja jätehuoltotilat.

Tilat ovat monikäyttöisiä ja muuntojoustavia, ja uusi sote-ratkaisukin on huomioitu. Eri kerroksiin voi sijoittaa liikelaitoksen toimintoja tai erikoispalveluja.

Terveys- ja hyvinvointikeskuksen saattopiha tulee sijaitsemaan Salomonkadun suuntaisesti nykyisen bussiterminaalin paikalla ja se kytketään katuverkkoon Runeberginkadun kiertoliittymästä. Pysäköintipaikkoja ei keskukseen pääsääntöisesti rakenneta, vaan parkkipaikoissa tukeudutaan keskustan yleisiin pysäköintilaitoksiin.

Hanke vaatii asemakaavamuutoksen, joka etenee hankkeen muun suunnittelun rinnalla.

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee tiistain kokouksessaan keskustan terveys- ja hyvinvointikeskuksen tarveselvitystä. Alustava arvio hankkeen kokonaisvuokrasta 4,1 miljoonaa euroa vuodessa.

Hankkeen hintalappu on arviolta 60 miljoonaa euroa.