Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin synnytykset keskitetään Naistenklinikalle – "Synnyttäjiä ei jatkossakaan ohjata Hyvinkäälle"

SYNNYTYKSET Hus aikoo järjestellä uudestaan Naistenklinikan ja Espoon Jorvin tiloja, kun Kätilöopisto suljetaan kokonaan puolen vuoden kuluttua. Kapasiteetin uskotaan riittävän.

Kätilöopiston sairaalan sulkeva Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) aikoo keskittää jatkossa synnytykset Naistenklinikan ja Jorvin sairaaloihin.

Viime vuonna Kätilöopistolla syntyi noin 5 500 vauvaa.

–Kokonaisuudessaan uskon, että palapeli on hallittavissa. Sellainen paine on, että epäonnistumisen mahdollisuutta ei ole, vastaa naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen kysymykseen, kuinka suuren paineen Suomen suurimman synnytyssairaalan sulkeminen aiheuttaa.

Naistenklinikalla kuusi synnytyssalia on ollut poliklinikkakäytössä ja ne voidaan tarvittaessa ottaa synnyttäjien käyttöön. Jorvissa on niin ikään kaksi tyhjillään olevaa salia.

– Asiat täsmentyvät lähiviikkojen aikana.

Jorvissa tapahtuvien synnytysten määrä on tänä vuonna arvioitu olevan noin 3 000, mutta se tulee nousemaan.

Jorviin vuonna 2019 alkavaksi suunniteltua remonttia tullaan todennäköisesti lykkäämään lukuun ottamatta akuuttia leikkaussalin remonttia.

Sellainen paine on, että epäonnistumisen mahdollisuutta ei ole."

Synnyttäjiä ei todennäköisesti tulla ohjaamaan esimerkiksi Hyvinkäälle, sillä paine on muutenkin etelään päin.

–Flow kulkee tässäkin niin päin, että synnyttäjät hakeutuvat mieluummin kohti isompia yksiköitä.

Myöskään Porvoosta jo lopetettu synnytysosasto ei sinne tee paluuta.

Henkilökunta ehti oireilla Kätilöopiston tiloissa vuosia. Kiinteistössä tehtiin lukuisia korjauksia, mutta siitä huolimatta ongelmien laajuus tuli Heinosen mukaan yllätyksenä.

– Kyllä aineisto oli täysi yllätys minulle. Jos joku olisi tiennyt tämän vuosia sitten, päätös olisi syntynyt paljon aikaisemmin. Luulimme, että ongelmat olivat pienempiä.

Kätilöopiston huono kunto tuli yllätyksenä myös rakennuksen omistavalle Helsingin kaupungille. Näin sanoo kiinteistöviraston tilakeskuksen tekninen päällikkö Pasi Lönnberg

–Talo on käytännössä ollut Husilla vuokralla ja he ovat hoitaneet taloa kuin omaansa. Tieto tuli puskista, missä jamassa kiinteistö on.

Kaupunki ei ole vielä tehnyt päätöstä, mitä se aikoo rakennukselle tehdä ja haluaa kuulla ensin pitkään vuokralaisena olleen Husin ajatuksia.

Heinosen mukaan Husilla ei ole vielä kantaa asiaan.

Vaihtoehdot ovat kuitenkin vähissä. Rakennus tullaan joko korjaamaan tai purkamaan, sillä se ei ole suojeltu.

Tieto tuli puskista, missä jamassa kiinteistö on."

Vuonna 1960 valmistunut Kätilöopisto koostuu kolmesta osasta. A- ja B-siivet ovat olleet Husilla vuokralla 90-luvulta alkaen ja C-siiven nykyinen vuokralainen on Metropolia.

Myös Metropolian tiloissa havaittiin viime vuonna tehdyissä tutkimuksissa sisäilmaongelmia.

–Jotain pientä. Korjaustöistä pyydetään parhaillaan tarjouksia. Korjauksia aletaan tehdä kesän aikana, Lönnberg toteaa.

Metropolia on jo ilmoittanut muuttavansa tiloista pois vuonna 2018.