Silliä, nakkeja vai jotain ihan muuta – Keittiömestari paljastaa vapun ruokatrendit

Suomalaiset yhdistelevät aiempaa rohkeammin vapun perinteisiin myös uusia tuulia. Trendit näkyvät etenkin ruokapöydässä. Klassikon aseman saavuttaneiden kala- ja liharuokien rinnalta löytyy tänä vuonna muun muassa ennätysmäärä kasvisruokalajeja lisukkeinaan kukkia ja yrttejä.

Perinteikkään vappulounaan ohella yhä useampi kokoontuu kilistelemään kevään kunniaksi brunssille.

Vappupäivän lounas on jo pitkään kuulunut suomalaisten juhlatapoihin. Yksi perinteisimmistä juhlapaikoista on Helsingin Kalastajatorppa, jossa vappua on vietetty lounaan merkeissä jo 1950-luvulta lähtien.

– Useat vappulounastajat ovat juhlineet täällä jo vuosikymmenten ajan ja tuoneet mukanaan lapsensa, lapsenlapsensa ja lapsenlapsenlapsensa. Pöytävaraukset periytyvät sukupolvelta toiselle, kertoo Hilton Helsinki -hotellien johtaja Jouni Kaivola

Tänä vuonna Kalastajatorpalla vappua juhlitaan suuremmin kuin koskaan. Perinteisten vappulounaiden rinnalla on tarjolla muun muassa välimerellinen brunssi.

Perinteet ja uudet tuulet käyvät vuoropuhelua myös vapun juhlapöydässä. Kalastajatorpan keittiömestari Reijo Junkkari vinkkaa, mitkä ovat tämän vapun uutuudet ja mistä perinteisistä vappulounaan antimista ei luovuta.

– Tänä keväänä tyylitietoista kattausta värittävät ja maustavat kotimaiset kukat ja yrtit. Pöydästä kannattaa bongata ainakin rautayrtinkukkaa, pelargoniaa ja meriruohoa, joka sopii erinomaisesti yhteen kalaruokien kanssa, Junkkari toteaa.

Koko vuoden vahvana jatkunut kasvisruokatrendi näkyy Junkkarin mukaan myös vapun juhlapöydässä.

– Kevään lisukkeiksi sopivat esimerkiksi myskikurpitsa ja maa-artisokka. Kasviksia tarjoillaan entistä enemmän myös pääruokana. Kurpitsarisotto on maukas ja kevyt vaihtoehto lounaspöytään.

Jälkiruoissa korostuvat keväällä keveys ja raikkaus."

Jälkiruoissa korostuvat keväällä keveys ja raikkaus.

– Toimivan parin muodostavat esimerkiksi kirpeät kirsikat ja pehmeä valkosuklaa. Jälkiruokakastikkeissa ehdoton hitti on nyt kuohuviini, joka sopii tietenkin vappuun. Leivonnaiset voi kuorruttaa esimerkiksi keveällä lehtikuohusabayonilla, Junkkari kertoo.

Suomalaisen juhlapöydän suosikit pitävät Junkkarin mukaan pintansa myös vappulounaalla.

Poroa pidetään yleisesti arvokkaana ja juhlaan sopivana liharuokana. Lohi taas on keväinen klassikko, jota löytyy perinteisesti sekä alku- että pääruokapöydästä.

– Parsa kruunaa kevätkauden kattauksen. Kyseessä on todellinen klassikko – parsaa on tarjoiltu Kalastajatorpan vappulounaalla jo yli 15 vuoden ajan. Vappupöytään ehtivät perinteisesti myös kauden ensimmäiset kotimaiset korvasienet, Junkkari lupaa.

Mansikat on vappuklassikoksi ja varma kevään merkiksi.

– Mansikka on etenkin lasten ikisuosikki. Marjat sopivat erityisen hyvin yhteen jäätelön kanssa, Junkkari kertoo.

Vappubrunssia pääsee tänä vuonna nauttimaan Helsingissä pitkän kaavaan mukaan. Moni ravintola tarjoilee sitä sekä sunnuntaina 30. huhtikuuta että maanantaina 1. toukokuuta.

Vapun herkutteluvinkit

Maista ainakin näitä uutuuksia:

1. Tuoreet kotimaiset yrtit sekä kukat

2. Kasvisruoat

3. Valkosuklaata ja kuohuvaa

Nämä klassikot säilyttävät suosionsa:

1. Poronfilee ja sokerisuolattu lohi

2. Parsa ja korvasienet

3. Tuoreet mansikat

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut