Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kätilö Husin päätöksestä sulkea Kätilöopisto: "Tämä tuntuu todella osavoitolta"

Husin järjestämään henkilökunnan tiedotustilaisuuteen keskiviikkona osallistunut kätilö Marja Lundahl on huojentunut työnantajansa tekemästä päätöksestä.

Hus ilmoitti tiedotustilaisuudessa sulkevansa vaiheittain sisäilmaongelmista kärsivän Kätilöopiston.

–Kyllä tämä tuntuu todella osavoitolta. Sulkeminen oli ainoa oikea ratkaisu, vaikka se samaan aikaan on surullista. Rakennus on meille monelle hyvin rakas.

Sairaalassa tehdyissä sisäilmatutkimuksissa rakennuksesta löydettiin muun muassa sädesieniä ja mikrobivaurioita.

Kätilöopiston auditorio oli keskiviikkona ääriään myöten täynnä, eivätkä kaikki halukkaat mahtuneet sisälle.

Tiedotustilaisuudessa kultiin raikuvat aplodit toimialajohtaja Seppo Heinosen ilmoittaessa rakennuksen sulkemisesta.

Rakennuksen A-siipi todettiin pahemmin vaurioituneeksi ja sieltä toimintoja ryhdytään siirtämään pois ensimmäisenä. A-siivessä sijaitsevat äitiyspoliklinikka sekä lapsivuodeosastot.

– Hyvä asia ei sen sijaan ollut se, että B-siivestä otetuista näytteistä ei löydetty niin suuria ongelmia, että toiminta pitäisi kokonaan lopettaa. Sinne ehdotettiin korjaustoimenpiteitä. Käytännössä toiminta tulee kuitenkin loppumaan kokonaan, koska synnytystoimintaa ei voi olla sairaalassa, jossa ei ole lapsivuodeosastoa.

Lundahl on työskennellyt Kätilöopistolla, mutta hän sai pahoja oireita sisäilmasta ja työskennellyt viime ajat Naistenklinikan remontoidussa lisäsiivessä.

Ensimmäisiä sisäilmaongelmiin viittaavia oireita Lundahlilla olivat kurkkukipu ja silmien kirvely. Sitten tulivat allergiset oireet, vartaloa peittänyt ihottuma, päänsärkyä, pitkittynyttä flunssaa, äänen katoamista, lihas- ja nivelsärkyä, uupumusta ja hengenahdistusta.

Puolitoista vuotta sitten Lundahlille diagnosoitiin työperäinen astma.

– Se on ollut ehkä minun onneni, koska sillä diagnoosilla olen saanut hoitoa sisäilmaongelmiin.

Kaiken kaikkiaan tämä kaikki oli hirveän surullista kuultavaa, koska moni on menettänyt terveytensä.

Tiedotustilaisuudessa avoimeksi jäi Lundahlin mukaan kuitenkin monta kysymystä: Kuka on vastuussa sairastuneista työntekijöistä? Entä miten synnytystoiminnan keskittäminen Jorviin ja lopulta pelkästään Naistenklinikalle käytännössä onnistuu ja miten tilat riittävät?

Yksi polttava kysymys oli se, että kun miten osa henkilökunnasta kykenee työskentelemään Kätilöopiston tiloissa vielä pahimmillaan puoli vuotta ja ketkä sinne siksi aikaa jäävät.

Hus ilmoitti keskiviikkona, että toimintoja siirretään pois Kätilöopistolta vaiheittain 3–6 kuukaudessa.

–Kaiken kaikkiaan tämä kaikki on ollut hirveän surullista kuultavaa, koska moni on menettänyt terveytensä. Katkeransuloista suorastaan, Lundahl toteaa.

Vielä lopuksi suuret aplodit tilaisuudessa sai puheenvuoro, jossa ehdotettiin, että Hus voisi toimia suunnannäyttäjänä ja myöntää vastuunsa.