Poliiseille haalarikamerat ensi vuonna? Jo testissä Helsingin poliiseilla – "Eivät kuvaa hallitsemattomasti"

toimitus

HELSINKI|Poliisi harkitsee virkapukuun tai varusteisiin kiinnitettävien haalarikameroiden käyttöönottoa. Asiaa selvittäneen työryhmän mukaan haalarikameroiden hyödyt ovat kiistattomat.

–Haalarikameroiden odotetaan ennen kaikkea parantavan poliisityön tuottavuutta ja laatua. Lisäksi niiden on jo todettu parantavan poliisin työturvallisuutta, vähentävän poliisin väkivaltaista vastustamista sekä lisäävän poliisin oikeusturvaa. Kameroilla on myös ennalta estävä vaikutus, työryhmän puheenjohtaja ylikomisario Sami Hätönen Poliisihallituksesta sanoo.

Hätösen mukaan toiminnan laillisuuden ja yhdenmukaisen toimintamallien varmistamiseksi haalarikameroiden käyttö tulisi ohjeistaa mahdollisimman tarkasti.

–Käyttöönotto saattaisi olla mahdollista vuoden 2018 loppupuolella. Aikataulu määräytyy järjestelmien hankinnan kilpailutuksen aikataulun mukaan. 30 haalarikameraa on koekäytössä Helsingin poliisilaitoksessa, hän sanoo.

Hätönen korostaa, että haalarikamera on vain yksi uusi työväline ja sitä koskevat samat toimivaltaperusteet ja rajoitteet kuin muitakin tallennuslaitteita.

–Poliisimies tekee aina päätöksen kuvaamisen aloittamisesta ja lopettamisesta. Kamerat eivät siis kuvaa hallitsemattomasti, vaan ne kytketään päälle ainoastaan silloin kun siihen on laillinen peruste. Tallenteiden käsittelykään ei poikkea muista poliisin käytössä olevista menetelmistä, Hätönen sanoo.

Haalarikameran käyttö on työryhmän mukaan nykylainsäädännön puitteissa mahdollista.

Lainsäädännössä on kuitenkin kehittämiskohteita kuvaamisen sekä tallenteiden käsittelyn säilyttämisen osalta.

Työryhmä onkin päätynyt muun muassa määrittelemään haalarikameran käytöstä muodostuneelle, vielä käsittelemättömälle tiedolle tarkoituksenmukaisen säilytysajan.

–Asiaa koskevan lainsäädännön kehittäminen olisi sekä poliisitoiminnan että yleisen edun mukaista, Hätönen korostaa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Helsinki-Vantaalla nyt järeät keinot – Koirat räjähteiden kimpussa, poliiseilla konepistoolit 23.3.2017 10:43
  2. Sitkeä myytti elää peltipoliiseista – "Ei pidä paikkaansa" 14.3.2017 13:00
  3. Kaleva: Poliisille kauko-ohjattavia lennokkeja avuksi etsintöihin 5.8.2016 10:38

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut