Syyrialainen pariskunta tilasi väärennettyjä ajokortteja turvapaikanhakijoille – motiivi jäi epäselväksi

Heikki Santavuori

Järvenpäässä asunut syyrialainen pariskunta on tuomittu väärennettyjen ajokorttien hankkimisesta turvapaikanhakijoina Suomeen tulleille maanmiehilleen.

Mies sai 60 päiväsakkoa ja nainen 40 päiväsakkoa viidestä väärennysaineiston hallussapidosta eli käytännössä viiden ajokortin tilaamisesta.

Mies tilasi ajokortit Turkissa asuvan ystävänsä välityksellä viime vuonna. Ne lähetettiin Suomeen naiselle osoitettuna lähetyksenä. Naisella oli suomalainen henkilökortti, jonka turvin hän olisi saanut lähetyksen postista.

Pariskunta ei kuitenkaan koskaan saanut lähetystä, koska tulli pysäytti sen.

Rajavartiolaitos osoitti ajokortit väärennöksiksi muun muassa niissä olleiden kirjoitusvirheiden, väärän valmistustekniikan ja puuttuvan vaakunan perusteella.

Pariskunta vakuutti toimineensa vilpittömässä mielessä pyrkien vain hankkimaan vastaanottokeskuksessa asuville kolmelle syyrialaiselle miehelle oikeat ajokortit vanhentuneiden tilalle.

Tuusulan käräjäoikeus ei uskonut selitystä.

–Kolmelle eri henkilölle on tehty yhteensä viisi ajokorttia niin, että kahdelle henkilölle on tehty kummallekin kaksi korttia, jotka eroavat toisistaan vain sarjanumeron perusteella, oikeus totesi tuomion perusteluissa.

Pariskunta kiisti syytteen väärennysaineiston hallussapidosta myös sillä perusteella, etteivät he koskaan saaneet ajokortteja haltuunsa.

Lähes samanlaisesta tapauksesta on korkeimman oikeuden ennakkopäätös vuodelta 2013.

Sen mukaan väärennysaineiston hallussapidon tunnusmerkistö täyttyy, vaikka tilaaja ei ehdi saamaan omiin käsiinsä väärennettyjä asiakirjoja.

Teon motiiveihin käräjäoikeus ei ottanut kantaa.

Asian tutkinut Järvenpään poliisi arvioi motiiviksi yksinkertaisesti sen, että ajokortit tilanneet syyrialaispakolaiset pyrkivät saamaan ajo-oikeuden Suomessa.

Syyrialaisen ajokortin voi vaihtaa suomalaiseen viimeistään oleskeluluvan saamisen jälkeen. Koko autokoulun läpikäyminen on monelle maahanmuuttajalle kallis –ehkä liian kallis –prosessi.

Rajavartiolaitos pitää epäuskottavana, että ajokorttien tilaajat olisivat pyrkineet Suomessa vain esiintymään syyrialaisina tai ylipäätänsä muina henkilöinä kuin he ovat.

Siinä tapauksessa he eivät olisi tilanneet väärennettyjä ajokortteja, vaan jonkun muun tarkoitusta paremmin palvelevan asiakirjan.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Keski-Uusimaa-lehti.

22 000 postilähetystä

Vuosina 2015 ja 2016 Suomeen saapuneille turvapaikanhakijoille tuli noin 22000 postilähetystä.

Ne sisälsivät lähinnä Irakin kansalaisuustodistuksia, henkilökortteja ja pakolaistodistuksia. Ajokortteja oli melko vähän.

Väärennettyjä asiakirjoja lähetysten joukosta rajavartiolaitos löysi 450.

Viranomaisten mukaan moni oli jättänyt asiakirjoja tarkoituksella matkansa varrelle välttääkseen niiden häviämisen tai tekeytyessään läpikulkumaissa jonkun toisen kuin kotimaansa kansalaisiksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut