Taiteilijat herättivät Salven henkiin – Sakari Nupponen teki merimieskapakan vaiheista kirjan

MENNEISYYS Legendaarisen ravintolan kirjaviin vaiheisiin liittyy paljon sekä totta että tarua. Nyt kaikki on tallella kirjassa.

- Vanhat valokuvat kertovat todella paljon, kun niitä tutkii tarkkaan, sanoo Helsingin Uutisten entinen päätoimittaja Sakari Nupponen, joka kokosi tietoa ja tarinoita Salvesta kirjaksi. Päivi Tuovinen

Marketta Karjalainen

Viime vuosi oli vaikea monelle. Tuonen viita vei David Bowien, Leonard Cohenin ja Muhammad Alin Terroristit iskivät Nizzaan ja Berliiniin. Länsimetro ei lähtenyt liikkeelle, mutta Salve joutui lähtemään, kuvailee Sakari Nupponen juuri ilmestyneessä Salve-kirjassa.

Viime vuonna myös päätoimittaja Nupponen lähti. Hän jäi Helsingin Uutisista eläkkeelle ja ryhtyi kirjoittamaan historiikkia ravintolasta, jonka taivalta hän oli seurannut asiakkaana kolmenkymmenen vuoden ajan.

– Olen ulkopuolinen, en kuulu kantapöytiin. Mutta olen viehkoontunut vanhojen sivistyneiden juoppojen luomasta ilmapiiristä. Salvessa on kuin istuisi saksalaisessa oluttuvassa, Nupponen toteaa.

Salve oli kuolla noin vuonna 1990."

Moni muukin on vuosikymmenten saatossa viehkoontunut Salven omaperäisestä ilmapiiristä.

120 vuoteen mahtuu nousuja ja laskuja. Omistajat ovat vaihtuneet monesti. Kuin ihmeen kaupalla kapakka on aina selvinnyt täpäristäkin paikoista ja ponnistanut alamaista uuteen nousuun.

Merimiesten ja satamatyöläisten jälkeen kapakkaan löysivät tiensä ensin toimittajat ja sitten myös taiteilijat.

– Salve oli kuolla noin vuonna 1990, mutta sitten kuvataiteilija Juhani Harri muutti Salveen, kun hänen entinen kantapaikkansa Poiju muuttui ketjuravintolaksi. Pian Harrin perässä seurasi joukko maan johtavia kuvataiteilijoita. Vexi Salmi kirjoitti Salvesta kirjankin, mikä toi julkisuutta ja lisää kävijöitä. Uusi ravintolapäällikkö Marjatta "Jatta" Heino keksi muuttaa tärkeilemättömän ja boheemin ilmapiirin myyntivaltiksi, Nupponen kertoo.

Heinoa Salve saa Nupposen mukaan kiittää myös legendaarisista silakoistaan.

– Jatta oli sankari, joka teki Salvesta Salven, ei pizzeriaa eikä ketjuravintolaa. HOK:n pääjohtaja Pentti Pasuri ymmärsi Salven ainutlaatuisuuden ja antoi vapaat kädet. Taiteilijaravintolaa alettiin rakentaa tietoisesti ja Salve alkoi tuottaa voittoa.

2000-luku toi Salveen julkkikset ja turistit.

Juuri monikerroksinen kävijäkunta on Nupposen mukaan Salven menestyksen salaisuus.

– Ihmiset tulevat Salveen aina uudestaan sukupolvesta toiseen. Vanhat merimiehet ja Merenkulkulaitoksen työntekijät käyvät täällä edelleen. Eivätkä taiteilijatkaan ole jättäneet Salvea.

Myös muutosta Salve selvisi kunnialla. Ruokailijoiden määrä on entistä suuremmassa tilassa kasvanut reippaasti.

– Tämä on edelleenkin hyvä kapakka, Sakari Nupponen vakuuttaa.

120-vuotias merimieskapakka

Salve on Helsingin viimeinen merimieskapakka.

Se on selvinnyt kahdesta maailmansodasta, yhdestä kapinasta ja kolmesta lamasta.

Salven aikakaudella Suomi muuttui Nikolai II:n suuriruhtinaskunnasta Sauli Niinistön tasavallaksi.

Hietalahdenranta 11:ssä 119 vuotta toiminut ravintola muutti syksyllä 2016 Hietalahdenranta 5:een, kun taloyhtiö ei enää uusinut vanhaa vuokrasopimusta.

Sakari Nupponen: SALVE – 120-vuotias merimieskapakka Helsingin Hietalahdessa (Siltala, 2017).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 2. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 3. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 4. Energiayhtiön kilpailusta napsahti kaksi 5000 euron voittoa helsinkiläisille junnuseuroille – "Osa rahoista menee perheille, joilla tiukka taloudellinen tilanne"
 5. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 6. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 7. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 8. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 9. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 10. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 11. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 12. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 13. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 14. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 15. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 4. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 5. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 6. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 7. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 8. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 9. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 10. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 11. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 12. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 13. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 14. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 15. Eveliina Heinäluoma haluaa Helsinkiin uuden apulaispormestarin – "Tärkeää löytää työttömille reitti työelämään palaamiseen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.