Taiteilijat herättivät Salven henkiin – Sakari Nupponen teki merimieskapakan vaiheista kirjan

MENNEISYYS Legendaarisen ravintolan kirjaviin vaiheisiin liittyy paljon sekä totta että tarua. Nyt kaikki on tallella kirjassa.

- Vanhat valokuvat kertovat todella paljon, kun niitä tutkii tarkkaan, sanoo Helsingin Uutisten entinen päätoimittaja Sakari Nupponen, joka kokosi tietoa ja tarinoita Salvesta kirjaksi. Päivi Tuovinen

Marketta Karjalainen

Viime vuosi oli vaikea monelle. Tuonen viita vei David Bowien, Leonard Cohenin ja Muhammad Alin Terroristit iskivät Nizzaan ja Berliiniin. Länsimetro ei lähtenyt liikkeelle, mutta Salve joutui lähtemään, kuvailee Sakari Nupponen juuri ilmestyneessä Salve-kirjassa.

Viime vuonna myös päätoimittaja Nupponen lähti. Hän jäi Helsingin Uutisista eläkkeelle ja ryhtyi kirjoittamaan historiikkia ravintolasta, jonka taivalta hän oli seurannut asiakkaana kolmenkymmenen vuoden ajan.

– Olen ulkopuolinen, en kuulu kantapöytiin. Mutta olen viehkoontunut vanhojen sivistyneiden juoppojen luomasta ilmapiiristä. Salvessa on kuin istuisi saksalaisessa oluttuvassa, Nupponen toteaa.

Salve oli kuolla noin vuonna 1990."

Moni muukin on vuosikymmenten saatossa viehkoontunut Salven omaperäisestä ilmapiiristä.

120 vuoteen mahtuu nousuja ja laskuja. Omistajat ovat vaihtuneet monesti. Kuin ihmeen kaupalla kapakka on aina selvinnyt täpäristäkin paikoista ja ponnistanut alamaista uuteen nousuun.

Merimiesten ja satamatyöläisten jälkeen kapakkaan löysivät tiensä ensin toimittajat ja sitten myös taiteilijat.

– Salve oli kuolla noin vuonna 1990, mutta sitten kuvataiteilija Juhani Harri muutti Salveen, kun hänen entinen kantapaikkansa Poiju muuttui ketjuravintolaksi. Pian Harrin perässä seurasi joukko maan johtavia kuvataiteilijoita. Vexi Salmi kirjoitti Salvesta kirjankin, mikä toi julkisuutta ja lisää kävijöitä. Uusi ravintolapäällikkö Marjatta "Jatta" Heino keksi muuttaa tärkeilemättömän ja boheemin ilmapiirin myyntivaltiksi, Nupponen kertoo.

Heinoa Salve saa Nupposen mukaan kiittää myös legendaarisista silakoistaan.

– Jatta oli sankari, joka teki Salvesta Salven, ei pizzeriaa eikä ketjuravintolaa. HOK:n pääjohtaja Pentti Pasuri ymmärsi Salven ainutlaatuisuuden ja antoi vapaat kädet. Taiteilijaravintolaa alettiin rakentaa tietoisesti ja Salve alkoi tuottaa voittoa.

2000-luku toi Salveen julkkikset ja turistit.

Juuri monikerroksinen kävijäkunta on Nupposen mukaan Salven menestyksen salaisuus.

– Ihmiset tulevat Salveen aina uudestaan sukupolvesta toiseen. Vanhat merimiehet ja Merenkulkulaitoksen työntekijät käyvät täällä edelleen. Eivätkä taiteilijatkaan ole jättäneet Salvea.

Myös muutosta Salve selvisi kunnialla. Ruokailijoiden määrä on entistä suuremmassa tilassa kasvanut reippaasti.

– Tämä on edelleenkin hyvä kapakka, Sakari Nupponen vakuuttaa.

120-vuotias merimieskapakka

Salve on Helsingin viimeinen merimieskapakka.

Se on selvinnyt kahdesta maailmansodasta, yhdestä kapinasta ja kolmesta lamasta.

Salven aikakaudella Suomi muuttui Nikolai II:n suuriruhtinaskunnasta Sauli Niinistön tasavallaksi.

Hietalahdenranta 11:ssä 119 vuotta toiminut ravintola muutti syksyllä 2016 Hietalahdenranta 5:een, kun taloyhtiö ei enää uusinut vanhaa vuokrasopimusta.

Sakari Nupponen: SALVE – 120-vuotias merimieskapakka Helsingin Hietalahdessa (Siltala, 2017).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 5. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 6. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 7. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 8. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 9. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 10. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 11. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 12. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 13. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 14. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 15. Terveydenhuollossa laitettiin laskuihin asiakkaiden henkilötunnukset, tietosuojavaltuutettu ärähti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.