Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taiteilijat herättivät Salven henkiin – Sakari Nupponen teki merimieskapakan vaiheista kirjan

MENNEISYYS Legendaarisen ravintolan kirjaviin vaiheisiin liittyy paljon sekä totta että tarua. Nyt kaikki on tallella kirjassa.

Viime vuosi oli vaikea monelle. Tuonen viita vei David Bowien, Leonard Cohenin ja Muhammad Alin Terroristit iskivät Nizzaan ja Berliiniin. Länsimetro ei lähtenyt liikkeelle, mutta Salve joutui lähtemään, kuvailee Sakari Nupponen juuri ilmestyneessä Salve-kirjassa.

Viime vuonna myös päätoimittaja Nupponen lähti. Hän jäi Helsingin Uutisista eläkkeelle ja ryhtyi kirjoittamaan historiikkia ravintolasta, jonka taivalta hän oli seurannut asiakkaana kolmenkymmenen vuoden ajan.

– Olen ulkopuolinen, en kuulu kantapöytiin. Mutta olen viehkoontunut vanhojen sivistyneiden juoppojen luomasta ilmapiiristä. Salvessa on kuin istuisi saksalaisessa oluttuvassa, Nupponen toteaa.

Salve oli kuolla noin vuonna 1990."

Moni muukin on vuosikymmenten saatossa viehkoontunut Salven omaperäisestä ilmapiiristä.

120 vuoteen mahtuu nousuja ja laskuja. Omistajat ovat vaihtuneet monesti. Kuin ihmeen kaupalla kapakka on aina selvinnyt täpäristäkin paikoista ja ponnistanut alamaista uuteen nousuun.

Merimiesten ja satamatyöläisten jälkeen kapakkaan löysivät tiensä ensin toimittajat ja sitten myös taiteilijat.

– Salve oli kuolla noin vuonna 1990, mutta sitten kuvataiteilija Juhani Harri muutti Salveen, kun hänen entinen kantapaikkansa Poiju muuttui ketjuravintolaksi. Pian Harrin perässä seurasi joukko maan johtavia kuvataiteilijoita. Vexi Salmi kirjoitti Salvesta kirjankin, mikä toi julkisuutta ja lisää kävijöitä. Uusi ravintolapäällikkö Marjatta "Jatta" Heino keksi muuttaa tärkeilemättömän ja boheemin ilmapiirin myyntivaltiksi, Nupponen kertoo.

Heinoa Salve saa Nupposen mukaan kiittää myös legendaarisista silakoistaan.

– Jatta oli sankari, joka teki Salvesta Salven, ei pizzeriaa eikä ketjuravintolaa. HOK:n pääjohtaja Pentti Pasuri ymmärsi Salven ainutlaatuisuuden ja antoi vapaat kädet. Taiteilijaravintolaa alettiin rakentaa tietoisesti ja Salve alkoi tuottaa voittoa.

2000-luku toi Salveen julkkikset ja turistit.

Juuri monikerroksinen kävijäkunta on Nupposen mukaan Salven menestyksen salaisuus.

– Ihmiset tulevat Salveen aina uudestaan sukupolvesta toiseen. Vanhat merimiehet ja Merenkulkulaitoksen työntekijät käyvät täällä edelleen. Eivätkä taiteilijatkaan ole jättäneet Salvea.

Myös muutosta Salve selvisi kunnialla. Ruokailijoiden määrä on entistä suuremmassa tilassa kasvanut reippaasti.

– Tämä on edelleenkin hyvä kapakka, Sakari Nupponen vakuuttaa.