Mikä keppihevosissa kiehtoo? Sennin ja Ronjan kepparikerho tähtää SM-kisoihin yli 1 000 muun nuoren tavoin

Keppihevosista on tullut varsin suosittu harrastus nuorten parissa. Lajissa kiehtoo vapaus ja monipuolisuus.

Jasmin Suominen (oikealla) on harrastanut keppihevosia jo kahdeksan vuotta. Hän on voittanut SM-pronssia kouluratsastuksesta ja valmentaa nyt kepparikerholaisia. Ronja Fröberg ylittää esteen. Markus Mäki

toimitus

Omakotitalon etupiha on muutettu ratsastuskentäksi. Tiilistä, kuormalavoista ja oransseista aurauskepeistä rakennetut esteet muodostavat radan, jota innokkaat keppihevosharrastajat kiertävät vuoron perään. Pihapeli Mölkyn numeroidut keilat osoittavat, missä järjestyksessä esteet tulee ylittää.

Radan suorittaminen virheittä vaatii hyvää kuntoa ja melkoisesti ponnistusvoimaa, sillä korkein este on yli metrin korkuinen.

–Mun ennätyskorkeus on 115 senttimetriä, Senni Toivomäki kertoo.

Onnistuneen kierroksen jälkeen kehutaan ratsastajan lisäksi myös keppihevosta, eli kepparia.

Kepparikerho on kokoontunut Lohjalle Toivomäkien pihalle harjoittelemaan. Huhtikuun lopussa Senni Toivomäki ja Ronja Fröberg osallistuvat Vantaalla järjestettäviin keppihevosratsastuksen Suomenmestaruuskilpailuihin.

Tytöt kilpailevat keppihevosten esteratsastuksessa, jossa on hyvin pitkälti samat säännöt kuin oikeassa esteratsastuksessa.

Kilpaa käydään kelloa vastaan, ja virheistä sakotetaan. Lisäksi ratsastaja yrittää ottaa mallia hevosen tavasta liikkua.

Kerhon jäsenet käyvät Mintun tallilla ratsastamassa myös oikeilla hevosilla. Senni Toivomäen mukaan keppihevosissa parasta on se, että niiden kanssa voi tehdä mitä haluaa.

– Hypimme keppareiden kanssa esteitä ja käymme maastossa lenkeillä, hän kertoo.

Suomen Keppihevosharrastajat ry:n Venla-Maria Uutela kertoo, että harrastajien määrä on kasvanut viime vuosina huimasti.

–Keppihevoset eivät ole enää pelkkä ratsastuksen korvike vaan kokonaan oma juttunsa, johon suhtaudutaan kuin mihin tahansa harrastukseen, Uutela sanoo.

Suomen Keppihevosharrastajilla on tällä hetkellä noin 70 jäsentä, mutta epävirallisia harrastajia on paljon enemmän.

Vantaalla SM-kisoihin on tulossa yli 1000 osallistujaa. Harrastajat ovat yleensä 12–18-vuotiaita ja he valmistavat omat keppihevosensa itse. Suosituimmat lajit ovat koulu- ja esteratsastus.

Uutelan mukaan keppareissa kiehtoo niiden monipuolisuus ja se, että kaikki harrastajat ovat tervetulleita sellaisina kuin ovat.

–Keppihevonen on helppo ja edullinen harrastus, jota nuori voi tehdä omien ehtojensa mukaan. Oikeaa hevosta pitää hoitaa päivittäin, Uutela muistuttaa.

Kepparikerholaiset pitävät hyvää huolta myös keppihevosista. Harjoitusten päätyttyä hevoset harjataan ja asetetaan siististi omille paikoilleen. Joskus harjoitukset ovat jatkuneet iltakymmeneen asti.

–Tämä on yhteisöllinen harrastus, josta saa samalla hyvää liikuntaa, Sennin isä Petteri Toivomäki sanoo ja nostaa kaatuneen esteen takaisin pystyyn.

Keppihevosratsastuksen SM-kisat

Suomen Keppihevosharrastajat ry järjestää kuudennet keppihevosten koulu- ja esteratsastuksen Suomenmestaruuskilpailut Tikkurilan Trio Sport Centerissä 29.4.2017.

SM-kilpailuissa esteluokat ovat aikaluokkia. Sijoitukset määrätään ensisijaisesti virhepisteiden perusteella. Virhepisteitä saa muun muassa puomien pudotuksesta ja kieltäytymisestä.

Kouluratsastuksessa ratsastetaan ennalta annettu ohjelma, joka arvostellaan tyylin perusteella. Tavoitteena on jäljitellä hevosen askellusta mahdollisimman hyvin.

Näyttelyissä arvostellaan keppihevosten ulkonäköä ja käsityön siisteyttä.

Kilpailujen lisäksi tapahtumassa on turnajaisnäytös ja varustetyöpaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinki avaa kaksi uutta näytteenottopistettä ja kiirehtii maskien käyttöönottoa
 2. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 3. Helsingin Sokokselle aukeaa 3 uutta ravintolaa – osa ruoasta peräisin alakerran S-marketista
 4. Suunnitellaanko Malmin lentokentälle ensi kesäksi 100 000 ihmisen jättitapahtumaa? – "Helsinki kiinnostaa edelleen"
 5. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 8. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 9. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 10. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 11. T24: Koronavirus tyhjensi Tallinnan sataman – Yli 200 kansainvälistä risteilyalusta perui tulonsa tänä kesänä
 12. T24: Virossa on hukkunut tänä kesänä enemmän ihmisiä kuin koko viime vuonna
 13. Lukijalta: Helsinkiläisten parhaat puolet näkyvät Senaatintorilla
 14. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 15. Uusi tukimuoto alkaa Helsingissä: kohderyhmänä niin äärimuslimit kuin äärioikeistolaiset - ”Autetaan löytämään uutta sisältöä elämään”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 4. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä
 5. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 6. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 7. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
 8. Triplan "Anthony Bourdain -ravintola" floppasi rajusti – paikalle aukesi Itä-Helsingin suosittu burgeripaikka
 9. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 10. PÄÄKIRJOITUS: Ranta-ahon ympärille luotu sädekehä on vaarallista glooriaa
 11. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 12. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 13. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 14. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 15. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.