Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä keppihevosissa kiehtoo? Sennin ja Ronjan kepparikerho tähtää SM-kisoihin yli 1 000 muun nuoren tavoin

Keppihevosista on tullut varsin suosittu harrastus nuorten parissa. Lajissa kiehtoo vapaus ja monipuolisuus.

Omakotitalon etupiha on muutettu ratsastuskentäksi. Tiilistä, kuormalavoista ja oransseista aurauskepeistä rakennetut esteet muodostavat radan, jota innokkaat keppihevosharrastajat kiertävät vuoron perään. Pihapeli Mölkyn numeroidut keilat osoittavat, missä järjestyksessä esteet tulee ylittää.

Radan suorittaminen virheittä vaatii hyvää kuntoa ja melkoisesti ponnistusvoimaa, sillä korkein este on yli metrin korkuinen.

–Mun ennätyskorkeus on 115 senttimetriä, Senni Toivomäki kertoo.

Onnistuneen kierroksen jälkeen kehutaan ratsastajan lisäksi myös keppihevosta, eli kepparia.

Kepparikerho on kokoontunut Lohjalle Toivomäkien pihalle harjoittelemaan. Huhtikuun lopussa Senni Toivomäki ja Ronja Fröberg osallistuvat Vantaalla järjestettäviin keppihevosratsastuksen Suomenmestaruuskilpailuihin.

Tytöt kilpailevat keppihevosten esteratsastuksessa, jossa on hyvin pitkälti samat säännöt kuin oikeassa esteratsastuksessa.

Kilpaa käydään kelloa vastaan, ja virheistä sakotetaan. Lisäksi ratsastaja yrittää ottaa mallia hevosen tavasta liikkua.

Kerhon jäsenet käyvät Mintun tallilla ratsastamassa myös oikeilla hevosilla. Senni Toivomäen mukaan keppihevosissa parasta on se, että niiden kanssa voi tehdä mitä haluaa.

– Hypimme keppareiden kanssa esteitä ja käymme maastossa lenkeillä, hän kertoo.

Suomen Keppihevosharrastajat ry:n Venla-Maria Uutela kertoo, että harrastajien määrä on kasvanut viime vuosina huimasti.

–Keppihevoset eivät ole enää pelkkä ratsastuksen korvike vaan kokonaan oma juttunsa, johon suhtaudutaan kuin mihin tahansa harrastukseen, Uutela sanoo.

Suomen Keppihevosharrastajilla on tällä hetkellä noin 70 jäsentä, mutta epävirallisia harrastajia on paljon enemmän.

Vantaalla SM-kisoihin on tulossa yli 1000 osallistujaa. Harrastajat ovat yleensä 12–18-vuotiaita ja he valmistavat omat keppihevosensa itse. Suosituimmat lajit ovat koulu- ja esteratsastus.

Uutelan mukaan keppareissa kiehtoo niiden monipuolisuus ja se, että kaikki harrastajat ovat tervetulleita sellaisina kuin ovat.

–Keppihevonen on helppo ja edullinen harrastus, jota nuori voi tehdä omien ehtojensa mukaan. Oikeaa hevosta pitää hoitaa päivittäin, Uutela muistuttaa.

Kepparikerholaiset pitävät hyvää huolta myös keppihevosista. Harjoitusten päätyttyä hevoset harjataan ja asetetaan siististi omille paikoilleen. Joskus harjoitukset ovat jatkuneet iltakymmeneen asti.

–Tämä on yhteisöllinen harrastus, josta saa samalla hyvää liikuntaa, Sennin isä Petteri Toivomäki sanoo ja nostaa kaatuneen esteen takaisin pystyyn.