Tehtävien hektisyys yllätti monet – Kokkien suomenmestaruus meni Ruotsiin

Vuoden Tarjoilija 2017 -voittajaksi kruunattiin Ronny Malmberg ravintola Farangista. Mattias Åhman Ravintola Bhogasta vastaanotti Vuoden Kokki 2017 -tittelin. ELO-säätiö

Marketta Karjalainen

Myöhään maanantai-iltana Mattias Åhman Ravintola Bhogasta vastaanotti kirkkaimman mitalin ja Vuoden Kokki 2017 -tittelin. Göteborgissa työskentelevä Åhman on kotoisin Uusikaarlepyyn Pensalasta.

Vuoden Tarjoilija 2017 -kisan voittajaksi kruunattiin Ronny Malmberg ravintola Farangista. Finaali käytiin Peurungan Rafla 2017 -messujen yhteydessä.

Kovatasoisessa kokkikilpailussa toiseksi sijoittui Finnjävelin Teemu Boman ja kolmanneksi Savoyn Ville Korhonen Vuoden Tarjoilija -finaalitaistossa toiseksi sijoittui Noora Sipilä Murusta ja kolmanneksi Heidi Martikainen Solnasta.

Vuoden Kokki on ruoanlaiton suomenmestaruuskilpailu. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1995.

Finalistit valmistivat kaksi lämmintä pääruokaa kahdelletoista hengelle. Kisaajiien piti toteuttaa kahden etukäteen suunnitellun pääruoan lisäksi yllätystehtävä, jonka raaka-aineet paljastettiin vasta finaalin aattona. Toinen uusi asia oli se, että ylijääneistä ja käyttämättömistä raaka-aineista sakotettiin.

Yllätystehtävän päätuomari Eero Vottonen kertoo, että voittaja oli omaa luokkaansa.

– Annoksissa oli selkein makuprofiili ja ne olivat teknisesti onnistuneita. Pääraaka-ainetta, eli possua oli käytetty innovatiivisesti. Yllätystehtävä oli kaunis ja teknisesti vaativa kasvisannos, Vottonen perustelee.

–Monet kilpailijoista olivat ensikertalaisia, jotka varmasti yllättyivät kilpailutilanteen hektisyydestä, ennakkotehtävän päätuomarina toiminut Matti Jämsén kertoo. Voittajan suoritus oli tasavarma ja ennen kaikkea mieleenpainuva, kastikkeen paahdettu nahka toi hienon maun.

Vuoden Tarjoilija -kisassa mitataan monipuolisesti kilpailijoiden teknisiä taitoja, mutta tärkein valintaperuste on kokonaisvaltaisen palvelukokonaisuuden tuottaminen kutsuvieraille.

Finalistien tehtävänä oli valita Vuoden Kokki -kilpailijan suunnittelemiin annoksiin sopivat juomat. Kilpailijat valmistivat myös alkucocktailit, tarjoilivat kahvit ja avecit sekä pitivät huolta kahdesta viiden hengen pöytäseurueesta tuomareiden arvioidessa suorituksia.

–Voiton ratkaisi se, että Ronny Malmberg pystyi kokonaisvaltaisesti hallitsemaan palveluelämyksen. Tänä vuonna kilpailutehtävät olivat aikataulullisesti erityisen haastavia, kertoo Vuoden Tarjoilija –kilpailun päätuomari Petra Savolainen

Viinin ja ruoan yhdistämisessä osaaminen erottui selkeästi.

– Tarjoilijat ovat selvästi perehtyneet yhdistelmien rakentamiseen. Myös sillä, miten valinnat perusteltiin asiakkaille, oli suuri merkitys, Savolainen sanoo.

Vuoden Kokit

1995 Pekka Terävä

1996 Aki Wahlman

1997 Michael Björklund

1998 Petteri Luoto

1999 Markus Aremo

2000 Peppi Aralehto

2001 Henry Tikkanen

2002 Marko Palovaara

2003 Ari Ruoho

2004 Juuse Mikkonen

2005 Matti Jämsén

2010 Mika Palonen

2011 Henri Kotkavuori

2012 Eero Vottonen

2013 Erik Mansikka

2014 Heikki Liekola

2015 Ismo Sipeläinen

2016 Toni Kostian

2017 Mattias Åhman

Aiheeseen liittyvää

  1. Mattias Åhman ja Teemu Boman saivat edun Vuoden Kokki -kisassa 10.4.2017 10:30
  2. Nyt on erityinen laivamenu – Kokkien kokit kokkaavat yhdessä 6.4.2017 9:07
  3. Kokkileijonille hävinnyt Ruotsin kokkimaajoukkue alkaa kouluttaa laivakokkeja 14.3.2017 11:55
  4. Some-kokki Henri Alén äänestyksellä mukaan Vuoden Kokki -kisaan 1.12.2016 19:05

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut