Turvapaikanhakija muilutettiin rajuin ottein ravintolan edestä – näin miehet selittelivät

Kuvituskuva. Arkisto/ Teemu Vestovuo

Klaus Nurmi

Viisi suomalaismiestä kaappasi afganistanilaisen turvapaikanhakijan yöllä pakettiautoon ja muilutti hänet hakattavaksi soramontulle.

Miehet jättivät uhrinsa virumaan maastoon ja poistuivat.

Tajuntansa menettänyt uhri, keski-ikäinen perheellinen mies heräsi pimeästä soramontusta. Hänellä oli näkyviä viiltohaavoja ja mustelmia kasvoissaan ja kehossaan.

Mies pääsi kävelemään valtatien varteen, josta pyysi autoilijalta apua. Loppumatkan hän käveli vastaanottokeskukseen, jossa oli perillä aamuyöllä.

Kaappaus ja pahoinpitely tapahtuivat viime lokakuussa Siilinjärvellä, kertoo Savon Sanomat

Sosiaalisessa mediassa oli levitetty väärää tietoa joukkotappelusta Siilinjärvellä ja väitetty turvapaikanhakijoiden pahoinpidelleen naisia paikallisessa ravintolassa.

Poliisin mukaan yksi naisista oli aloittanut riidan, jossa paikalliset ja turvapaikanhakijat olivat tönineet toisiaan. Kukaan ei saanut vakavia vammoja.

Tapaukseen liittymätön turvapaikanhakija oli liikkeellä seuraavana yönä polkupyörällä Siilinjärven keskustassa. Häntä oli tönitty jo ravintolan luona.

Mies oli väistänyt humalaista tönijää, kerännyt tyhjiä tölkkejä ja oli menossa pyörälleen, kun jenkkipakettiauto pysähtyi hänen luokseen.

Autossa olleet miehet kaappasivat hänet mukaansa ravintolan edestä ja kuljettivat noin kymmenen kilometrin päähän soramontulle.

Kun poliisi tavoitti epäillyt miehet kuulusteluihin pari viikkoa myöhemmin, he myönsivät tapahtumat pääpiirteittäin, mutta selittelivät asiaa eri tavoin.

Osa miehistä vähätteli pahoinpitelyä tai sitä, oliko mies jätetty syksy-yönä kylmään maastoon hakattuna vai ei. Uhri pystyi kuitenkin osoittamaan poliisille pimeän ja syrjäisen soramontun, josta löytyi kasa kaljatölkkejä.

–En ole rasisti, mutta kyllähän se vähän ärsyttää, että Suomessa on paljon turvapaikanhakijoita, jotka eivät oikeasti ole turvapaikkaa vailla. Turvapaikanhakijoiden aiheuttamat kustannukset menee kuitenkin meidän työssäkäyvien suomalaisten tilipussista, yksi syytetty selitti.

Tosin viiden miehen porukasta osa eli itsekin yhteiskunnan rahoilla eli he kaikki eivät olleet työssä käyvää väkeä. Porukka oli vuosina 1978–1996 syntyneitä paikallisia suomalaismiehiä, jotka olivat olleet rilluttelemassa jo päivällä.

Kaksi miehistä kuitenkin sanoi kuulusteluissa, ettei heidän porukkansa jenkkiautoon olisi kaapattu ketään suomalaista, vaan muilutettavaksi otettiin juuri ulkomaalainen mies.

Se ei tekoa hillinnyt, ettei sattumalta uhriksi joutunut mies ollut edes samaa kansallisuutta kuin turvapaikanhakijat, jotka olivat olleet mukana edellisillan rähinässä.

Savon Sanomien mukaan syyttäjä vaatii miehille tuomioita vapaudenriistosta. Oikeus antaa tuomionsa miehille tällä viikolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 2. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 3. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 4. Harva tietää tästä Mauno Koiviston 60-vuotisjuhlan kunniaksi tehdystä muistopaikasta Helsingissä – "Häpeällistä, ettei ole hoidettu"
 5. Tästä syystä Helsingin kaikki poliisiveneet ovat Villejä – "Nimi juontaa juurensa 60–70-lukujen taitteeseen"
 6. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 7. Kansainvälisistä tähtivieraistaan tunnettu ravintolayrittäjä Juha Vuorio aikoo tuoda Suomeen seuraavaksi Mike Tysonin : "Heti, kun koronatilanne helpottuu, kutsu lähtee"
 8. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
 9. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 10. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 11. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 12. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 13. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 14. T24: Asiakkaat palasivat Viron ostoskeskuksiin toukokuussa – Vähittäiskaupan liikevaihto laski vain prosentin viime vuoteen verrattuna
 15. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 2. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 3. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 4. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 5. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 6. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 7. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 8. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin
 9. Eveliina Heinäluoma haluaa Helsinkiin uuden apulaispormestarin – "Tärkeää löytää työttömille reitti työelämään palaamiseen"
 10. UIT: Konkurssihakemus olisi jätetty tekemättä, jos Posti olisi tuonut tärkeän kirjeen ajoissa – "Emme missään tapauksessa ole menossa konkurssiin"
 11. Helsingissä hukkui kesäkuussa 5 ihmistä – MTV: Uimarannoille varoituskylttejä arabiaksi ja somaliksi
 12. Harva tietää tästä Mauno Koiviston 60-vuotisjuhlan kunniaksi tehdystä muistopaikasta Helsingissä – "Häpeällistä, ettei ole hoidettu"
 13. Näin paljon maksaa oluttuoppi Senaatintorin jättiterassilla – Ravintoloitsija lupaa: "Ei riistohintoja eikä terassilisää"
 14. Tästä syystä Helsingin kaikki poliisiveneet ovat Villejä – "Nimi juontaa juurensa 60–70-lukujen taitteeseen"
 15. Legendaarinen DTM-yökerho suljetaan Mannerheimintiellä – Puumabaarin melu kantautui kolmeen hotellihuoneeseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.