Kaksi kolmesta valtuutetusta edustaa kantakaupunkia – "Jos ei näe koskaan metroaseman seutua..."

VALTUUSTO Pohjoinen ja itä jäivät Helsingin kuntavaaleissa aliedustetuksi. Vuosaari sai vain kaksi valtuutettua, Malmi yhden.

Uudet valtuutetut jakautuvat hyvin epätasaisesti Helsingin kartalle.

Jos vaalituloksen räiskäisisi karkealla kädellä Euroopan kartalle, jossa joka maa edustaisi yhtä Helsingin kaupunginosaa, Iso-Britannia, Ranska ja Bulgaria eivät saisi yhtään luottamushenkilöä.

Puola saisi kaksi valtuutettua, Romania ja Portugali kumpikin yhden.

Äänistä valtaosa menisi Saksaan, Itävaltaan ja Sveitsiin, mutta myös Pohjoismaat pärjäisivät punavihreässä kuplassaan loistavasti.

Loput valtuutetut jakautuisivat harvakseltaan sinne tänne. Näistäkin yliedustettuina olisivat Andorran ja Vatikaanin tyyppiset mikrovaltiot.

Tosielämän Helsingissä melkein puolet valtuutetuista asuu Pitkänsillan eteläpuolisessa kantakaupungissa. Kun mukaan lisätään pohjoispuolinen kantakaupunki, niin peräti kaksi kolmasosaa uusista valtuutetuista edustaa kantakaupunkia.

Neljä suurta aluetta jäi kokonaan ilman valtuutettua: Pasila, Pitäjänmäen seutu, Jakomäki ja Östersundom.

Vuosaari, joka voisi väkilukunsa perusteella olla oma kaupunkinsa, sai vain kaksi valtuutettua. Sen sijaan paljon pienempi Lauttasaari sai viisi valtuutettua.

Eniten eli kymmenen valtuutettua rohmusi Töölö – eivätkä he suinkaan ole kaikki kokoomuslaisia. Töölössä asuu kaksi perussuomalaisten valtuutettua ja jopa yksi vasemmistoliittolainen.

Niille kaupunginosille, joissa hyvinvoinnin jakautuminen on käsin kosketeltavaa, sillä voi olla merkitystä."

Kuusi valtuutettua kahmivat sekä Kallio että Kruununhaka. Kamppi ja Lauttasaari saivat viisi.

Katajanokka, Ullanlinna ja Vallila keräsivät kukin kolme valtuutettua.

Pienet kaupunginosat saivat omat "ruhtinaansa": Kulosaari Harry Bogomoloffin (kok.), Suomenlinna Arja Karhuvaaran (kok.), Hakaniemi Pentti Arajärven (sd.) ja piskuinen Kluuvi Paavo Väyrysen (kd, sit.).

Vuosaaresta valituksi tullut Ville Jalovaara (sd.) harmittelee, että vuosaarelaisvaltuutetut vähenivät viidestä kahteen.

– Meillä on nyt Jussi Chydeniuksen (vihr. sit. ) kanssa Vuosaaren asioiden hoitamisessa suuri vastuu.

Valtuutettujen vähyyden hän arvelee johtuvan siitä, että vuosaarelaisehdokkaiden suuri määrä jakoi ääniä.

Herttoniemen ainut valtuutettu Hannu Oskala (vihr.) roikkui maanantaina kolmen äänen varassa, ja tulos selviää vasta tarkistuslaskennassa.

Siitä huolimatta hän sanoo, ettei sillä välttämättä ole merkitystä, että kaupunginosalla on oma valtuutettu.

–Ei ainakaan tällaisen keskiluokkaisen kaupunginosan kuin Herttoniemen kannalta.

–Niille kaupunginosille, joissa hyvinvoinnin jakautuminen on käsin kosketeltavaa, sillä voi olla merkitystä. Jos valtuutettu asuu kantakaupungissa eikä näe koskaan metroaseman seutua, hänellä ei välttämättä ole sellaista ymmärrystä, jonka saa vain arkikokemuksen kautta, Oskala pohtii.

Valtuutettujen asuinpaikat

Kaikki valtuutetut eivät ilmoittaneet kotikaupunginosaansa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut