Mattias Åhman ja Teemu Boman saivat edun Vuoden Kokki -kisassa

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2017 valitaan näiden finalistien joukosta. ELO-säätiö

Marketta Karjalainen

Vuoden Kokki -kisa ratkeaa tänään.

Kahdeksan kokkia ja neljä tarjoilijaa selvittivät tiensä finaaliin tammikuussa pidetyistä semifinaaleista. Kirkkaimmat palkinnot jaetaan tänään, kun kokit kilpailevat kahdella annoksella ja tarjoilijat kokonaisvaltaisen palvelukokemuksen tuottamisella.

Sata vuotta täyttävän itsenäisen Suomen kunniaksi kilpailussa kiinnitetään erityistä huomiota kotimaisiin raaka-aineisiin ja suomalaisuuden kunnioittamiseen. Semifinaaleissa nähtiin oodi palaneelle perunapellolle, mökkisaarelta tuotuja raaka-aineita sekä suomalaisuuden yhdistämistä muiden maiden makumaailmoihin.

Finaalissa tehtävänä on valmistaa kaksi annosta. Finalistit saavat valmistautua toiseen tehtävään jo etukäteen, mutta toinen on yllätystehtävä, johon he saavat valmistautua vasta finaalia edeltävänä päivänä.

Finaalissa on mukana monipuolinen joukko. Mukana on kaksi kokkikilpailujen ensikertalaista. Kilpailijoita on Helsingistä, Turusta, Porvoosta ja Göteborgista.

Semifinaaleissa päivän parhaina palkittiin Mattias Åhman ja Teemu Boman He saavat etua finaaliin muun muassa valitsemalla itse oman kilpailuaikansa.

Vuoden Kokki -kilpailun voittajat saavat rahapalkintoja Suomen Messusäätiöltä ja runsaasti medianäkyvyyttä sekä pääsevät mukaan koko seuraavan vuoden ajan ELO-säätiön ja yhteistyökumppaneiden tapahtumiin. Voittaja pääsee myös Vuoden Kokki Akatemiaan, joka kerää kaikki Vuoden Kokit saman pöydän ääreen pohtimaan suomalaisen ruokakulttuurin tulevaisuutta.

Vuoden Kokki on ruoanlaiton suomenmestaruuskilpailu. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1995, jolloin voiton vei Pekka Terävä

Vuoden Tarjoilija -kilpailun semifinaaleissa keskityttiin tekniikkaan. Finaalissa tarjoilijat pääsevät tuottamaan kutsuvieraille kokonaisvaltaisen elämyksen yhdistämällä kokkien luomuksiin juomia, alkupaloja sekä jälkiruokia.

Osa tehtävistä annetaan kilpailijoille etukäteen, mutta finaalipäivään jätetään myös yllätyksiä. Finalistit eivät tiedä, mitä kutsuvieraat tilaavat esimerkiksi aperitiiviksi tai kahviksi.

Vuoden Tarjoilija -kilpailun kolmen kärjelle jaetaan Henrik Bitten säätiön rahapalkintoja, jotka on suunnattu tarjoilijan jatko-opintoihin kotimaassa ja ulkomailla. Lisäksi jaetaan palkintoja eri kilpailun osa-alueilla menestyneille finalisteille sekä yleisön suosikeille, joita on voinut äänestää sosiaalisessa mediassa. Kilpailun voittaja saa myös Pernod Ricard Finlandilta palkinnoksi matkan Sisiliaan, Italiaan.

Vuoden Kokki 2017 ja Vuoden Tarjoilija 2017 -finaalit käydään 10. huhtikuuta Rafla 2017-messuilla Peurungassa. Finaalia voi seurata livenä täällä, ja palkintojenjatkoa klo 22 alkaen täällä

Vuoden Kokki -kilpailun voittajat

1995 – Pekka Terävä

1996 – Aki Wahlman

1997 – Michael Björklund

1998 – Petteri Luoto

1999 – Markus Aremo

2000 – Peppi Aralehto

2001 – Henry Tikkanen

2002 – Marko Palovaara

2003 – Ari Ruoho

2004 – Juuse Mikkonen

2005 – Matti Jämsén

2010 – Mika Palonen

2011 – Henri Kotkavuori

2012 – Eero Vottonen

2013 – Erik Mansikka

2014 – Heikki Liekola

2015 – Ismo Sipeläinen

2016 – Toni Kostian

Aiheeseen liittyvää

  1. Some-kokki Henri Alén äänestyksellä mukaan Vuoden Kokki -kisaan 1.12.2016 19:05
  2. Vuoden kokki 2016 on valittu – Tällä herkulla hän voitti tuomariston äänet 18.3.2016 19:32

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut