4000 e/k -palkkaan kiinni 9 kuukauden koulutuksella – uusia paikkoja vapautuu nyt runsaasti

Lähijunaliikenteessä on jo 260 veturinkuljettajaa. VR Groupissa ei enää ajeta pariajoa, vaan on siirrytty yksin ajoon. Ari Peltonen

toimitus

VR Group kouluttaa tänä vuonna reilut sata oppilasta veturinkuljettajiksi.

Vastuukouluttaja Janne Holopainen KRAO:sta sanoo, että tällä hetkellä on noin 50 koulutettavaa ja kesän jälkeen koulutus jatkuu.

Lähiliikenteessä on jo 260 veturinkuljettajaa, mutta uusiakin tarvitaan.

– Meillä on ollut viisikymppisiäkin koulutuksessa, mutta harva enää siinä iässä läpäisee testejä. Samanaikaisesti pitää hallita hyvä kuulo, näkö, värinäkö ja usean asian hallinta, Holopainen toteaa.

Veturinkuljettajien palkka on hyvä. Vuonna 2014 keskipalkaksi arvioitiin noin 4000 euroa, mutta suurempiakin ansioita alalta löytyy.

Konduktöörin työ on seisomatyötä liikkuvassa junassa, mikä edellyttää hyvää fyysistä kuntoa, sillä junan nopeudet ovat jopa 220/km tunnissa.

Holopainen toteaa, että veturinkuljettajien poistuma on ollut hurja. Sen vuoksi tarvetta on taas selkeästi enemmän.

Veturinkuljettajilla, jotka ovat tehneet työsopimuksensa ennen VR:n yhtiöittämistä, on erityiseläkeikä eli 52-vuotiaana pääsee eläkkeelle.

VR Oy:ssä konduktööriltä edellytetään vastuullisuutta, sillä ollaan tekemisissä matkustajien turvallisuuden kanssa.

Konduktöörin ammatissa tarvitaan oma-aloitteisuutta. On kyettävä tekemään itsenäisiä päätöksiä erityisesti silloin, kun tapahtuu tavallisesta poikkeavaa.

Veturinkuljettajaoppilaita koulutetaan Kouvolassa Kouvolan Rautatie- ja Aikuiskoulutus Oy – KRAO:ssa. Koulutus kestää 35 viikkoa eli noin 9 kuukautta. Kouvolan KRAO on ainoa paikka Suomessa, jossa veturinkuljettajia koulutetaan. Nuorimmat koulutettavat ovat 18-vuotiaita.

Kun yksinajoon siirryttiin 1995 kuljettajia oli liikaa, joten koulutustarvetta ei ollut noin 20 vuoteen, nyt kun eläkepoistuma on suuri niin on tarvekin suuri.

– Pelkkiä veturi- ja junalähtöjä on vuorokaudessa noin 1 000 eli jokaiselle tunnille osuu 5–10 lähtöä. Kaikki lähdöt jaetaan 14 tunnille.

VR Groupin haku päättyi 6.4.17. Haussa oli 40 veturivetoista veturinkuljettajaa ja noin 20 lähiliikenteeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut