Palautuslennoista uusi mielenosoitus – sisäministeriö kiistää laittomuusväitteet

MIELENILMAUS Suomi palauttaa viikottain 50 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanuttaihmistä vastoin heidän tahtoaan. Mielenosoittajat vastustavat palautuksia, ja oppositio vaatii hallitukselta vastauksia.

Sisäministeriön kansaliapäällikkö Päivi Nerg. Anne Sirvio

Riikka Jokinen

Helsingin Kansalaistorilla järjestetään tänään tiistaina kello 12 uusi mielenilmaus, jolla vastustetaan palautuslentoja Afganistaniin.

Helsinki-Vantaalta lähti maanantai-iltana lento, jolla palautettiin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita afganistanilaisia Kabuliin.

Lentokentällä mieltään osoitti kymmeniä, jopa satoja ihmisiä. Mielenosoittajien mukaan palautuslennolla oli mukana lapsiperheitä ja raskaana oleva nainen.

Vihreiden eduskuntaryhmä vaati illalla, että Suomen on keskeytettävä käännytykset Afganistaniin heikentyneen turvallisuustilanteen takia.

Puolueen mukaan Suomen menettelyjen oikeuspohja täytyy varmistaa ja kansain­vä­lisiä ihmi­soi­keus­so­pi­muksia noudattaa kaikissa tilanteissa

–Suomi ei voi olla maa, joka käännyttää pakolla lapsia ja ilmeisesti jopa raskaana olevan naisen hengenvaaraan. Käännytykset on heti keskeytettävä, vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö vaati.

Niinistö kuvaili Twitterissä myös palautuslentoja häpeän hetkeksi oikeusvaltiolle, jota historia ei tule muistamaan kauniisti.

–Tehty pakkopalautus oli sivistysvaltion ja ihmisoikeuksien suojan kannalta hyvin kyseenalainen, hän twiittasi.

Myös lukuisat muut oppositiopoliitikot ottaneet kantaa tilanteeseen.

–Järkyttävää, että lapsi ja raskaana oleva nainen palautetaan Afganistaniin. Kävin paikalla. Kysymyksiä monta, vastauksia ei, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson twiittaa.

–Ihmisoikeuksia kunnioittavassa oikeusvaltiossa ei pakkopalauteta lapsiperheitä ja raskaana olevia turvattomiin olosuhteisiin, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puolestaan twiittaa.

Myös esimerkiksi Helsingin keskustan valtuustoryhmä ja Helsingin piiri vaativat pakkopalautusten keskeyttämistä ja inhimillistä turvapaikkapolitiikkaa.

– Erityisesti naisten ja lasten kohdalla ja silloin, kun ihmiset ovat kotoisin maista, joita ulkoministeriö pitää turvattomina, Helsingin keskustan puheenjohtaja Ville-Veikko Rantamaula sanoo.

Myös politiikan tutkija Erkka Railo ottaa kantaa tilanteeseen.

–Noin 100 vuotta sitten Suomi laittoi ihmisiä pakolla hengenvaaraan. Nyt 100-vuotias Suomi tekee samaa. Uskomatonta, hän twiittasi.

Lukuisat poliitikot penäävät myös vastauksia pääministeri Juha Sipilältä (kesk.) ja sisäministeri Paula Risikolta (kok.).

Ylen Uutisten mukaan Suomesta palautetaan viikottain noin 50 kielteisen turvapaikan saanutta ihmistä vastoin heidän omaa tahtoa. Vapaaehtoisesti palaa viikossa noin 100 kielteisen päätöksen saanutta.

Tiistain mielenilmaukseen on ilmoittanut Facebookin tapahtumassa osallistuvansa lähes 700 ihmistä. Lisäksi yli tuhat on kiinnostunut osallistumaan tapahtumaan.

Mielenilmauksen on tarkoitus olla rauhanomainen protesti.

–Pyydämme osallistujia säilyttämään malttinsa ja kohdistamaan protestinsa poliittisiin päättäjiimme, järjestäjät kuvailevat.

Sisäministeriön kansliapäällikköPäivi Nerg kommentoi tilannetta Twitterissä varhain tiistaiaamuna.

Hän painottaa, ettei palautuslennoissa kyse ole laittomista karkotuksista. Väitettä laittomista pakkopalautuksista jakoi Twitterissä muun muassa vihreiden Ville Niinistö.

–Suomi palauttaa vain sellaisia turvapaikanhakijoita, joiden edellytykset eivät täyty. Valitusprosessi käyty, lainvoimainen päätös olemassa, Nergtwiittaa.

Nerg muistuttaa myös, että Suomi noudattaa kansainvälisiä sopimuksia.

–Kielteisen päätöksen saaneiden ihmisten palauttaminen on osa EU:n yhteistä politiikkaa. Palautuksia tehneet useat EU-maat, hän jatkaa Twitterissä.

Suomi sopi viime syksynä Afganistanin kanssa pakkopalautuksia käsittelevän sopimuksen, jonka tarkoituksena on helpottaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden afganistanilaisten pakkopalautuksia kotimaahansa.

Lue myös:Poliisi kiistää väitteet pakkopalautuksista: "Kukaan ei ollut raskaana"

Kabulin lento lähtenyt. Häpeän hetki oikeusvaltiolle, jota historia ei tule muistamaan kauniisti: https://t.co/6J4d88R4GJ#StopDeportations — Ville Niinistö (@VilleNiinisto) 3. huhtikuuta 2017

Ihmisoikeuksia kunnioittavassa oikeusvaltiossa ei pakkopalauteta lapsiperheitä ja raskaana olevia turvattomiin olosuhteisiin. — Li Andersson (@liandersson) 3. huhtikuuta 2017

Järkyttävää,että lapsi ja raskaana oleva nainen palautetaan Afganistaniin. Kävin paikalla. Kysymyksiä monta,vastauksia ei #lastenoikeudetpic.twitter.com/tCAdgwVwTi — Anna-Maja Henriksson (@anna_maja) 3. huhtikuuta 2017

N. 100 v sitten Suomi laittoi ihmisiä pakolla hengenvaaraan. Nyt 100 vuotias Suomi tekee samaa. Uskomatonta. #pakkopalautukset — Erkka Railo (@ErkkaRailo) 3. huhtikuuta 2017

Suomi palauttaa vain sellais.tp-hakijoita joidenka edellyt. ei täyty. Valitusprosessi käyty, lainvoim.päätös olemassa. — Päivi Nerg (@PaiviNerg) 4. huhtikuuta 2017

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jaana Kuula astui Triplan musiikkimuseoon ja koki ylitsevuotavan tunnevyöryn – "Ei sitä soittoa voi liikuttumatta kuunnella"
 2. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 3. Legendaarinen Rinneradio esiintyy tänään ilmaisella terassikeikalla Helsingissä
 4. Helsinkiläisiä hämmästyttävä katuorkesteri saa aikuisetkin kyykkyjumppalle keskellä kaupunkia – "Jengi menee mukaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu"
 5. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 6. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 7. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia
 8. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 9. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 10. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 11. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 12. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 13. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 14. Tämä on Helsingin yrittäjien yleisin ammatti – Yrityksiä perustettiin tänä vuonna varovaisemmin koronan vuoksi
 15. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 2. T24: Nyt kannattaa mennä Tallinnaan – Koronan takia alentunut kysyntä on laskenut hotelli- ja ravintolahintoja
 3. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 4. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 5. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 6. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
 7. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 8. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 9. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
 10. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 11. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 12. Helsinkiläisiä hämmästyttävä katuorkesteri saa aikuisetkin kyykkyjumppalle keskellä kaupunkia – "Jengi menee mukaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu"
 13. Tämä on Helsingin yrittäjien yleisin ammatti – Yrityksiä perustettiin tänä vuonna varovaisemmin koronan vuoksi
 14. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 15. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.