Tuoko Kim Saarinen Suomeen Oscarin? – Alussa oli pokkarikamera ja 6000 kuvaa, nyt minibudjetilla tehty esikoisleffa kerää kiitosta maailmalla

Kokeilumielessä tehty tanssillinen esikoiselokuva menestyy maailmalla.

Kim Saarinen liikkuu vaiheittain kohti unelmaansa, joka on pitkien elokuvien ohjaaminen. Esikoiselokuvan menestys on osoittanut, että Saarinen on kansainvälisen tason ohjaaja, editoija ja leikkaaja. Riina Stén

toimitus

Kim Saarinen saattaa jonain päivänä tuoda Suomeen Oscar-patsaan. Palkinnon pokkaaminen on ollut hänen toiveensa 15-vuotiaasta asti. Esikoiselokuvan kansainvälinen menestys lupailee hyvää Saariselle, jonka visuaalinen silmä ja ohjaajan taidot ovat herättäneet huomiota Yhdysvalloissa asti.

Saarinen on jatkuvasti valmis oppimaan uutta. Kun mediataiteen yliopisto-opinnot eivät haastaneet häntä tarpeeksi, hän alkoi haalia kuvauskeikkoja. Ensimmäinen työ oli mainosvideo puhelinmyyntifirmalle.

– Kerroin, että en ole aikaisemmin tehnyt, mutta lupaan, että jälki on hyvää.

Saarinen koosti mainosvideon noin 6000 kuvasta, sillä hänen pokkarikameransa videotoiminto oli niin kehno.

Miehen tekijäasenne pääsi oikeuksiinsa tämän esikoiselokuvassa Body Language Zone (2015), jonka hän teki yhdessä tanssija-koreografi Johanna Keinäsen kanssa. Ennen elokuvan tekoa Saarinen ei edes tiennyt, mikä on tanssielokuva.

Komediallisessa elokuvassa Keinäsen toimistotyöläisen hahmo purkaa kehon energiaa, jolloin teippirullat ja paperileikkurit saavat kyytiä. Saarisen tehtävänä oli elokuvallistaa tarina.

– Tanssielokuvassa katsoja tekee paljon tulkintaa, se kannattaa ottaa hyvin avoimesti, sanoo Saarinen.

Elokuva ja sen tekijät ovat saaneet useita tunnustuksia ympäri maailman elokuvafestivaaleja. Elokuvan menestys on ollut Saariselle yllätys.

– Ajattelin, että jos se jonnekin festivaalille pääsee, näkyy sitten ihmisille ja heitä viihdyttää, niin se on iso voitto. Jos ihmiset pääsevät edes kymmeneksi minuutiksi irti arjesta ja nauttivat siitä, niin se on mulle suurin tavoite elokuvassa, aina, kertoo Saarinen.

Saarinen on kotoisin Kellokoskelta. Yhteydet paikkakuntaan kuitenkin katkesivat viime vuoden lopulla, kun Saarisen isä kuoli tapaturmaisesti ja äiti muutti sen seurauksena Tampereelle.

– Tuttu kotipaikka lähti kertaheitolla veke.

Saarisen isän hauta on Kellokoskella ja tyttärelleen hän haluaa vielä jonain päivänä näyttää synnyinseutunsa. Kylä saattaa näkyä myös tulevissa töissä.

Nyt esikoiselokuvan menestyksestä on aika päästää irti ja Saarinen odottaa tulevaa. Vireillä olevien projektien lisäksi merkittävä tapahtuma on Saarisen tyttären 1-vuotisjuhla ensi kuussa. Projekti Oscar-patsas Suomeen etenee hiljalleen.

Teksti: Riina Stén

Kim Saarinen

Freelancer-ohjaaja/kuvaaja/editoija.

Tekee työkseen muun muassa mainoselokuvia.

Kotoisin Kellokoskelta. Syntynyt 1986.

Valmistunut taiteen maisteriksi vuonna 2013 Lapin yliopistosta.

Asuu vaimonsa ja tyttärensä kanssa Tampereella.

Tanssillinen esikoiselokuva Body Language Zone (2015) on palkittuja useilla eri festivaaleilla ympäri maailmaa.

Body Language Zone on tanssi-ilmaisua hyödyntävä lyhytelokuva.

Body Language Zone palkittiin viime kerran maaliskuussa ensikertalaisten sarjassa Lontoossa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut