Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lisää rakentamista ja oma yhtiö – näin kuntavaaliehdokkaat vauhdittaisivat kohtuuhintaista asuntotuotantoa

ASUNNOT Kaavoituksen lisääminen ja helpottaminen olivat monen ehdokkaan ykköslääkkeitä asuntopulaan HU:n vaalikoneessa.

Helsingissä on ollut jo pitkään pulaa kohtuuhintaisista asunnoista.

Helsingin Uutiset kysyi kuntavaaliehdokkailta vaalikoneessa, minkälaisin keinoin kohtuuhintaista asumista voisi Helsingissä edistää, jotta hinnat eivät karkaisi pilviin.

Suurin osa vastaajista ratkaisisi asian yksinkertaisesti lisäämällä kaavoitusta.

–Ainoa tapa lisätä kohtuuhintaisten asuntojen määrää on rakentaa reippaasti uusia asuntoja, toteaa SDP:n Heta Välimäki vaalikoneeseen laatimassa avoimessa vastauksessaan.

Kaavoituksen lisäämistä kannatettiin kaikissa puolueissa. Vihreiden Sanna Vesikansan mukaan tonttien osoittamista erityisesti kaupungin omaan rakentamiseen saisi hinnat pysymään maltillisina.

Samoilla linjoilla on puoluetoveri Riikka Suominen, joka kannatti myös yhdeksi vaaliteemaksi nostettujen kaupunkibulevardien rakentamista.

Toinen vastauksissa noussut teema oli ajatus kaupungin oman rakennusyhtiön perustamisesta.

–Näin rakentamisen neliökustannukset olisivat kohtuulliset ja ulkopuolisille urakoitsijoille jäävät voitot jäisivät kaupungille itselleen. Samalla vuokrat tulisivat tippumaan ja vuokratuen tarve vähenisi, toteaa Kari Kälviä (vas.).

Myös sääntelyn, kuten parkkipaikkanormin ja asuntojen kokovaatimusten, purkaminen sai kannatusta. Sääntelyn purkamista kannatti muun muassa entinen asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.).

–Kaikki asuntorakentaminen tasapainottaa markkinaa, jossa kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. Kaupunki voi joustavoittaa omia rakentamismääräyksiään.

Vapaavuori muistutti, että kaupunki voi ja sen pitää rakentaa myös sosiaalista asuntotuotantoa.

Perussuomalaisten leirissä nähtiin, että pitkälti rakentamattomille maille, kuten Östersundomiin ja Sipoonkorpeen, mahtuisi asuntoja.

Lähes kaikkien puolueiden vastauksissa kannatettiin autopaikkanormista luopumista, mikä vapauttaisi lisää tilaa rakentamiselle.

–Parkkipaikkanormi ei ole välttämätön, vaan Helsingin oma mielentuote. Rakentaminen itsessään ei Helsingissä ole sen kalliimpaa kuin muuallakaan, mutta kova kysyntä ja pieni tarjonta asettavat markkinahinnat korkealle, kertoo keskustan Olli Rantakangas

Korkeampien talojen rakentamisen katsottiin osaltaan olevan yksi ratkaisu siihen, että asuntojen hinnat saataisiin pysymään kohtuullisina.

Moni piti myös kaavoituksen hitautta valitusprosesseineen ongelmana ja rakentamista hidastavana tekijänä.

Sosiaalisen asuntotuotannon lisääminen nousi myös vasemmistoliiton ehdokkaiden vastauksissa.

– Tahtotilasta on kyse. Myös vuokrakatto on tarpeen. Mielestäni kaikkien halukkaiden pitäisi saada asua vuokralla, sanoo Sirkku Ingervo (vas.).

Myös tyhjinä seisovia kiinteistöjä toivottiin monessa vastauksessa muutettavan nykyistä enemmän asuinkäyttöön.

HU:n vaalikoneeseeen pääset tästä!