Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuvat: Harmaasta kivestä tulossa julkinen taideteos Pasilaan – miellyttääkö sinun silmääsi?

Keski-Pasilan Fredikanterassin taidekilpailun on voittanut Akseli Leinosen ehdotus Ecology Stone.

Taidekilpailulla haettiin useita "pysyväisluonteisia ja paikkasidonnaisia" julkisia taideteoksia Itä- ja Länsi-Pasilan tulevaisuudessa yhdistävän sillan jalankulkualueelle.

Alue sijoittuu vuonna 2021 valmistuvan Triplan edustalle.

Palkintolautakunta valitsi yksimielisesti Leinosen ehdotuksen voittajaksi. Lautakunnan mukaan teos on dramaattinen ja maamerkkimäinen, ja sen idea on tuore ja mielenkiintoinen.

–Teos on dramaattinen ja sisältää vahvan jännitteen sekä luo mielenkiintoisen kontrastin luonnon ja rakennetun ympäristön välille. Teoksen sommittelu on poikkeuksellisen onnistunut ja luova suhteessa annettuun tilaan ja se toimii maamerkkinä.

–Teos elää hienovaraisesti ajan mukana, palkintolautakunta perustelee valintaansa.

Kilpailun toisen palkinnon saa Tiina Raitasen ehdotus Reminiscence, jonka palkintolautakunta katsoo kekseliäästi ja ennakkoluulottomasti käsittelevän paikan historiaa ”kaupunkiarkeologisin” keinoin.

Jaetulle kolmannelle sijalle nousivat Jarmo Mäkilän ehdotus Jätinlinna ja Lotta Mattilan Puro.

Taidekilpailun järjestivät Helsingin kaupunki ja Triplaa rakennuttava YIT.

Kaupunki päättää teosten toteutuksesta erikseen. Toteuttamisen mahdollistaa Keski-Pasilassa käytössä oleva prosenttiperiaate, jonka mukaisesti kaupungin infrastruktuurihankkeiden kustannuksista kyseisellä alueella käytetään taiteeseen noin yhtä prosenttia vastaava osuus.

Tavoitteena on toteuttaa ainakin yksi kilpailuehdotusten mukainen taideteos alueen rakentamisen yhteydessä vuosina 2017–2021.

Ohjeellinen kustannuskatto yhden teoksen toteuttamiselle on 450 000 euroa.