Kuvat: Harmaasta kivestä tulossa julkinen taideteos Pasilaan – miellyttääkö sinun silmääsi?

Keski-Pasilan Fredikanterassin taidekilpailun on voittanut Akseli Leinosen ehdotus Ecology Stone.

Taidekilpailulla haettiin useita "pysyväisluonteisia ja paikkasidonnaisia" julkisia taideteoksia Itä- ja Länsi-Pasilan tulevaisuudessa yhdistävän sillan jalankulkualueelle.

Alue sijoittuu vuonna 2021 valmistuvan Triplan edustalle.

Palkintolautakunta valitsi yksimielisesti Leinosen ehdotuksen voittajaksi. Lautakunnan mukaan teos on dramaattinen ja maamerkkimäinen, ja sen idea on tuore ja mielenkiintoinen.

–Teos on dramaattinen ja sisältää vahvan jännitteen sekä luo mielenkiintoisen kontrastin luonnon ja rakennetun ympäristön välille. Teoksen sommittelu on poikkeuksellisen onnistunut ja luova suhteessa annettuun tilaan ja se toimii maamerkkinä.

–Teos elää hienovaraisesti ajan mukana, palkintolautakunta perustelee valintaansa.

Kilpailun toisen palkinnon saa Tiina Raitasen ehdotus Reminiscence, jonka palkintolautakunta katsoo kekseliäästi ja ennakkoluulottomasti käsittelevän paikan historiaa ”kaupunkiarkeologisin” keinoin.

Jaetulle kolmannelle sijalle nousivat Jarmo Mäkilän ehdotus Jätinlinna ja Lotta Mattilan Puro.

Taidekilpailun järjestivät Helsingin kaupunki ja Triplaa rakennuttava YIT.

Kaupunki päättää teosten toteutuksesta erikseen. Toteuttamisen mahdollistaa Keski-Pasilassa käytössä oleva prosenttiperiaate, jonka mukaisesti kaupungin infrastruktuurihankkeiden kustannuksista kyseisellä alueella käytetään taiteeseen noin yhtä prosenttia vastaava osuus.

Tavoitteena on toteuttaa ainakin yksi kilpailuehdotusten mukainen taideteos alueen rakentamisen yhteydessä vuosina 2017–2021.

Ohjeellinen kustannuskatto yhden teoksen toteuttamiselle on 450 000 euroa.

Taidekilpailu

Taidekilpailussa haettiin pysyväluonteisia, paikkasidonnaisia teoksia, jotka vahvistavat Fredikanterassin luonnetta kohtaamis- ja viihtymispaikkana.

Kaksivaiheinen kilpailu järjestettiin 19.1.2016–15.2.2017.

Kilpailun ensimmäiseen vaiheeseen osallistui 148 ehdotusta, joista kahdeksan valittiin kilpailun toiseen vaiheeseen.

Akseli Leinosen Ecology Stone valittiin voittajaksi yksimielisesti.

Kilpailuehdotuksia esittelevä näyttely on avoinna yleisölle 29. huhtikuuta saakka info- ja näyttelytila Laiturilla (Narinkka 2, 00100 Helsinki).

Uusi Pasilan asema ja Triplan kauppakeskus valmistuvat syksyllä 2019 ja Triplan toimistot sekä asunnot vuoteen 2021 mennessä.

Lähde: Helsingin kaupunki

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut