Johanna oli 15, kun teinit sekosivat Dingosta – Järjestysmies: "Meitä raavittiin ja hakattiin, päällemme kiivettiin ja syljettiin"

MUSIIKKI Alkuperäisellä kokoonpanollaan paluuta tekevä Dingo esiintyi suosionsa huipulla Keravalla vuonna 1985. Sellaista hysteriaa ei ole kaupungissa koettu sitä ennen eikä sen koommin.

Johanna Vehviläinen ja Pasi Puolakka olivat Dingon keikalla ”eri puolilla”, mutta heistä on sen jälkeen tullut perhetuttuja Savion koulun ja lastensa kautta. Sauvo Jylhä

Oskari Lehto

Keskiviikko 20. maaliskuuta 1985. Nikkarin koulun – nykyisen Keravan lukion – pihalla parveili hysteerisiä teinityttöjä jo päivällä.

Kuhina johtui Dingosta, joka oli tulossa keikalle. Vain viikkoa aikaisemmin julkaistu Kerjäläisten valtakunta -albumi oli räjäyttänyt porilaisyhtyeen suosion käsittämättömiin sfääreihin.

Keravalla idolejaan – Peteä, Keijo Q:ta, Jonttua, Neumannia ja varsinkin Pepeä – odotti myös Nikkarin koulua käyvä 15-vuotias Johanna Vehviläinen (o.s. Ullakko).

–He olivat päräyttäviä riikinkukkoja, joiden tyyliä matkittiin: Minulla oli sifonkihuiveja, käsikoruja ja vahvat silmämeikit. Hiukset oli värjätty Neumannin tavoin vaaleaksi ja juuresta tummaksi. Jalassa oli niin tiukat leopardikuvioiset housut, että ne piti ommella kiinni, kun ne puki päälle.

Keikan järjesti Keravan rehellisen musiikin yhdistys Kermu. Lava rakennettiin saatavilla olleista materiaaleista Nikkarin liikuntasalin perälle.

Kermun hallitukseen kuulunut Pasi Puolakka toimi konsertissa järjestysmiehenä. Urakka on ollut yksi hikisimmistä hänen elämässään.

Kun yleisö valui halliin ennen konsertin alkua, järjestysmiehet muodostivat yleisön ja yhtyeen väliin seinästä seinään ulottuvan ihmisketjun suojellakseen esiintyjiä ja lavaa. Väkijoukko oli pakkautunut lavan eteen niin, että puolet hallista oli täysin tyhjänä.

Yleisö oli yhtä kirkuvaa massaa."

–Yleisö oli yhtä kirkuvaa massaa. Paine lavan edessä oli niin valtava, että jalkani nousivat ilmaan seistessäni. Meitä raavittiin ja hakattiin, päällemme kiivettiin ja syljettiin, Puolakka kuvailee.

Tungoksessa kaksi nuorta tyttöä pyörtyi ja heidät vietiin ensiapua saamaan. Nuorimpia katsojia ohjattiin turvaan yläkatsomoon.

Johanna Vehviläiselle ei ole jäänyt vahvoja muistikuvia keikasta. Sen sijaan hän muistaa konsertin jälkeen päässeensä tapaamaan yhtyettä pukuhuoneeseen.

–Olen sosiaalinen ja puhelias, mutta silloin menin ihan puihin. Pepeltä sain kuitenkin bändin julisteen.

Myöhemmin Dingoa saateltiin kermulaisten ympäröimänä keikkabussiin. Fanit hyppivät niskaan.

–Kaksi tyttöä oli päästä livahtamaan bussiin, mutta sain heitä viime hetkellä kauluksesta kiinni. Heidän silmissään olin varmasti maailman epäsuosituin ihminen, Puolakka hymyilee.

Kun Dingon bussi ajoi koulun ohi asemalle päin, osa faneista juoksi perässä seuraavaan risteykseen asti.

Kermulle keikka oli taloudellinen täysosuma. Kun keikasta oli edellisenä syksynä sovittu, esiintymispalkkio oli vielä varsin kohtuullinen.

Tilaisuuteen myytiin yli tuhat 30 markan hintaista lippua.

Tuotoilla Kermu pystyi järjestämään klubi-iltoja paikallisissa Kestihovissa, Areenassa ja Tinatuopissa. Bändien harjoitusolot Keravalla paranivat ja yhdistys hankki äänentoistolaitteet, jotka myöhemmin olivat maineikkaan hevibändi Stonen käytössä.

Dingo vauhditti myös musiikkiopintojen suosiota. Keravan musiikkiopistossa aloitettiin rytmimusiikin opinnot keväällä 1985, yhtenä ensimmäisistä oppilaitoksista koko maassa. Opinahjosta on sittemmin ponnistanut lukuisia musiikin ammattilaisia.

Dingon paluu herättää Johanna Vehviläisessä lämpöisiä ajatuksia.

–Kivaa, että he yrittävät vielä. Toivottavasti he harjoittelevat kunnolla ja ovat tosissaan.

Yhtyeen nokkamiehen Neumannin Vehviläinen tapasi henkilökohtaisesti vuosi–pari sitten järjestämässään tapahtumassa. Neumann esitti Dingon kappaleita.

–Hän on todella karismaattinen ihminen, ja säteilee yhä mageeta energiaa. Hän veti keikan tosi hyvin ja välillä tuntui, kuin kaikki vuodet välissä olisivat kadonneet jonnekin, hän tunnelmoi.

Mitä sitten?

Johanna Vehviläinen tuli tunnetuksi Suomen Robinson -ohjelmasta 2004. On naimisissa radiojuontaja Kimmo Vehviläisen kanssa. Asuu Keravalla ja työskentelee muun muassa tv-tuottajana.

Pasi Puolakka työskentelee opettajana Savion koululla ja muusikkona eri kokoonpanoissa. Sai Keravan kaupungin kulttuuripalkinnon vuonna 1990.

Kermu sai potkua Dingon keikasta, mutta toiminta hiipui 1990-luvun alussa. Aktiivinen toiminta loppui 1990-luvun loppuun mennessä.

Dingo hajosi lokakuussa 1986, mutta on palannut useasti eri kokoonpanoilla. Kerjäläisten valtakunta on myynyt lähes 200000 kappaletta, ja on historian neljänneksi myydyin suomalainen albumi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut