Huhtikuussa rävähtää – Helsinkiläiset saavat sittenkin katuruokafestarin

Streat Helsinki Eats -katuruokafestivaali keräisi keväisin kymmeniä tuhansia ruokalilijoita kaupungintalon kupeeseen. Marketta Karjalainen

Marketta Karjalainen

Kymmeniä tuhansia nälkäisiä Kauppatorin kulmille kerännyt katuruokafestivaali Street Helsinki Eats on kuollut ja kuopattu. Kimppaan ryhtyneet katuruokayrittäjät ovat päättäneet pelastaa kevään ja järjestävät Street Food Carnivalin huhtikuussa Kansalaistorilla.

Helsingin kaikkien aikojen ensimmäinen suuri katuruokatapahtuma syntyi kaupungin ja yrittäjien yhteisvoimin maaliskuussa 2014. Yleisömenestys oli niin kova, että ruokarekoille ja -kojuille kertyi pitkät jonot ja monilta loppui ruoka kesken. 20 000 henkeä osti päivässä 25 000 ruoka-annosta. Seuraavana vuonna tapahtuma seminaareineen kasvoi viikon mittaiseksi ja torille kerääntyi entistä useampien koti- ja ulkomaisten ruokamyyjien antimista nauttimaan kaikkiaan 30 000 henkeä. Maaliskuussa 2016 kolmekymmentäyksi yritystä syötti 30 000 asiakasta.

Nyt kaupunki on vetäytynyt festivaalin järjestelyvastuusta.

– Streat Helsinki -festivaali syntyi aikanaan akuutissa tilanteessa, jossa katuruoka oli valtavassa nosteessa ja kaupunki suhtautui siihen hämmentyneesti. Päätimme ratkoa kuumaan ilmiöön liittyneitä ongelmia käytännössä ja ryhdyimme järjestämään ruokafestivaalia, Torikorttelien vastaava tuottaja Anna Pakarinen muistelee.

Niiden kolmen vuoden aikana, kun festivaalia järjestettiin, toteutui huima muutos. Katuruokakauppiaille alkoi löytyä Helsingin toreilta ja aukioilta myyntipaikkoja ja kaupunki oppi käsittelemään tarvittavia lupia.

– Katuruokaskene räjähti, yritykset alkoivat kasvaa ketjuiksi ja mennä kivijalkaan. Katuruoka nousi ravintoloiden ruokalistoille ja ruokakauppojen tuotevalikoimaan, Pakarinen kuvailee.

Katuruokayrittäjät ryhtyivät verkostoitumaan ja tekemään yhteistyötä.

– Julkista tahoa ei enää tarvita järjestämään katuruokatapahtumia, Pakarinen arvioi.

Senaatintorin ja Kauppatorin välissä sijaitsevien Torikortteleiden tapahtumakalenterissa ei tänä vuonna olekaan yhtään katuruokatapahtumaa.

–Juhlimme kesällä viimeisen remontin valmistumista. Torikortteleista on kasvanut kymmenessä vuodessa keskittymä, jossa on kesällä kaikkiaan 17 ravintolaa ja kahvilaa. Vietämme terassikesää, avaamme paljon uusia terasseja, Pakarinen kertoo.

Katuruokateemaa ei hellitä enää myöskään Tuomaan Markkinoilla.

– Ulkona syötävä ruoka ja moderni jouluruoka, nimeää Pakarinen Markkinoiden ruokakojujen tyylilajit.

Katuruokatapahtumien järjestäminen jää jatkossa yrittäjien varaan. Street Food Carnival lupaakin pelastaa Stadin kevään ja on kutsunut ruokarekat koolle Kansalaistorin puistoon pääsiäisen jälkeisenä viikonloppuna.

Street Food Carnival

Järjestetään 21.–22. huhtikuuta Kansalaistorin puistossa.

Mukana muun muassa

The Alexander's

BBQ on Wheels

Curbside STHML (SWE)

Dal Forno

Feri's Sausages

The Good Gringo (SWE)

Holy Smoke's Food Fighting Dept.

Indian Grill (SWE)

JJ's BBQ

JK Streetfood

Kimchi Wagon

Levant

Murtomaa Street Food

Shams Flavours

Social Food

Spiraaliperuna

Thai Papaya

Warung Chili and Cheese

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut