Naapurin voi nyt käräyttää tupakoinnista Hekalla – asukkaat pelkäävät perättömiä ilmoituksia

ASUMINEN Heka otti vuodenvaihteessa käyttöön kaavakkeen, jolla asukkaat voivat tehdä ilmoituksen häiritsevästä tupakoinnista.

Hekan vuokralaisneuvottelukunnan puheenjohtajan Markku Saarisen mukaan Hekan käyttöön ottama tupakointilomake mahdollistaa perättömät ilmoitukset. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Vuoden alussa astui voimaan uusi tupakkalaki. Laki lähtee siitä, että jos tupakoinnista aiheutuu taloyhtiössä häiriöitä, asukas voi tehdä ilmoituksen asunnon omistajalle.

Helsingin kaupungin asunnot (Heka) otti käyttöön sähköisen ilmoituslomakkeen, jolla asukkaat voivat ilmoittaa vuokranantajalle naapurin häiritsevästä tupakoinnista.

Hekan vuokralaisneuvottelukunta on huolissaan siitä, että järjestelmä mahdollistaa perättömät ilmoitukset.

– Järjestelmä luo mahdollisuuden kiusantekoon, jos asukkaiden välit eivät ole kunnossa. Emme katso asiaa hyvällä ja olemme vastustaneet sitä, kertoo puheenjohtaja Markku Saarinen

Ilmoituksen kohde ei saa tietää, kuka ilmoituksen teki.

Ilmoittaja täyttää lomakkeen ja kertoo, mistä asunnosta häiritsevä tupakansavu kantautuu. Tämän jälkeen Heka kehottaa lähettämällään kirjeellä asukasta lopettamaan tupakoinnin. Jos tupakointi ei lopu, seuraa siitä pahimmillaan häätö.

–Tarkoitusperän hyväksyn, mutta en tyyliä, jolla se tehdään, asukkaita edustava Saarinen toteaa.

Hekalaiset ovat kokeneet Hekan lähettämän ilmoituksen sisällön uhkailevaksi ja tylyksi eikä asukkailla ole ollut mahdollisuutta kertoa näkemystään asiasta.

Parempi olisi, jos asukkaiden kesken säilyisi keskusteluyhteys."

Hekan toimitusjohtajan Jaana Närön mukaan vuoden alusta alkaen ilmoituksia on tullut parikymmentä.

Närö myöntää kuulleensa, että Hekan lähettämät ilmoitukset on koettu uhkaaviksi.

–En koe ilmoituksia millään tavalla uhkaaviksi. Niissä on asiallisesti kerrottu, että jos tupakointi ei lopu, Heka harkitsee ryhtymistä toimenpiteisiin.

Närön mukaan kaavaketta voi myös käyttää väärin.

– Onhan tässä kiusanteolle mahdollisuus, ilman muuta. Tupakoitsijaan otetaan kuitenkin yhteyttä kirjeellä ja tarkoitus on hoitaa asia sovinnollisesti. Samassa kirjeessä kerrotaan myös, että jos kirje on aiheeton, asukas ottaisi yhteyttä.

–Tähän asti tupakoitsijalla on ollut suurempi oikeus tupakoida kuin tupakoimattomalla asua savuttomassa asunnossa.

Viime viikolla Hekan isännöitsijä ja asumisneuvoja on Närön mukaan ollut yhteydessä tupakoivaan asukkaaseen myös käymällä tämän luona. Asukas lupasi muuttaa tupakointikäyttäytymistään.

Närö korostaa, että asukkaan häätäminen asunnostaan on poikkeuksellista ja itsessään pitkällinen prosessi.

Asukkaat ovat olleet Saarisen mukaan ilmoitusmahdollisuudesta peloissaan.

– Parempi olisi, jos asukkaiden kesken säilyisi keskusteluyhteys, eikä yhtiön puolelta tarvitsisi lähteä uhkailevalle linjalle.

Jos asukkaan tupakointi Hekan yhteydenoton jälkeen jatkuu, Heka lähettää kirjeen kaikille talon asukkaille ja kysyy, pitäisikö tupakointi yhtiössä kieltää.

Saatujen vastausten perusteella Hekan tekee päätöksen, lähteekö se hakemaan koko taloa koskevaa tupakointikieltoa ympäristökeskuksesta.

Hekan 47 000 asunnosta täysi tupakointikielto koskee vasta noin sataa viime vuonna valmistunutta asuntoa. Jatkossa kaikki uudisasunnot ja peruskorjattavat kohteet ovat savuttomia.

Tänä vuonna Hekalle valmistuu noin 400–500 uutta asuntoa, joista ensimmäisensä tämän kuun lopussa kaksi taloa Jakomäkeen. Polttaa ei saa asunnoissa, parvekkeilla eikä piha-alueella.

–Me olemme olleet tähän asti hyvinkin poikkeava vuokranantaja eli lähes kaikissa asunnoissa on saanut tupakoida, Närö kommentoi.

Heka teki kieltopäätöksen suurista vuokra-asuntojen omistajista viimeisenä.

Aiheeseen liittyvää

  1. Hallituksen jäsenten erottaminen kuohuttaa Hekassa 9.2.2017 7:10
  2. Tupakointikieltoa voidaan hakea taloyhtiöihin ensi vuonna – yhden asukkaan hakemus ei riitä 18.12.2016 18:49
  3. Lähes totaalinen stoppi: Tupakointi kielletään kaupungin vuokra-asunnoissa 10.5.2016 12:12
  4. Grillausgaten tulos: Helsingin vuokrataloissa sallivampi linja grillaukseen 12.10.2016 14:42
  5. Kaupungin asuntojonossa enää vain 15 000 hakijaa – yksinkertainen muutos romahdutti määrän puoleen 12.1.2017 14:16

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut