Rautatientorin turvapaikanhakijat vetoavat kaupunkiin – "Hätämajoitus jokaiselle, riittävä toimeentulo..."

Kuukauden verran yötä päivää Helsingin Rautatientorilla mieltään osoittaneet irakilaiset ja afganistanilaiset turvapaikanhakijat vetoavat Helsingin kaupunkiin.

Turvapaikanhakijat luovuttavat kahdeksan kohdan vaatimuslistan kaupunginvaltuustolle tänään keskiviikkona. Vetoomus käsittelee kaupungin vastuuta perusoikeuksien toteutumisesta.

Turvapaikanhakijat peräänkuuluttavat ennen kaikkea turvallista asumista. He vaativat ympärivuorokautista suojaa asunnottomalle helsinkiläiselle riippumatta tämän statuksesta. Tällä hetkellä Helsinki tarjoaa hätämajoitusta yöaikaan.

– Yöaikaan tarjottava hätämajoitus ei ole riittävää varsinkaan lapsiperheille sekä psyykkisesti tai fyysisesti sairaille ihmisille. Perheillä ja sairailla ihmisillä on lisäksi erityisen suuri tarve rauhaan ja yksityisyyteen, vetoomuksessa todetaan.

He toivovat myös, että turvapaikanhakijoita ei häädettäisi vastaanottokeskuksista kesken turvapaikkahakemukseen liittyvän valitusprosessin.

Turvapaikanhakijat vaativat myös riittävää toimeentuloa ja terveydenhuoltoa.

Vetoomuksen mukaan viimesijaisen toimeentulon suuruuden ei pidä riippua statuksesta, vaan toimeentulotuenhakijan todellisista tarpeista ja elämäntilanteesta.

Kiireellistä toimeentulotukea tulisi myöntää samansuuruisena paperittomille.

– Paras tapa myöntää toimeentulotuki on (käteinen) raha maksusitoumusten sijaan, vetoomuksessa todetaan ja jatketaan, että maksusitoumukset vaikeuttavat arjen järjestämistä.

Turvapaikanhakijoiden mukaan Helsingin tulisi myös tarjota kaikille yhtäläinen pääsy terveydenhuollon piiriin.

Turvapaikanhakijat toivoisivat myös saavansa väliaikaiset henkilökortit, sillä arkisten asioiden hoitaminen on muuten mahdotonta.

–Vastaanottopalvelujen ulkopuolelle jäävät ihmiset jäävät VOK-kortin vanhentuessa ilman mitään voimassa olevaa henkilödokumenttia. Tämä vaikeuttaa ja kallistaa kohtuuttomasti perustarpeiden toteutumiseen liittyvää asiointia, kaupungin tarjoamien palvelujen (esimerkiksi kirjastot) käyttöä sekä liikkumista, vetoomuksessa todetaan.

Irakilaisten ja afganistanilaisten mukaan tulevaisuuden epävarmuus aiheuttaa myös valtavan psykologisen stressin. Sen takia kaupungin tulisi tarjota psykososiaalista tukea myös paperittomille.

Turvapaikanhakijat vaativat vetoomuksessaan myös, että kaupunki järjestäisi perusopetusta kaikille sen alueella oleskeleville lapsille.

Turvapaikanhakijoiden vetoomus luovutetaan valtuustoryhmien edustajille kello 17. Sitä ennen turvapaikanhakijat kulkevat mielenosoituskulkueessa Rautatientorilta kohti Senaatintoria ja kaupungintaloa. Mielenosoituskulkue lähtee liikkeelle kello 15.15.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut