Kävelykadut jakavat ehdokkaita HU:n vaalikoneessa – "Autoliikenne ensin tunneliin"

KUNTAVAALIT Oikeisto vastustaa selvin luvuin kävelykeskustan voimakasta laajentamista. Vihervasemmisto kannattaa sitä.

Keskuskadun remontti valmistui vuonna 2014, ja siitä tuli kaunis, jos kohta hieman karu kävelykatu. Keskeisen sijaintinsa takia se houkuttelee kävelijöitä lähes vuorokauden ympäri. Päivi Tuovinen

Jukka Hämäläinen

Helsingin Uutisten vaalikoneeseen vastanneista kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaista yli 70 prosenttia tyytyisi nykyisiin kävelykatuihin tai lisäisi niitä vain varovaisesti.

Vihreiden ja vasemmistoliiton vastaajista noin 90 prosenttia on aivan päinvastaista mieltä. He näkevät kävelykatujen lisäämisen merkittävänä vetovoimatekijänä Helsingille.

Sosialidemokraattien näkemykset jakautuivat, mutta heistäkin yli puolet kallistui kannattamaan kävelykeskustan reipasta laajentamista tulevaisuudessa.

– Kävelykeskustaa tulee laajentaa liikenteen ja palveluiden toimivuus huomioon ottaen. On hienoa, että keskustasta tulee yhä enemmän koko kaupungin olohuone, Sara Paavolainen (sd.) toteaa.

– Ehdottomasti. Kaupunki kaupunkilaisille, vetoaa Suomen Eläinoikeuspuolueen Haka Kekäläinen

Vihreiden Vesa Virri muistuttaa Keski-Euroopan hyvistä kokemuksista:

– Urbaani kävelykeskusta luo viihtyvyyttä ja monipuolista yritystoimintaa.

Monet kokoomuksen ja perussuomalaisten ehdokkaat sen sijaan katsovat, että autoilun vastustaminen vie keskustan liikkeiltä asiakkaat.

– Kävelykeskusta on nykyisellään riittävän laaja. Talouselämällä pitää olla edellytykset toimia myös keskustan alueella, Pia Kopra (ps.) tähdentää.

– Kävelykeskustaa laajentamalla ei saa työntää autoliikennettä asuinkaduille ja heikentää niiden turvallisuutta, Tapio Klemetti (kok.) vaatii.

Moni toivoo kävelykaduilta viihtyisyyttä. Katrina Harjuhahto-Madetojan (kok.) mielestä niillä pitäisi olla katukahviloita, -myymälöitä ja pop up -toimintaa.

– Kauniiden kävelykatujen lisääminen on hyvä idea, sanoo Sonja Havia (ps.)

Yllättävän moni olisi valmis laajentamaan kävelykeskustaa, jos ensin saataisiin keskustatunneli.

– Turha autoliikenne on ohjattava keskustan alittavaan tunneliin, katsoo Mikko Weckström (sd.)

Ison Roban yrittäjiltä arveltiin saatavan vinkkejä siitä, millainen kävelykadun ei pidä olla.

VasemmistoliitonPetra Malin huomauttaa, että kaupunkia on pitkään suunniteltu autojen liikkumiseen perustuen.

– Tämä asetelma pitää muuttaa. Muutos tulee suunnitella kokonaisuutena ja varmistaa samalla liikenteen turvallisuus, hän sanoo.

Näin ehdokkaat vastasivat vaalikoneessa

Vaalikoneen väittämä: Helsingin kävelykeskustaa pitää voimakkaasti laajentaa nykyisestä ja vähentää autokaistojen määrää.

Kokoomus Eri mieltä 77 prosenttia – Samaa mieltä 23 prosenttia

Kristillisdemokraatit 71 – 29

Perussuomalaiset 74 – 21

Sosiaalidemokraatit 41 – 56

Vasemmistoliitto 10 – 90

Vihreät 7 – 93.

Listassa puolueet, joista jutun tekohetkellä riittävä määrä ehdokkaita oli vastannut kysymykseen. Vastanneita ehdokkaita oli yhteensä 387.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.