Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Huippuprofessori kieltäisi lähes kaikki psyykenlääkkeet – HS: "Menkää vaikka terapiaan"

Kööpenhaminan yliopiston professori Peter Gøtzsche haluaisi, että psyykenlääkkeiden käytöstä luovuttaisiin kokonaan, sillä niistä on hänen mukaansa enemmän haittaa kuin hyötyä. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat

Psykiatrit uskovat Gøtzschen mukaan tieteellisesti otettuna epätosiin asioihin. Harha koskee paitsi lääkkeiden hyötyjä myös diagnooseja.

– Kun useampi psykiatri näkee saman potilaan, he ovat täysin eri mieltä siitä, mikä diagnoosin pitäisi olla, Gøtzsche jyrähtää.

Hänen mukaansa ihmiset voisivat vähentää psyykenlääkkeiden käyttöä 98 prosentilla, vähentää mielenterveyden häiriöitä ja säästää ihmishenkiä.

Gøtzsche näkee lääketutkimuksissa suuria puutteita. Yksi on se, että ne eivät todellisuudessa ole yleensä sokkotutkimuksia niin kuin pitäisi pitäisi.

Sokkoudella tarkoitetaan sitä, että kukaan lääkekokeeseen osallistuneista – sen paremmin potilas kuin hoitava lääkäri – ei tiedä, annetaanko potilaalle lääkettä vai plaseboa.

– Tutkimukset eivät ole sokkoja, koska psyykenlääkkeistä tulee sivuvaikutuksia. Useimmissa tapauksissa lääkärit ovat arvanneet, onko potilas saanut lääkettä vai plaseboa.

Gøtzsche on työtovereineen todennut hiljattain, että masennuslääkkeet kaksinkertaistavat itsemurhaa ennustavat riskitekijät.

– Tutkimuksemme on osoittanut, että masennuslääkkeet eivät lisää itsemurhariskiä vain lapsilla vaan myös aikuisilla. Jos lääkkeet aiheuttavat enemmän haittaa kuin hyötyä, ne pitäisi minun mielestäni poistaa markkinoilta.

Gøtzschen mielestä ihmisiä pitäisi hoitaa psykoterapialla eikä lääkkeillä.