Omaishoidon karsiminen pelottaa Remo-pojan vanhempia – "Jaksamisen rajoilla on menty tähänkin asti"

OMAISHOITO Kehitysvammaisen Remo-pojan vanhemmat pelkäävät, että Helsinki vie perheelle maksetun vähäisenkin rahallisen tuen sekä vapaapäivät. Jaksaminen on tiukilla, sillä 5-vuotias Remo tarvitsee apua lähes kaikessa.

- Jaksamisen rajoilla on menty tähänkin asti. En usko, että kaupungille tulee kauheasti säästöä, jos meiltä vielä nipistetään, toteaa kehitysvammaisen Remo-pojan äiti Marja Kaitaniemi. Kaitaniemi on itse toipunut masennuksesta takaisin työelämään. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Vuosaarelaisen Marja Kaitaniemen viisivuotias Remo-poika on kehitysvammainen. Aistiyliherkällä pojalla on jalassaan vaipat ja hän tarvitsee apua lähes kaikessa. Isä toimii Remon omaishoitajana.

Perhe on tähän asti saanut kaupungilta alinta mahdollista omaishoidontukea eli kuukaudessa 392 euroa. Nyt perhe pelkää, että vähäinenkin tuki viedään pois, kun kaupunki päätti joulukuussa tarkistaa kaikki omaishoidon 4 000 sopimusta tämän vuoden aikana.

–Meillä on lähipiirissä perheitä, joilta tuet on viety uudenlaisen pisteytyksen takia kokonaan, äiti tuskailee.

Omaishoidon tuen tarvetta arvioidaan muun muassa pisteyttämällä, kuinka paljon autettava tarvitsee tukea. Mitä suurempi tarve sitä enemmän pisteitä.

– Hoitajat arvioivat lyhyellä kotikäynnillä tuen tarpeen. Myös meidän vanhempien ääntä pitäisi kuulla. Mehän tässä asiantuntijoita olemme.

Kaitaniemen perheelle maksettava tuki sekä kolme vapaapäivää kuukaudessa ovat olleet tärkeitä. Vanhemmat ovat saaneet hengähtää ja olla Remon isosiskon kanssa, kun poika viettää viikonloppua pientä hoitokorvausta saavan mummin luona.

Syy tukien tarkasteluun on muun muassa se, ettei tuen myöntämisperusteita ole Helsingissä tarkistettu pariinkymmeneen vuoteen.

–Helsingissä on omaishoitoperheitä, joiden tilannetta ei ole arvioitu vuosiin, ja tilanteet ovat saattaneet muuttua. Tuen muutokset eivät kaikkien kohdalla tarkoita sitä, että omaishoitajan palkkio pienenee. Osalla perheistä tuki voi myös nousta nykyisestä, toteaa sosiaali- ja terveysviraston toimialajohtaja Juha Jolkkonen

Joillakin tuki saattaa Jolkkosen mukaan myös loppua.

–Tällöin tarjoamme perheelle tarvittaessa muuta tukea, esimerkiksi lapsiperheiden kotipalvelua.

Joulukuisen päätöksen jälkeen monet järjestöt ja yhdistykset ovat vedonneet sosiaali- ja terveyslautakuntaan, jota se ottaisi asian käsiteltäväkseen.

Lautakunta käsittelee asiaa kokouksessaan ensi viikolla.

– Kyllä se on tämän palautteen vuoksi. Haluamme katsoa, ettei omaishoitajia kohdella huonosti. Toisaalta myös sitä, kuinka paljon rahaa joudumme kohdentamaan lisää, sanoo puheenjohtaja Maija Anttila (sdp.).

Omaishoidontukeen on Helsingissä varattu 33 miljoona euroa.Onko se riittävä?

– Se pitää arvioida uudelleen. Kunnan velvollisuus on järjestää 2–3 vapaa päivää per kuukausi. Se on selvä parannus ja tietysti maksaa, jatkaa Anttila ja kertoo saaneensa erityisesti palautetta tiukentuneista kriteereistä ja palkkioiden suuruuksista.

Tuen tiukennukset johtavat pahimmillaan siihen, että jopa kymmenen prosenttia sen saajista putoaa kokonaan tuen ulkopuolelle. Tämä koskisi noin 400 omaishoitajaa Helsingissä, laskeskelee vasemmistoliitto.

Kaitaniemen mukaan poliittiset päättäjät eivät ymmärrä, minkälaisessa tilanteessa omaishoitoperheet elävät.

–Jaksamisen rajoilla on menty tähänkin asti. En usko, että kaupungille tulee kauheasti säästöä, jos meiltä vielä nipistetään. Säästöt aiheuttavat usein kustannuksia toisaalla, sanoo masennuksesta toipunut ja työelämään kuntoutunut äiti.

Muun muassa Leijonaemot ry on vedonnut sosiaali- ja terveyslautakuntaan omaishoidontuen tiukentuneista kriteereistä. – Erityisesti puhuttavat pisteytykset, jotka eivät riittävästi arvioi todellista tilannetta ja tiputtavat omaishoidon tuelta pois, vaikka kriteerit vanhempien mielestä täyttyisivät, toteaa toiminnanjohtaja Janet Grundström

Toinen asia on työn ja omaishoitajuuden yhdistäminen.

– Uusissa kriteereissä työnteosta rankaistaan, vaikka kunnan olisi tärkeää tukea omaishoidon ja työn yhdistämistä. Vanhempi pysyy työelämässä kiinni, työnteko koetaan voimauttavana ja vanhempi pystyy elättämään lapsensa. Ei vanhuksiltakaan oteta tuesta pois sen vuoksi että he saavat eläkettä, Grundström ihmettelee.

Palautetta on tullut myös siitä, että oppivelvollisuuden suorittaminen laskee tukea.

– Tästä on jo kymmeniä hallinto-oikeuden päätöksiä, että oppivelvollisuuden suorittaminen ei saa vaikuttaa omaishoidon tukeen laskevasti. Tulee myös huomioida, että lapsella on kouluaikana paljon terapioita, sairaalassa käyntejä ja erityislapset sairastavat paljon, Grundström sanoo.

Kaksi lakisääteistä vapaapäivää

Omaishoitolaki uudistui viime heinäkuussa.

Omaishoitajat saivat kaksi lakisääteistä vapaapäivää kuukaudessa.

Helsinki arvioi myös kaikkien 4 000 omaishoitoperheen tilanteen.

Muutoksella haetaan yhdenmukaisuutta Vantaan ja Espoon kanssa ja tarkistetaan vanhoja sopimuksia.

Helsinki vähensi maksuluokkia neljästä kolmeen (392, 750 ja 1 500 euroa).

Omaishoidon tukeen on varattu Helsingissä tänä vuonna 33 miljoonaa euroa.

Määrä on 8,5 miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuonna johtuen vapaapäiväoikeuden laajenemisesta kaikille omaishoitajille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 4. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 5. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 9. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 10. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 11. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 12. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 15. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 4. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 9. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 10. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 11. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 14. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 15. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.